Svájc
18:002024. június 29.
Olaszország
Németország
21:002024. június 29.
Dánia

Aggódni kezdtek az amerikaiak a nagy Biden-Trump vita előtt

2024. június 25. 11:02

Mindkettejüknek van egy súlyos kehéje.

2024. június 25. 11:02
Medal of Honor awarded to Retired US Army Col. Paris Davis

Nyitókép: NurPhoto via AFP

„A koruk egy olyan választási probléma, amit egyikük sem tud megúszni” – írja elemzésében a BBC az amerikai elnökválasztás két jelöltjéről, a regnáló demokrata Joe Bidenről és a visszatérésre készülő republikánus Donald Trumpról. Ők a két legidősebb elnökjelölt az Egyesült Államok történetében – Biden 81, Trump 78 éves.

Biden és Trump csütörtökön csapnak majd össze először ebben a kampányban, az első elnökjelölti vitát a Georgia állambeli Atlantában tartják majd. A BBC értékelése szerint ez egy „ritka, osztott képernyős összehasonlítása lesz a két férfi fizikai és mentális erejének”, melynek során „egyetlen megcsúszás, megakadás vagy beszédbeli gikszer is

bebetonozhatja az aggodalmakat élemedett koruk kapcsán, s ezzel potenciálisan újrarendezheti az így is szoros elnökjelölti versenyt”.

A BBC ugyanakkor úgy látja, hogy Biden számára fontosabb lesz most életerősnek látszani, hiszen ő „a nemzet legöregebb elnöke”, akit hivatalba lépése óta kísérnek az állóképességével és mentális alkalmasságával kapcsolatos kételyek. A brit közmédia azt is hozzáteszi, hogy a választókat is Biden kora zavarja jobban, hiába igaz, hogy Trump győzelme esetén megdönteni Biden rekordját, és ő lenne hivatali ideje végére a valaha volt legidősebb elnök. A New York Times és a Siena College márciusi felmérése szerint ugyanis a regisztrált szavazók 73 százaléka gondolja úgy, hogy Biden „egyszerűen túl öreg ahhoz, hogy hatékony elnök legyen”, s az e véleményt osztók minden korcsoportban többségben voltak, a 65 évnél idősebbek körében is. Trumpról, aki csak három évvel fiatalabb Bidennél, mindössze a szavazók 42 százaléka gondolta ugyanezt. 

Ennek mindkettejüket érintenie kellene, de Biden az, aki annyi idősnek is néz ki, amennyi”

mondta a témában a BBC-nek Larry Sabato, a Virginiai Egyetem Politika Központjának igazgatója.

Biden öregedése ugyanis az elmúlt években egyre látványosabbá vált: gyengébb lett a hangja, időnként memóriazavarral küzd, és egyre merevebben jár, orvosa szerint köszvény miatt. Ezért aztán „bizonyos demokraták nyilvánosan és privátim is kifejezték fenntartásaikat az elnök korával kapcsolatban”, de kiálltak mellette, amikor Robert Hur különleges ügyész a Biden iratkezelési ügyében elkészített jelentésében az elnököt „rossz memóriájú idősebb férfiként” írta le. Évértékelő beszédét viszont a legtöbb elemző úgy értékelte, hogy az energetikusra sikerült.

Trump kapcsán jóval kevesebb olyan epizódról tudunk, amikor az exelnökön meglátszott volna a kora. Ezek közé tartozik egy januári gyűlés, melyen Trump összekeverte akkori riválisát, Nikki Haleyt Nancy Pelosival, az amerikai Képviselőház korábbi elnökével.

Donald Trump a vita előtt jelezte: ellenfele, Biden „méltó vitapartner”, „nem kívánom alulbecsülni”.

Ugyanakkor elmondta róla, hogy Bident mindenféle teljesítményfokozó szerekkel tartják formában.

A BBC szerint „a Biden korával kapcsolatos választói fenntartások jelentik továbbra is az egyik legnagyobb sebezhetőségét”, s ez különösen is igaz a fiatalabb választók körében, „akik hagyományosan fontosabb demográfiai csoport a demokraták számára, mint a republikánusok számára”.

Összesen 42 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
Syr Wullam
2024. június 27. 05:35
Mihéje van? 🤔
Ehetős Odó
2024. június 26. 11:59 Szerkesztve
Komolyan, mandi, fel kellene venni már a szerkesztőségbe valakit, aki sikerrel kijárta a nyolc elemit: “ Évértékelő beszédét viszont a legtöbb elemző úgy értékelte, hogy az energetikusra sikerült” Energikus, bazmeg, energikus…! Az energetikus olyan mérnökember, aki többek között erőművi berendezésekkel és más energetikai létesítményekkel foglalkozik - csak hogy tanuljatok valamit ott a szerkesztőségben. Frissítés: Hű nőm nagyon röhög itt mellettem és mondja: Miért, jó ez ide, logikus, a szerki nyilván arra gondolt, hogy Álmos Józsi már úgyis elemről működik. Energizer, az majdnem olyan jó, mint a Duracell.
laurahann
2024. június 26. 10:34
Vita ezzel a demens hülyével... Már azt srm tudja, ő maga kicsoda. Legfeljebb behugyol vagy bealszik. Látványos lesz az biztos!
Osztap_Bender
2024. június 25. 16:05
No szabjátok meg mandineresek, ezt olvassátok! (ti írtátok) Évértékelő beszédét viszont a legtöbb elemző úgy értékelte, hogy az energetikusra sikerült. /"Az energetikus fenntartható és gazdaságos energiaellátású rendszerek tervezésével foglalkozó szakember."/ Jó, mi? Ekkora f.szságot már régen láttam leírva! "Aztán itt a másik: Mindkettejüknek van egy súlyos kehéje." Egyébként pedig mi is az "kehe"? Előétel vagy betegség?
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!