Ukrajna
18:002024. június 26.
Belgium
Szlovákia
18:002024. június 26.
Románia

Babiš pártja elkaszálná Von der Leyen második ciklusát

2024. június 17. 16:12

Az EP-választások csehországi győztese, az Orbán Viktor szövetségese által vezetett ANO a saját útját járja, még az sem biztos, hogy a Renew frakció tagja marad.

2024. június 17. 16:12
Maráczi Tamás

Nyitókép: Andrej Babis nyilatkozik a cseh sajtónak Prágában 2024. június 7-én  /  fotó: Michal Cizek / AFP

 

Az ANO párt lett a csehországi EP-választás győztese, és ezzel az Európai Parlament liberális Renew frakciójában a második legnagyobb delegációval rendelkezik a Macron-féle francia liberális csoport után. 

Ursula von der Leyen az Európai Bizottság élén második ciklusát szeretné megkezdeni, ehhez a 27 tagállam vezetői mellett az EP támogatására is szüksége lesz, ott pedig a három centrista frakció (az Európai Néppárt, a szocialisták és a Renew) voksaira számít. Rossz hír, hogy 

az ANO hét EP-képviselője nem tervez rá szavazni.

Egyikük, Jaroslav Bžoch a cseh állami hírügynökségnek azt nyilatkozta, hogy Ven der Leyen volt a motorja a zöld átállás programnak, amely környezetvédelmi előírásaival rossz helyzetbe hozza az európai vállalkozókat és gazdákat, ezért nem tudják már támogatni őt – írja az Euractiv.

Andrej Babiš volt miniszterelnök pártja azt szeretné, ha az EP egyik alelnökévé választaná Klára Dostálovát, a cseh parlament alsóházának jelenlegi alelnökét, aki az ANO színeiben most bekerült az EP-be.

Az ANO-val kapcsolatos nagy kérdés azonban az, hogy a nyáron esedékes nagy frakcióátalakítások közepette egyáltalán a Renew tagja marad-e, hiszen nézeteinek nagy része 

(leginkább a migráció kérdésében elfoglalt álláspontja) nem egyezik a liberális csoport többi tagpártjának irányvonalával.

Ha az ANO kilépne a Renew-ból, a liberális frakció elvesztené státuszát mint a harmadik legnagyobb EP-képviselőcsoport.

--

 

Töltődjön fel a Mandinerrel!

Összesen 120 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
lauderstenonis-2
2024. június 17. 22:17
Komoly dolog, hogy a 720 képviselőből 7 nem fogja megszavazni...
auditorium
2024. június 17. 17:46
Sok párt "elkaszálná" a baronesst, de ő ragaszkodik jelenlegi poziciójához és a szocikkal és a liberálisokkal próbálkozna koalicióval.Tehát maradna minden, ahogy eddig, hiába voltak az EU- választások. A Zöldeket mellőzné az un. összes szélsőjobb párttal, az AfD-t pedig a Bundestag megszüntetné a mai ARD-Tagesschau szerint ezzel próbálkoznak. M.loni szavazóit pedig az EVP-Néppárthoz édesgetné. Az ECR és az ID-t nem akarja, pedig együtt a FdI szavazóival meglenne a többség. Az ID nem finnyáskodik, a lényeges pontokban egységesek, az apró dolgokban lehet ellentét minden mpártban. Spitzenkandidatnak Tuskó benevezne, ha jelölnék. Itt eddig nem volt szó Meloni és OV találkozójáról Brüsszelben, ahol lengyel Morav. is ott volt. Szelektiv és véleményhiradást kapunk.
irmag2
2024. június 17. 17:28
Hajrá Babiš pártja!
Bernard
2024. június 17. 16:48
Alighanem mandinerék nagy csisztkába fogtak. Ami üdvözlendő, csak majdnem egy évet késtek.
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!