Egyiptomnak elege lett a mekkai halálesetekből, utazási irodákra kezdtek lecsapni

2024. június 25. 15:28

A miniszterelnök utasítására már 16 ügynökség működési engedélyét szántották be.

2024. június 25. 15:28
Hajj pilgrimage in Mecca

Nyitókép: Issam Rimawi / ANADOLU / AFP

Az egyiptomi miniszterelnök, Mostafa Madbouly 16 utazási iroda engedélyét vonta vissza, a cégek vezetői pedig bíróság elé állíttatta, amiért illegálisan szerveztek zarándoklatokat Mekkába – írja a Guardian.

Mint ismert, az idei év muszlim zarándoklata, a haddzs finoman szólva sem sikerült zökkenőmentesre: több mint ezer ember életét vesztette, többségében az extrém hőség miatt. Az arab hatóságok közleménye szerint 658 egyiptomi vesztette életét, melyek közül 630-an nem is regisztráltak hivatalosan a zarándoklatra. 

A haddzs több napon át tart Mekkában és környékén, és az iszlám öt pillérének egyike. Minden muszlimtól elvárják, hogy életében legalább egyszer elvégezze a zarándoklatot, ha megengedheti magának és képes megtenni az utat. Néhányan évekig várnak arra, hogy eljuthassanak, mivel az engedélyeket minden évben a szaúdi királyság osztja ki országonkénti kvóták alapján, sorsolás útján. A nagy költségek miatt viszont sokszor azok is illegális utat választanak, akik kapnának engedélyt.

Egyiptom szerint a halálesetekért azok a cégek tehetők felelőssé, amelyek a vízumrendszert kijátszva, egyszerű vízumot használva szervezték meg a mekkai zarándoklatra a programokat. Ezzel illegális kerülőúton jutnak el a zarándokok Mekkába – még ha közben azt is kockáztatják, hogyha ez kiderül, letartóztatják és kitoloncolják őket.

Ezt is ajánljuk a témában

 

Összesen 89 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
Karvaly
2024. június 25. 15:52
Ennyi energiát fektetni egy meteorit előtti körözésbe - miközben milliószámra vannak a Földön hasonló méretűek és anyagúak. Jó, persze, csináltak már emberek nagyobb hülyeséget is.
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!