A józan ész hangja

2024. június 19. 22:14

Magyar faluból származik a kárpátaljai magyarság új európai parlamenti kép­viselője. Ferenc Viktória nyelvész, a térség kutatója nemcsak ért ukránul, de érti az ukránokat is – és azt reméli, felerősítheti honfitársai hangját Brüsszelben úgy, hogy az Kijevig elhallatsszon.

2024. június 19. 22:14
null
Veczán Zoltán
Veczán Zoltán

Nyitókép: Mandiner-archív

Az Európai Parlamentben a június 9-ei választás eredményeképpen képviseletet kaptak a határon túli nemzetrészek – a Felvidék fájó kivételével, ahol a 3,88 százalékos eredménnyel végül nem szerzett mandátumot a magyar politikai erő. A Romániai Magyar Demokrata Szövetség (RMDSZ) színeiben két politikus is kijutott Brüsszelbe, s a nem EU-tagállam Szerbia és Ukrajna területén élő magyarok sem maradtak érdekvédelem nélkül. A délvidéki magyarokat a Fidesz listáján induló Vicsek Annamária, a Vajdasági Magyar Szövetség (VMSZ) alelnöke, a kárpátaljaiakat pedig a párt listájának hetedik, biztos befutó helyét kapó Ferenc Viktória képviseli, ő Bocskor Andreától vette át a stafétabotot.

Elődjéhez hasonlóan ő is bölcsész: az Ungvár melletti Palló faluban született, majd a szomszéd faluban, Sislócon kétnyelvű középiskolába került, diplomáját a beregszászi magyar főiskolán szerezte, és Pécsett doktorált nyelvészetből. De a gyökerei továbbra is Kárpátaljára húzzák vissza: „Amellett, hogy Beregszászban főiskolai oktatóként működöm, Budapesten több mint tíz évet dolgoztam a Nemzet­politikai Kutatóintézetnél, s így rendszeresen megfordulok Kárpátalján” – mondja kérdésünkre Ferenc Viktória.

Ez a tartalom csak előfizetők részére elérhető.
Már előfizetőnk?

Összesen 94 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
kishal
2024. június 19. 23:04
Jó kis begyes fajta. Az ilyenből idehaza is elkelne több...
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!