Törökország
18:002024. június 18.
Grúzia
Portugália
21:002024. június 18.
Cseh Köztársaság

Védelmi megállapodást kötött Svédország és Ukrajna

2024. május 31. 17:05

A svédek immár NATO-tagként álltak Ukrajna mellé.

2024. május 31. 17:05

(Nyitókép: Fredrik SANDBERG/AFP)

A mai napon Stockholmban, a NATO-vezetőkkel tartott csúcstalálkozó keretein belül Volodimir Zelenszkij biztonsági megállapodásokat írt alá Svédország, Norvégia és Izland miniszterelnökeivel. Így már az összes északi ország katonai egyezséget kötött Ukrajnával.

Mindeközben az ukrán elnök további katonai felszereléseket követelt, például az amerikai Patriot védelmi rendszert.

A Zelenszkij és a svéd miniszterelnök, Ulf Kristersson által megkötött biztonsági megállapodás Svédország és Ukrajna közötti kötelezettségvállalások sorozatának része. A svéd kormány bejelentette, hogy Svédország kétoldalú megállapodásának kerete legkevesebb 105 milliárd svéd korona (3 577 milliárd forint) a 2022–2026-os időszakra, amely főként katonai segítségnyújtásra vonatkozik. Az újjáépítésre és egyéb támogatásokra is forrásokat fognak majd biztosítani.

„A támogatásunk nem fog megszűnni” – mondta Kristersson egy sajtótájékoztatón Zelenszkij előtt –, „csak együtt tudjuk megállítani az orosz őrületet. Ezt a feladatot minél hamarabb meg kell oldani”.

A svéd kormány által jóváhagyott összegeket már korábban bejelentették egy hároméves, 75 milliárd svéd koronás (2 555 milliárd forint) katonai segélycsomag formájában, amit múlt héten mutattak be.

A korábbi svéd támogatási csomagokkal együtt ez több mint 100 milliárd svéd koronát (3 500 milliárd forint) tesz ki Ukrajna számára – írta Pål Jonson svéd védelmi miniszter május 22-én.

Az ukrán elnök szerint Oroszország próbálja kiterjeszteni a háborút, és provokációkat készít elő a Balti térségben.

Norvégia, Jonas Gahr Støre miniszterelnök képviseletében, szintén hasonló hosszú távú biztonsági megállapodást írt alá, ami kötelezi Oslót Ukrajna támogatására a következő tíz évben, 2,7 milliárd norvég koronát (93 milliárd forint) nyújtva légvédelmi fejlesztésekre. Ezen felül 750 millió norvég koronát (26 milliárd forint) nyújtanak tengeri fejlesztésekre.

„Ez egy széles körű megállapodás arról, hogy növelni tudjuk Ukrajna ellenállóképességét ” – mondta Støre a norvég NRK televíziónak, hozzátéve, hogy az új északi megállapodások erősítik az ukránokat.

Izland, Bjarni Benediktsson miniszterelnök képviseletében, hasonló megállapodást írt alá, míg Finnország és Dánia korábban külön katonai egyezségeket kötött Ukrajnával.

A svéd kormány szerint jelen megállapodások jobb feltételeket biztosítanak Ukrajnának hosszú a távú, Oroszországgal szembeni védekezésben. A vezetők továbbá megvitatták, hogyan tudnák növelni az északi országok lőszergyártását és ezzel ugyancsak segíteni Ukrajnát. 

 

Összesen 67 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
Stingary76
2024. június 01. 05:44
Hitel az, nem támogatás. De csinálják csak, biztos "fasza" kamatot fizet majd utána Ukrajna.
iphone-13
2024. június 01. 04:38
ROHADJANAK MEG MIND A KETTEN! ALJAS MOCSKOK EZEK.
szabadabb
2024. június 01. 02:42
És Mit adnak az Ukránok cserébe? (Az életüket meg kukoricát? )
lauderstenonis-2
2024. június 01. 00:21
Jó látni, hogy mit összerinyálnak itt a moszkovita hazaárulók.
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!