Törökország
18:002024. június 18.
Grúzia
Portugália
21:002024. június 18.
Cseh Köztársaság

Bezzeg Románia: 38 órája talpon lévő szavazóköri elnökök százai várakoznak a választási bizottságoknál

2024. június 10. 15:15

Beszámolók szerint a 35 fokos kánikulában sorban álló emberek sokhelyütt arra panaszkodnak, hogy a szavazatok megszámlálása után órákat kellett várniuk arra, hogy a csendőrség furgont küldjön értük.

2024. június 10. 15:15
Palace,Of,The,Parliament,Building,In,Bucharest,With,The,National

Nyitókép: Dragos Asaftei

Romániában szavazókörök elnökeinek százai várakoztak még hétfőn délben a megyei és kerületi választási bizottságok székhelyeinél, hogy átadhassák a hatóságnak a vasárnapi európai parlamenti (EP-) és önkormányzati választások zsákokban összegyűjtött szavazólapjait és hivatalos, vagyis papíralapú jegyzőkönyveit.

A Digi 24 hírtelevízió tudósítóinak beszámolói szerint a választási bizottságok előtt a 35 fokos kánikulában sorban álló emberek sokhelyütt arra panaszkodnak, hogy a szavazatok megszámlálása után órákat kellett várniuk arra, hogy a csendőrség furgont küldjön értük, és hatósági őrizet mellett bevihessék a választásokkal kapcsolatos iratokat, leadott és megmaradt szavazólapokat a megyei hatósághoz.

Craiován, a főváros első és második kerületében is mentőt kellett hívni, mert a 38 órája talpon lévő szavazóköri vezetők közül többen rosszul lettek.

Romániában a központi választási bizottság (BEC) hétfő délig nem tett közzé semmilyen országosan összesített hivatalos adatsort a vasárnapi EP-választások eredményéről vagy részeredményéről, a hatóság honlapján csak az egyes településeken leadott szavazatszámokról érhetők el részleges információk, azoknak a településeknek az esetében, amelyek már feltöltötték az adatokat.

Az MTI érdeklődésére, hogy mikorra várható hivatalos közlés a BEC részéről a romániai EP-választások ügyében, Anamaria Revnic-Calugarita, a BEC szóvivője 14 órával a szavazókörök zárása után annyit közölt, hogy „megfelelő időben” nyilatkozni fog a sajtónak a választások eredményeiről.

Romániában a 19 ezer választókörben több mint 9 millió szavazatot adtak le vasárnap. Az EP-választásokkal egy időben önkormányzati választásokat is rendeztek, ezért minden voksoló öt szavazólapot kapott.

Bár a szavazatszámlálás utáni adatfeldolgozás egyes munkafázisait digitalizálták az elmúlt évtizedekben, Romániában a sajtónak továbbra sincs rálátása a folyamatra, és a részeredményekre. 

A román pártok egyelőre a szavazókörökbe delegált embereiktől származó információk alapján párhuzamos szavazatszámlálásra alapoznak, a média pedig a vasárnap esti urnazáráskor közzétett exit poll becslésekre hagyatkozik.

A CURS-Avangarde közvéleménykutató által készített becslés szerint a romániai EP-választáson a két kormánypárt – a Szociáldemokrata Párt (PSD) és néppárti tagsággal rendelkező Nemzeti Liberális Párt (PNL) – közös jelöltlistája a voksok 53 százalékára számíthat. A többi parlamenti párt által szélsőségesnek nevezett Románok Egyesüléséért Szövetség (AUR) a szavazatok 15 százalékát, az ellenzéki Egyesült Jobboldal Szövetség (ADU) 11 százalékát, a Romániai Magyar Demokrata Szöveteség (RMDSZ) pedig 5 százalékát szerezhette meg a közvéleménykutató szerint.
 

 

Összesen 34 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
Reszelő Aladár
2024. június 11. 09:06
Pedig nem bonyolult. Nálunk egy szavazókörbe kb 1000 ember tartozik. Választástól függően eljön 500-700. Pesten 5x ennyi lapot kellett szétválogatni és megszámolni. Kell hozzá némi idő, de 5-6 óra alatt válogatással, 2x számolással, kötegeléssel jegyzőkönyvezéssel is lehet végezni, ha egy 5-7 fős brigádból mindenki dolgozik. Az előzetes eredményt pedig fel lehet tölteni egy erre kialakított weboldalra. Hivatalos végeredmény pedig csak napok múlva lesz, amikor összesítettek manuálisan minden jegyzőkönyvet. De az végeredményt nem befolyásolja. Odaát remek kérdés, hogy miért kell este 10-ig nyitva lenni. Meg kell nézni a részvételi adatokat, hogy hányan mennek este 7 után. Ha 5%-nál kevesebb, akkor jó nagy hülyék.
rugbista
2024. június 10. 19:30
A manipulációkra idő kell.
Zsolakomarom
2024. június 10. 18:43
szokasos nevtelen fikacikk mi meg vagy elhisszuk, vagy nem
states-2
2024. június 10. 18:31
Bezzeg Bezzegrománia.
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!