Franciaország
18:002024. július 01.
Belgium
Portugália
21:002024. július 01.
Szlovénia

Kemény figyelmeztetést kapott Brüsszel az Egyesült Államoktól

2024. június 28. 23:01

Washington sürgeti az Európai Uniót, hogy halassza el az erdőirtással összefüggő törvényt, mert bevezetése az amerikai gyártóknak is árt.

2024. június 28. 23:01
Nagy Kristóf

Nyitókép: Marco Antonio Rezende/Brazil Photos/LightRocket via Getty Images

 

Hamarosan életbe lép az Európai Unió erdőirtással összefüggő törvénye, amely megtiltja, hogy a közösség olyan alapanyagokat és termékeket importáljon, amelyek előállításához erdőket vágtak ki vagy gyermekeket dolgoztattak. Az uniós szabály bevezetése ellen korábban több uniós ország és tiltakozott, a részletszabályok egy részét pedig maga Brüsszel halasztotta el, de

ezúttal már az Egyesült Államok is arra figyelmeztette Brüsszelt, ne vezesse be a korlátozást.

Washington szerint az amerikai gazdák is hátrányt szenvednek az EU szigora miatt.

A gyakorlatban nem teljesíthetők az EU feltételei

A problémát az okozza, hogy a zömében fejlődő országok hatóságai nem tudják megfelelően igazolni, hogy az EU-ba szállító vállalatok termékei megfelelnek az elvárásoknak. Ez pedig elriasztja a befektetőket, mivel a szabályozás bevezetése esetén annak gyakorlati megfelelése szinte képtelenség. Amennyiben az EU előírások életbe lépnek, jelentősen lecsökkenhet, vagy akár meg is szűnhet az olyan máshonnan nem pótolható élelmiszeripari alapanyagok, mint

  • a kakaó,
  • a kávé,
  • a fa,
  • vagy a pálmaolaj.

Szintén érintené a szigorítás a marhahús, a szója és a gumi behozatalát, ám ezek más térségekből – ha magasabb áron is – pótolhatók.

Már most menekülnek a felvásárlók

Hiába halasztotta el Brüsszel a szabályok egy részének idén decemberi bevezetését, a kibocsátó országokban egyes kereskedők már behúzták a vészféket. Ennek oka, hogy több termény esetén jelenleg is zajlik az ültetési időszak, vagyis a mezőgazdasági alapanyag-termelésben már most biztosra kell menniük a felvásárlóknak.

A fejlődő országok kistermelői elsőként szorulhatnak ki az EU piacairól, ami globális élelmezés-biztonságot is súlyosan érintheti
Fotó: Paul Ninson/Bloomberg/Getty Images

A legnagyobb bizonytalanságot az a részletszabály okozza, ami megkülönbözteti az importőr országokat aszerint, hogy az erőirtás szempontjából milyen kockázatúak. A magas kockázatú országokból érkező árut meglehetősen aprólékos ellenőrzés alá vetik az uniós hatóságok, és a dokumentumoknak is rendbe kell lenniük. A globális dél érintett országai és az Európai Unió között diplomáciai feszültséghez vezetett szabályozás.

Hogyan érinti mindez az amerikai gyártókat?

Az Európai Unió évente 3,5 milliárd értékben importál az Egyesült Államokból faipari termékeket, elsősorban papírt és cellulózt – írja a Financial Times. Az amerikai faipari szereplőknek is igazolniuk kellene, hogy a felhasznált alapanyag nem 2020 után kivágott erdőkből származik. 

Mivel a cellulóz- és papírgyártáshoz az amerikai vállalatok is faipari melléktermékeket, például faforgácsot használnak, képtelenek megfelelni az EU-s előírásoknak, mivel ezeknek a melléktermékeknek a származását lehetetlen meghatározni, főleg dokumentumokkal igazolni. 

Az EU szabályozása a gyakorlatban kivitelezhetetlen követelményeket támaszt, amelyek szükségtelenül korlátozzák az olyan alacsony kockázatú országokból származó termékek kereskedelmét, amelyek felelősen és fenntartható módon irányítják az ellátási láncokat. Ilyen ország az EU legnagyobb kereskedelmi partnere, az Egyesült Államok 

– áll a brit lap birtokába jutott, Brüsszelnek címzett washingtoni kongresszusi levélben.

Brüsszel mindenhonnan kritikát kap

Az Egyesült Államok mellett Ausztria vezetésével az uniós agrárminiszterek, valamint az ENSZ is kifogásolja az uniós erdőirtási szigort, de az Európai Bizottság mezőgazdasági és kereskedelmi biztosai is a halasztás mellett érveltek.

Az ENSZ álláspontja szerint az EU a korlátozással pont a fejlődő, szegény országok kistermelőit zárja ki a piacáról, akiknek esélyük sincs beszerezni az unió által elvárt dokumentumokat és korlátozottak a bizonyítási lehetőségeik. Ez pedig globális élelmezés-biztonsági kockázatokat rejt, mivel az érintett kistermelők az egyetlen – szerény – bevételi forrásoktól eshetnek el. Ráadásul az Európa komoly kakaó- és kávéhiánnyal szembesülhet rövid idő alatt, mivel e két növényt a trópusi esőerdők kárára termesztik egyre nagyobb területen, ugyanakkor más éghajlaton nem teremnek meg, így az EU-ba legfeljebb a szabályok megkerülésével, viszonteladón keresztül, jóval drágábban érkezhetnek. 

Ám az is elképzelhető, hogy máshova szállítják a kakaó- és kávébabot a kereskedők, mivel a globális kereslet jelentősen meghaladja a kínálatot.

A kakaóhiány már így is kezelhetetlennek tűnik

Ahogy arról a Mandiner is beszámolt, négyszeresére emelkedett néhány hónap leforgása alatt a kakaó világpiaci ára. A globális pánikot az okozza, hogy a világ legnagyobb kakaóvidékein, Ghánában és Elefántcsontparton a szélsőséges időjárás és az elavult, öreg ültetvényeket fertőző betegség miatt az átlagos termés alig több mint felére van remény, miközben a kakaó iránti kereslet világszerte nő, és a kínálat már korábban is nehezen fedezte a keresletet. Ennek következménye, hogy

a csokoládé ára hamarosan az egekbe szökhet, az árrobbanás már elkezdődött.

Nem minden édességet érint a kakaóválság, elsősorban a magas kakaótartalmú, jobb minőségű csokoládék ára nőhet. A gyártók első körben ugyanakkor a recepteken változtatnak, például nagyobb arányban jelenik meg az üzletekben a levegővel felfújt csoki és a tejcsokoládé, de jellemző a zsugorinfláció is, vagyis a kiszerelések méretének csökkentése. A szakemberek szerint 5-10 év, mire helyreáll a piac, mivel több trópusi ország a közép-afrikai kakaóültetvényeken jelentkező válság hatására kezdett ültetvénytelepítésekbe. 

A verseny és a piacszerzési törekvések közepette aligha figyelembe véve az EU teljesíthetetlen erdőirtási szabályozását.

Ezt is ajánljuk a témában

 

Összesen 60 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
kobi40
2024. június 30. 19:33
ajajakab11 2024. június 29. 13:47 Menj elvonóra. Javaslom az ukrajnai terápiát, ott turti kigyógyulsz. Z a barátod, tárt géppuskákkal vár. Barom!
survivor
2024. június 30. 14:15
A kááávééét neeeee...,🌿
Forgalmazó
2024. június 30. 08:37
Brüsszelnyalók ébresztő: huxit!!!
lajajakab11
2024. június 29. 13:47
******************************************************************* ******************************************************************* ** ** MINDEN moszkovitának INGYEN OROSZ RULETT TRIPLA ezüstgolyóval! ** ** Körönként prémium VODKA " KREMLIN Special Metanol " grátisz! ** ** ínyenceknek polóniumos KAVIÁR extra! ** ** Haladóknak noviCSOKI ! ** ** »»»» KGB RAJONGÓKNAK BAJKÁL-TÚRA GULAG-ÖRÖKLAKÁSSAL! «««« ** ** ** VILÁG PROLETÁRJAI EGYESÜLJETEK! ** ** ** !!! Kizárólag a FÉLkegyelműek válaszoljanak !!! ** ** ******************************************************************* *******************************************************************
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!