Grúzia
15:002024. június 22.
Cseh Köztársaság
Törökország
18:002024. június 22.
Portugália

A spanyolok Magyarország miatt aggódnak, miközben botrányos alkut kötnének ellene

2024. június 05. 11:40

Az El País hosszan ír az Európai Unió értékeinek védelméről és a Magyarország okozta kihívásokról, miközben a spanyol kormány mindent bevet az évszázad magyar felvásárlási üzlete ellen.

2024. június 05. 11:40
Talgo, Ganz-MaVag

Nyitókép: El Debate/Lu Tolstova

Egyre nagyobb erőfeszítéseket igényel az Európai Unió részéről a jogállamiság védelme – írja az El País nyomtatott kiadásában a spanyol lap brüsszeli tudósítója. Manuel V. Gómez szerint a legnagyobb kihívást Magyarország jelenti, amelyet az Európai Parlament választási autokráciának nevezett.

Az EU az elmúlt években szankciók arzenáljával szerelte fel magát, amelyek azt célozzák, ahol a legjobban fáj: a pénzt.

A publicista úgy látja, Varsó és Budapest esete is megmutatja, hogy ha van politikai akarat, akkor radikális változás nélkül is életképes a jogállamiság védelme. Egyetért vele a Complutense Egyetem európai jogi professzora, Daniel Sarmiento, aki azt állítja, az EU olyan védelmi arzenált állította össze, amely öt éve még elképzelhetetlen volt.

A cikkben idézik a szélsőségesen magyarellenes Daniel Freundot is: ő amiatt aggódik, hogy a szélsőjobboldali pártok megerősödése azt eredményezheti, hogy az EP-választásokat követően Brüsszel „tovább táplálja Orbán Viktor korrupt rendszerét”.

Érdekes egyébként, hogy éppen a spanyolok aggódnak az Európai Unió értékei miatt, miközben kormányuk az adófizetők pénzét is felhasználná annak érdekében, hogy ne egy magyar cég vásárolhassa meg a Talgo vonatgyártó óriást – pedig más cég nem hajlandó ajánlatot tenni érte.

Ezt is ajánljuk a témában

***

A cikket Közép-Európa szakértője, médiafigyelője és piackutatója, a CEPER szemlézte a mandiner.hu számára.

 

Töltődjön fel a Mandinerrel!

Összesen 25 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
sexykitty-95
2024. június 21. 14:04
🍓 ️ ­­­É­r­­­t­­é­k­­e­l­­d­ ­­a­ ­­s­z­­­e­x­­i­ ­p­­u­­­n­c­i­­­m­a­­­t­ 👉 𝐖­­­𝐖­­𝐖­.­­­𝐗­𝟏­­𝟖­­.­­𝐅­­𝐔­𝐍
Lajoss
2024. június 05. 21:00
Jóhírünk a nagyvilágban…köszi,fidesz! 😱
hoci74
2024. június 05. 14:20
Ejj, vasárnap a magyar ember megint nem úgy szavaz ahogy kellene, majd megírja a NY Times meg a Politico... Magasról szarunk Madridra. Brüsszelre is. Berlinre is. Párizs meg nemzetközi katonai megszállás alatt rendez olimpiát, mert Macron nem tudja kiverni a cerkát jurópien segítség nélkül.. Bohócok.
Chekke-Faint
2024. június 05. 14:03
A Ganz-nak fel kell kérni egy kínai céget ajánlattételre, aztán máris nekünk adják el. A kínai ajánlat még jobban sokkolná őket.
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!