Cseh Köztársaság
ÉLŐ
Törökország
Grúzia
ÉLŐ
Portugália

Betelt a pohár: a belgák végképp leszámolnának Magyarországgal az Európai Unióban

2024. június 03. 08:31

Az Európai Unió soros elnökségéről leköszönő Belgium nem bánna kesztyűs kézzel az őt követő Magyarországgal. A brüsszeli kormányt igencsak zavarhatja, hogy a budapesti kabinet milyen álláspontot képvisel a háború kapcsán.

2024. június 03. 08:31
The national flag of belgium flutters in the winds on its mast in Brussels, Belgium

Nyitókép: Colors Hunter – Chasseur de Couleurs / Getty images

 

A Politico értesülése szerint bár Belgium továbbra is támogatja, hogy Magyarország júliustól betöltse az Európai Unió soros elnökségét, remélve, hogy ezzel az Orbán-kormány az EU értékeit tiszteletben tartja, de a belga külügyminiszter ettől függetlenül úgy véli, itt az ideje, hogy az EU merészen cselekedjen, és a hetes cikk szerinti eljárás alkalmazásával felfüggessze Magyarország szavazati jogát az uniós döntéshozatalban. 

Belgium, amelynek hamarosan véget ér az Európai Unió soros elnöksége, úgy döntött, hogy radikális lépéseket tesz, és arra buzdítja az EU tagállamait, hogy komolyan fontolják meg annak a lehetőségét, hogy Magyarországot megfosszák a szavazati jogától, amikor a júliustól átveszi az elnöki posztot. E javaslat már többször is felmerült az elmúlt évek során, de a magyar soros elnökség közeledtével most újra terítékre került. De mára a brüsszeli kormányt igencsak zavarhatja, hogy a budapesti kabinet békepárti álláspontot képvisel az orosz-ukrán háború nyomán.

Egy olyan Európánk van, amely nehezen halad előre, és sajnos néhány állam – különösen az egyik állam – egyre inkább blokkoló és vétós hozzáállást alkalmaz

– mondta Hadja Lahbib belga külügyminiszter, aki lelkes támogatója az EU hetes cikk szerinti eljárás előmozdításának Budapest ellen.

Az Európai Unióról szóló szerződés 7. cikke szerinti eljárást az Amszterdami Szerződés vezette be 1997-ben. A 7. cikk (1) bekezdése szerint a Tanács megállapíthatja, hogy egy tagállam esetében fenn áll az EU-s értékek megsértésének egyértelmű kockázata és konkrét ajánlásokat fogalmazhat meg a tagállam számára, hogy megelőzze az alapértékek tényleges megsértését. A cikkelyt a tagállamok egyharmada, vagy az Európai Parlament vagy a Bizottság aktiválhatja. Az Európai Parlament 2018-ban indította el Magyarországgal szemben a 7. cikk szerinti eljárás első szakaszát, de a folyamat megrekedt.

„Úgy gondolom, hogy bátornak kell lennünk a döntésekhez: [...] aktiváljuk a 7. cikket egészen a végéig, amely előírja a vétójog végét” – tette hozzá a politikus. Vagyis a háborúellenes magyar kormánytól elvennék a vétójogot.

Elemző: rengeteg háborúpárti politikus van Nyugat-Európában

Lapunk ezzel kapcsolatban megkereste Deák Dánielt, a XXI. Század Intézet vezető elemzőjét, aki kérdésünkre kifejtette: „látjuk, hogy sok háborúpárti politikai erő van Nyugat-Európában; ezt a brüsszeli viták során is megtapasztaltuk az elmúlt időszakban. Rengeteg a háborúpárti kormány és háborúpárti politikus.

Magyarországot emiatt folyamatosan fenyegetik és zsarolják,

ráadásul David Pressman amerikai nagykövetként a diplomácia alapvető játékszabályait áthágva szokta támadni hazánkat, s ugyanazt csinálja, mint a brüsszeli vezetők.”

Deák hangsúlyozta: „ennek a része a legújabb, belga fenyegetés is. Azt akarják elérni, hogy hazánk ne tudja érvényesíteni az érdekeit, ne tudja képviselni a békepárti álláspontot. Meg akarják akadályozni, hogy a magyar álláspont népszerű legyen Európában, azaz azt, mások is hasonlóan gondolkodjanak és cselekedjenek, mint Magyarország.”

Ebben azonban – tette hozzá az elemző – a június 9-i választás változást hozhat, ekkor van rá esély, hogy a jobboldali, szuverenista, békepárti erők megerősödjenek.

Magyar Péter a háborúpárti erők része lett – mondja Deák Dániel

Deák Dánielt arról is kérdeztük, hogy Magyar Péter betiltaná a háborúellenes kampányt. Mint ismert, petíciót indít, amelyben Orbán Viktortól és Deutsch Tamástól követelik „az adófizetői pénzen folytatott félelemkeltő kampány” leállítását.

Emellett pártjával a Médiahatósághoz fordulnak, valamint hivatalos megkeresést küldenek az összes közösségi médiaplatformnak. A Tisza Párt alelnöke azt is közölte, hogy hétfőn rémhírterjesztés miatt is feljelenti Orbán Viktort.

Csakhogy közismert, a Tisza Párt európai parlamenti listájának második helyén szerepel az a Dávid Dóra, aki a Facebookot üzemeltető Meta jogtanácsosa. A Facebook egy időre le is törölte Orbán Viktor békepárti beszédét a közmédia Facebook-oldaláról, majd végül visszaállították azt.

A XXI. Század Intézet vezető elemzője szerint Magyar Péter is a feljebb vázolt, háborúpárti erőknek lett a része: a nyugati nyomásgyakorlásból veszi ki a részét, ami el akarja hallgattatni a békepárti erőket. Hozzátette:

Magyar Péter a háborúpárti Soros-hálózat meghosszabbított keze Magyarországon.”

***

 

Töltődjön fel a Mandinerrel!

Összesen 316 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
nzoltan-818
2024. június 07. 12:47
Majd a flamandok a választások után megoldják a belgák problémáját, hogy Magyarország legyen a legkisebb gondjuk.
BBALU
2024. június 05. 21:01
Nos keresztény képzödmény vagyok, ráadásul rasszista. Nagy ivben szarok a csadoros algériai vagy belga külügy miniszter szajhára. Akinek meg nem tetszik az áláspontom az letérdepelhet elöttem és elöveheti a bő nyálát.
bagoly-25
2024. június 05. 09:04
Ezek szerint a belgák tájékozatlanok, úgy is mondhatjuk, hogy balgák. A háború kitörése kapcsán a belgák nincsenek tisztában az ok és okozati összefüggésekkel. Nagyon fontos ez a következő kérdés: Megtámadták volna-e az oroszok Ukrajnát ha a kijevi bábkormány nem taposta volna el az Ukrajnában élő nemzetiségek jogait? Pl. kilenc millió orosz és 150 000 magyar él Ukrajnában.
elfújta az ellenszél
2024. június 04. 23:12
Egy Hadja Lahbib fogja megmondani, Magyarország hogyan viselkedjen? Ilyesmiről nem volt szó az EU csatlakozás idején, csak valami bécsi cukrászdáról
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!