Dánia
18:002024. június 20.
Anglia
Spanyolország
21:002024. június 20.
Olaszország

Fej-fej mellett állnak Lengyelországban Tuskék és Kaczynskiék

2024. június 04. 10:59

Nem látszik a lengyel EP-választások győztese Lengyelországban, a PiS jó szereplése viszont hozzájárulna az európai jobboldal várható felemelkedéséhez.

2024. június 04. 10:59

Nyitókép: AFP / Jakub Porzycki

A lengyelországi EP-választások újabb csatát jelentenek a két fő rivális párt között: Jarosław Kaczyński konzervatív PiS-je és Donald Tusk miniszterelnök Polgári Koalíciója fej-fej mellett állnak néhány nappal a voksolás előtt – írja az Euractiv.

Hiába nyerte meg tavaly az októberi parlamenti választásokat a PiS, mégsem sikerült megszereznie a parlamenti többséget, így végül a Tusk vezette centrista és baloldali pártok széles koalíciója került kormányra. Ezzel véget ért aza a nyolcéves kormányzás, amelyre a Brüsszellel való konfliktusok és „az Orbán Viktor Magyarországával való szoros együttműködés volt a leginkább jellemző” – állítja a lap. 

A lengyel EP-választási kampányban három fő, EU-val kapcsolatos kérdés dominált. Az első az EU-szerződések esetleges módosításaira vonatkozik, amelyek a PiS szerint veszélyeztethetik az ország szuverenitását. 

A másik kulcskérdés a migráció volt, különös tekintettel az EU nemrégiben elfogadott migrációs és menekültügyi paktumára.

A PiS arra figyelmeztet, hogy 

az ország több ezer migránst lesz kénytelen befogadni.

E mellett azzal vádolja Tuskot, hogy azt hazudja, hogy Lengyelország hasznot húz az új rendszerből, mert már nagy számban fogadott be ukrán menekültet.

A harmadik fő kérdés az európai Green Dealt érinti, mivel Lengyelországban 2024 elején Európa legnagyobb gazdatüntetése zajlott. Kaczyńskiék most azt ígérik, hogy eltörlik, vagy legalábbis elhalasztják a Lengyelországra vonatkozó, a gazdák érdekeit sértő elvárásokat.

A Tusk vezette Polgári Platform – az aktuális kutatások szerint – a szavazatok 34%-át fogja elérni, így a megszerezhető 53 mandátumából 19-et nyer majd el, szemben a PiS 33%-ával, ami a szövetségeseivel közösen 16 képviselői helyet jelenthet.

A harmadik helyen a Konföderációs Párt áll 12%-kal és hat mandátummal, amit a centrista Harmadik Út követ, amely 11%-os szavazatra és 4 képviselői helyre számíthat, míg a baloldal 9 százalékkal 3-ra.

Az Euractiv szerint a PiS jó szereplése hozzájárulna a jobboldal várható felemelkedéséhez – tekintettel arra, hogy Kaczyński és Giorgia Meloni pártjai alkotják az ECR gerincét.

A választások után felvetődő másik probléma a kormány és az elnök közötti esetleges konfliktus a biztosi posztra jelölt személy körül. Az új törvény szerint ugyanis az államfőnek jóvá kell hagynia a kormány döntését, hogy kit jelöl lengyel részről a Bizottságba.

Tusk Radosław Sikorski külügyminisztert kívánja jelölni abban a reményben, hogy védelmi tárcát vagy főképviselői posztot kap. Ez azonban – a lap szerint – Andrzej Duda államfő ellenállásába ütközhet, akit gyakran azzal vádolnak, hogy pártját előnyben részesíti, és nagyobb valószínűséggel támogatná a PiS jelöltjét, Jacek Saryusz-Wolskit.
 

 

Összesen 17 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
zakar zoltán béla
2024. június 04. 12:52
Tusk egy árulóaljaDéK.
Vsmeta99
2024. június 04. 11:59
"A PIS... azzal vádolja Tuskot, hogy azt hazudja, hogy Lengyelország hasznot húz az új rendszerből, mert már nagy számban fogadott be ukrán menekültet." Ez a védekezés a kormány részéről azért hazugság, mert mindemellett azt szorgalmazzák, hogy az ukrán hadköteles férfiakat szeretnék visszatoloncolni. Továbbá, a törvény állítólag mindenkire egyformán vonatkozik, a jóváhagyott migránselosztási kvóta háttérmegállapodás alapján hosszú távon nem kerülhető meg. Tehát minden állításuk hazug, és remélhetőleg ezzel fognak veszíteni - sokat. A PIS az abortusz vaskalapos törvényével veszített, talán ők ebből tanultak - 9-e után többet fogunk látni. Sok fog azon is múlni, hogy a Parasztpárt csalódott-e Tuskban, mivel az elvesztésük még a kormányt is buktathatná. A koalíciójuk borotvaélen táncol.
faramuci
2024. június 04. 11:57
Nagy baj a jelek szerint a lengyel emberek fejében ,de majd a történelem újra kitisztítja a buksijukat. 60-70 évente igénylik......
Obsitos Technikus
2024. június 04. 11:26
"Link nem helyezhető el a szövegben" Hát a szájbabaszott jó kurva anyátokat kedves Megújhodott Mandiner. Ahelyett, hogy megoldottátok, volna, hogy rá is lehessen kattintani, megszüntettétek. Öt nappal a választás előtt, pontosan ugyanúgy, mint 2022-ben az X-et, meg az épeszű válaszlehetőséget, amikor mindenki látta, ki válaszolt neki. Ha ezek kormányközeliek, akkor én dobrevaszavazó vagyok, hogy rohadjatok meg.
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!