Szlovákia
15:002024. június 21.
Ukrajna
Lengyelország
18:002024. június 21.
Ausztria

Így látja a nyugati média a vasárnapi EP-választásokat

2024. június 09. 10:33

Az összes nagy médiaorgánum soron követi az európai választásokat – ezt szemléztük.

2024. június 09. 10:33

Nyitókép: Kenzo TRIBOUILLARD / AFP

Vasárnap az európai választások negyedik és egyben utolsó napján 21 EU-országban járulnak az urnákhoz a választók. Olaszország lesz az utolsó ország, amelyik 23.00-kor zárja a szavazóhelyiségeit. Körülbelül 360 millió EU-állampolgár adhatja le összesen a szavazatát, hogy megválassza az Európai Parlament 720 tagját, a világ legnagyobb nemzetközi választásán.

A közvélemény-kutatások történelmi előretörést jósolnak a jobboldali pártok számára, miközben a centrista, Európa-párti erők nyomás alá kerülhetnek.

Egy ilyen eredmény eltolhatja az erőviszonyokat az EU egyetlen demokratikusan választott intézményében, és nagyobb befolyást adhat a jobboldali erőknek az EU politikáira, a klímavédelemtől a migráción és a kereskedelmen át.

Az a tét, hogy ki veszi át a vezetést a brüsszeli európai intézményekben, beleértve a Bizottságot és a Tanácsot, a választások pedig versenyt indítanak a legmagasabb EU-s pozíciókért. 

A szavazás már lezárult hat EU-országban: Csehországban, Írországban, Lettországban, Máltán, Hollandiában és Szlovákiában. Ma először nyílik meg a szavazás 21 EU-országban, miközben Olaszországban és Észtországban továbbra is tart a szavazás. 

Ma 21 országban járulnak az urnákhoz, az egyes országokban ekkor nyitottak ki a szavazóhelyiségek:

- reggel 6 óra – Magyarország,

- reggel 7 óra – Ausztria, Bulgária, Horvátország, Ciprus, Görögország, Olaszország, Lengyelország, Románia, Szlovénia, Szlovénia, Horvátország,

- 8 óra – Belgium, Franciaország, Németország, Litvánia, Luxemburg, Portugália, Németország, Portugália,

- 9 óra – Dánia, Észtország, Finnország, Spanyolország, Svédország, Svédország.

Az Euronews írja:

  • Holland eredmények. 

A holland választók 47%-a szavazott csütörtökön (június 6.), és a jobboldali PVV párt az exit poll alapján a legnagyobb nyertesként került ki az estéről, egy mandátumról hétre ugorva. Azonban a Zöld-Szocialista koalíció meglepetésre nyolc mandátummal előzött, az előrejelzés szerint, amelyet este erősítenek meg.

  • Kibertámadások. 

Legalább három holland párt közölte, hogy weboldalaikat oroszpárti hackercsoport támadta meg.

  • Ursula von der Leyent palesztin-párti tüntetők zaklatták – kezeiket pirosra festve – és túlharsogták a kampánybeszédét egy pénteki (június 7.) portugáliai gyűlésen.
  • Történelmileg alacsony részvétel a francia tengerentúli területeken. 

Tegnap a választók több mint 15 000 km-re Brüsszeltől adták le szavazataikat, a francia tengerentúli területeken, Martinique-on, Guadeloupe-on, Francia Guyanán, Saint-Martin-en, Saint Pierre és Miquelon-on, valamint Francia Polinéziában. A francia média ma reggeli beszámolói szerint a részvétel történelmi mélyponton volt 17.00 helyi idő szerint a karibi Antillák szigetein. Guyane-ban a választók alig több mint 13%-a szavazott a becslések szerint. Ez a szám Martinique-on csak 8%, Guadeloupe-on pedig 11% volt. 

  • A becslések szerint tegnap a jogosult választók 72,8%-a járult az urnákhoz az EU legkisebb országában, Máltán, az Europe Elects közvélemény-kutató szerint. Málta mindössze 6 tagot választ az Európai Parlamentbe, ami a legkisebb képviselet, hasonlóan a másik szigetállammal, Ciprussal.

 

Az Euractiv beszámolója szerint: 

  • Magyarország szavaz az ellenzéki tüntetés után. Körülbelül 7,8 millió választásra jogosult állampolgár szavazhat.

A szavazás egy nagy ellenzéki tüntetés után zajlik, amely szombaton több tízezer tüntetőt mozgósított Budapesten. Ennek ellenére a közvélemény-kutatások azt mutatják, hogy a kormányzó Fidesz párt valószínűleg a szavazatok többségét kapja, bár az ellenzék akár 30%-ot is elérhet.

  • Az EU választási napja Svédországban: trollok, szélsőjobb és vesztes liberálisok. 

A svédek ma 08.00 és 21.00 között szavaznak, az első exit pollokat este 9-kor teszik közzé, a végleges hivatalos eredmények hétfőn (június 10.) hajnali 1-kor várhatók, amelyek megmutatják, hogyan oszlanak el a 21 svéd EP-képviselő helyei. 

A svéd kampányt egy szélsőjobboldali trollgyár botránya dominálta, mivel a svéd TV4 televízió korábban ebben a hónapban kiderítette, hogy a szélsőjobboldali Svéd Demokraták (ECR) számos névtelen fiókot használtak, hogy olyan közösségi médiatartalmat terjesszenek, amely kedvező a nézeteiknek, néha koalíciós szövetségeseik rovására. 

Ezt is ajánljuk a témában

Az ügy aláásta Ulf Kristersson svéd miniszterelnök vezetését, kiemelve a koalíció pártjai közötti megosztottságot – amelyet a Mérsékeltek (EPP), a Kereszténydemokraták (EPP) és a Liberálisok (Renew Europe) alkotnak, – amelyek hivatalos politikai megállapodást kötöttek a szélsőjobboldali Svéd Demokratákkal.

Svédországban is várható, hogy a liberálisok vereséget szenvednek,

és az ellenzéki Centrum párt (Renew Europe) mindent megtesz, hogy kivezesse a svéd liberálisokat a Renewból a hazai szélsőjobboldali együttműködés miatt. Míg a hatalmas svéd szociáldemokrata párt EP-képviselői várhatóan hat képviselői hellyel a legnagyobb részesedést szerzik, az ECR Svéd Demokratái valószínűleg négy vagy öt EP-képviselőt küldenek. A svéd miniszterelnök EPP EP-képviselői nem zárják ki az együttműködést a szociáldemokratákkal és az ECR Svéd Demokratáival, megnyitva az utat a választások utáni szövetségek széles skálája előtt.

  • Ismerős arcok és újoncok, kulcsfontosságú agrár-élelmiszeripari jelöltek az EU választásokon. 
    Várhatóan kik esnek ki, és kik lesznek az újak az Európai Parlament Mezőgazdasági Bizottságában (AGRI).

Az agrárszektor a reflektorfényben áll, miután az év elején demonstrációk hulláma rázta meg a blokkot, az Európai Parlament politikai családjai pedig a gazdák szövetségeseiként pozicionálták magukat, azt állítva, hogy megoldásaik vannak az elégedetlenségükre.

Azonban az a tény, hogy néhány mezőgazdasági politikára szakosodott EP-képviselőt nem helyeztek elég magasra a nemzeti listáikon ahhoz, hogy újraválasszák őket, vagy egyáltalán nem indulnak, sokakban nemtetszést váltott ki.

  • Az ír szavazatok számlálása ma reggel kezdődik – erre számíthatunk Írország pénteken szavazott, de a szavazatok számlálása csak ma kezdődik.

Írország arányos képviseleti rendszere miatt a szavazatokat többször újra kell számolni, így eltarthat néhány napig, amíg tiszta képet kapunk az ország következő EP-képviselőiről. Azonban késő délutánra már világosabban láthatjuk, mely jelöltek biztosak a győzelemben, és kik küzdenek az utolsó helyekért minden választókerületben. A párhuzamosan tartott helyi választások szavazatainak számlálása tegnap kezdődött.

A három kormánypárt jobban teljesített, mint várható volt. A kormány két legnagyobb pártja, a Fine Gael (EPP) és a Fianna Fail (Renew), csak csekély veszteségekre számíthat. A helyi idő szerint ma reggel 7 órakor az Irish Times szerint az első preferenciás szavazatok 24% -át, illetve 23,2%-át kapták. A Zöldek – a harmadik koalíciós párt – szintén rosszabbul teljesítettek, mint a 2019-es eredményeik, de nem szenvedtek el történelmi vereséget. 

Négy év kormányzás után ez jobb eredmény, mint amire sokan a kormánypártok közül számítottak.

A baloldali Sinn Fein a fő ellenzék országos szinten, és várhatóan jól szerepel az idei helyi választásokon. Habár a párt jól szerepelt a választások előtti közvélemény-kutatásokban, de a támogatottsága az elmúlt héten visszaesett. A párt az első preferenciás szavazatok mindössze 11,3%-át kapta az Irish Times szerint. Ez a trend az európai választásokon is megmutatkozik. Áprilisban a párt hat parlamenti mandátumot szerezhetett volna; most örülnek, ha három meglesz.

Az eddig megszámolt helyi szavazatok legnagyobb arányát független jelöltek kapták – az első preferenciás szavazatok 26,5%-át.

 

  • A bolgárok vasárnap a hatodik parlamenti választásukra mennek három év alatt, de az elemzők szerint a szavazás valószínűleg nem eredményez stabil kormányt, amely véget vethet a hosszan tartó politikai instabilitásnak és feloldhatja a gazdasági reformok blokkolását.

Bulgária, az Európai Unió legszegényebb tagja, 2020-as korrupcióellenes tüntetések óta állandóan cserélődő kormányokkal küzd, mivel egy sor választás ingatag koalíciókat eredményezett, amelyek gyorsan összeomlottak.

A legfrissebb közvélemény-kutatások szerint egyetlen párt sem fog többséget szerezni, ami újabb koalíciós tárgyalások fordulóját vetíti előre, amint a szavazatok beérkeznek. Bulgáriának egy stabil, jól működő kormányzati időszakra van szüksége ahhoz, hogy felgyorsítsa az EU-források beáramlását a roskadozó infrastruktúrájába, és előmozdítsa az euró bevezetését, valamint a teljes részvételt Európa nyitott határait biztosító schengeni övezetében.

Az euróövezethez való csatlakozási terveket már kétszer elhalasztották az inflációs célok elmaradása miatt. A csatlakozást jelenleg 2025 januárjára tervezik. A stabil kormány megalakulásának kudarca növelné a további késedelmek kockázatát.

 

  • A francia jobboldal látszólag nyitott a kemény jobboldallal való megállapodásra az EU parlamentjében.

Miközben Ursula von der Leyen, az Európai Bizottság elnöke kijelentette, hogy bizonyos feltételek mellett hajlandó együttműködni az EU konzervatív ECR csoportjával, 

a francia jobboldali Les Républicains párt (EPP) európai választási listájának élén álló jelöltje, François-Xavier Bellamy úgy tűnik, nyitva hagyja az ajtót a kemény jobboldallal folytatott tárgyalások előtt.

 

Összesen 37 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
Beszélgető
2024. június 09. 13:45
Pati, a szavazatok összeszámlálásakor annyi szavazólapnak kell lenni az urnákban, mint ahányan megjelentek a szavazáson. A bizottságok tagjai egymást ellenőrizve számolnak…. Hogy lehet becsempészni a túlnyomott példányokat a rendszerbe?
2024. június 09. 13:32 Szerkesztve
I. Ez a választás a csalások melegágya is lehet, mert mi sem könnyebb elkövetni. Dolgom akadt, de Nem soká részletezem. Egy élelmes cigány kupec megvette volna az üresen elhozott pecsétes szavazólapjaimat.(folyt. köv.) Na itt vagyok, csak le kellett mennem a kocsihoz, hogy ne csak a levegőbe pofázzak. Nem volt egyszerű mert valamilyen barom a 7.en kiakasztotta a liftet, de ez most mindegy. Itt vannbak a szavazó lapok, de ne vágjunk a dolgok elébe. Ott tartottunk, hogy elhozni a szavazó lapokat simán ment. Van bellük 5 db. Kettő nagylepedő 3 álló A4-es. Mindegyik bal felső sarkában ugyanaz a szavazókörzeti bélyegző. 2 db belőlük fekete fehér (az álló kicsi keret nélküli, a nagy szürke keretsarkos) Egyiken sincs semmi különleges biztonsági jelzet, bár minden papír egyformán vízjeles.
Patika
2024. június 09. 13:32
II. A legszembetűnőbb az hogy az álló A4-esek egy kivételtől eltekintve előre manipuláltak, mert feketével át vannak húzva rajta tételek. Ki vannak húzva jelöltek. Ez igencsak cigány munkát sejtet eleve. Na akkor vágjunk a dolgok közepébe in medias res. Szóval a regnáló hatalmat mi gátolhatná meg, hogy a fel nem használt üres szavazólapokat megvetethesse, vagy ugyanazt megtegye amit a Zrinyi nyomda megtett amikor csőd felé ment. Nála is volt egy feszítő igény az azonnali pénszerzésre, ami találkozott a médiapiacról alapból törvényt sértő de mégis kivitelezett állami cég (POSTA) kiadóktól kierőszakolt kizárólagos terjesztési szerződélsével. A másik oldalon ott állt a másik feszítő igény a terjesztési lehetőségből kizárt és postát verő volumenű lapterjesztőkkel. A Zrinyi akkori dirije gondolt egyet.: Ha a kiadó nem ad át nektek lapokat, majd adok én és éjszakai műszakja túlnyomással többletkiadványokat gyártani kezdte és féláron értékesítette. Főleg Erasmus Press kiadós példányokat.
Patika
2024. június 09. 13:31
III. Szóval mi gátolná a sorszámozatlan szavazólapok példányszám növelését korrupte, vagy államilag? A bélyegző kép két perc alatt scannelve egy óra alatt gumiba önthető. Akár vásárlott ákár töblettnyomott szavazólapok után még van egy kis látszólagfos gond. Abból eredne hogy több a szavazat, mint a szavazó. Az ország voksra jogosultjainak kb a fele mindig otthon dekkol a jeles napon. Szóval ez se gond, mert akkor előállnak azzal, hogy most a résztvételi arány igen magas lett és a hűáború okán megugrott. Nincs is gond. Hacsak az nem még, hogy miután elengedted az urnába a voksod, fingod sincs arról hogy mi történik vele. Visszsjelzésed sincs promt hogy hova került a hozzájárulásod. Ennél a cserépszavazás is hitelesebb volt. Ott legalább láthattad a kupacban landolnui a cserépdarabot. Az urnabontás után nincs egyenkénti vízjelkontroll se. Az összeszámlálás után az adatfeladás elektronikus, a végső szám meg csak reklamált körzetek újraszámlálásával módosul esetleg kakukktojásosan is.,
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!