Románia
18:002024. július 02.
Hollandia
Ausztria
21:002024. július 02.
Törökország

Elemző: Az európai politikai tér kétpólusúvá válik, és a háborúpárti koalícióval szemben új ellenpólus alakul ki

2024. június 30. 13:24

Mráz Ágoston Sámuel arra számít, hogy a brüsszeli elit megkérdőjelezi majd az újonnan formálódott szövetség jelentőségét.

2024. június 30. 13:24

Nyitókép: Fotó: Orbán Viktor hivatalos Facebook-oldala

Orbán Viktor magyar miniszterelnök Bécsben találkozott európai jobboldali pártvezetőkkel, Herbert Kickllel, az Osztrák Szabadságpárt elnökével, valamint Andrej Babiš-sal, az ANO párt elnökével és korábbi cseh miniszterelnökkel. A vezető politikusok vasárnap jelentették be, hogy együtt létrehoztak egy új hazafias szövetséget, hangsúlyozták, további pártok csatlakozására is számítanak. 

Mráz Ágoston Sámuel, a Nézőpont Intézet vezetője a Magyar Nemzetnek elmondta, a politikusok főként közép-európai pártok csatlakozását várják.

 A Fidesz–KDNP, a cseh ANO és az Osztrák Szabadságpárt már 24 képviselőt biztosítanak, de egy önálló frakció létrehozásához még négy további országból kell képviselőket egyesíteni. Lehetséges csatlakozók közé tartozik Janez Janša Szlovén Demokrata Pártja (SDS) és a lengyel Jog és Igazságosság Párt (PiS), azonban Robert Fico szlovák miniszterelnök Smer pártja is szóba került. Az új szövetség célja, hogy méltó ellenfelet teremtsen a brüsszeli háborúpárti koalícióval szemben. 

Mráz Ágoston Sámuel, a Nézőpont Intézet vezetője szerint a brüsszeli elit valószínűleg megkérdőjelezi majd a szövetség jelentőségét. 

A szövetség várhatóan együttműködik Giorgia Melonival és Marine Le Pennel, bár nem biztos, hogy ők formálisan csatlakoznak, ennek ellenére reális célkitűzés, hogy az új szövetség Európában a második legnagyobb politikai erővé váljon, és az Európai Parlament akár húsz százalékát is elérje.

Ezt is ajánljuk a témában

A szakértő szerint a magyar miniszterelnök a kezdeményező erő, aki az európai parlamenti választási kampányban hangsúlyozta a „No war, no migration, no gender” jelszavait. Bár az eredmények gyorsan nem lesznek láthatók, az elemző szerint az európai politikai tér kétpólusúvá válik, és a háborúpárti koalícióval szemben új ellenpólus alakul ki.

Fontos megjegyezni, hogy ma tartják a francia nemzetgyűlési választások első fordulóját is, ami szintén az európai politikai dominancia átalakulását és a politikai tér kétpólusúvá válását eredményezheti.

Összesen 64 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
cccbasatu
2024. június 30. 22:08
Két pólusú EU!? Ez valami vicc?Orbán téveszméi a sógoréknál fertőz !Az EU továbbra is azt a politikát folytatja mint a választások előtt.Ez csak akkor fog változni ha az USA-Oroszország és Kína úgy dönt.Szóval a kis törpéknek nincs ebbe beleszólása.
Lajoss
2024. június 30. 18:21
Samu,kérdőjel nélkül is nímandok gyülekezete...🤡
sexykitty-101
2024. június 30. 17:58
🍓 ️ ­­­É­­r­t­é­k­e­­­l­­­d­­ ­­­a­ ­s­­z­­e­­x­i­ ­­­p­u­­­n­­c­i­m­­a­­­t­­­ 👉 𝐖­­­𝐖­­𝐖­.­𝐗­­­𝟏­­­𝟖­.­­­𝐅­𝐔­𝐍
KaraKedi23
2024. június 30. 17:57
Tényleg öröm látni, hogy az itt aggódó libcsi bolsi csapat ma is idegállapotban leledzik! Habár ez nem igazán egy csapat, hanem 3 Hüvelyk Matyi, de mindegyik tucatnyi névvel... Mint a mittomén kicsoda bácsi mondta: ÜGYES!!
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!