Szlovénia
ÉLŐ
Szerbia

Uniószerte betiltanák az úgynevezett konverziós terápiákat

2024. május 30. 09:59

Az EU-ban most azért gyűjtenek aláírást, hogy a homoszexuálisok ne „válhassanak” heteroszexuálissá.

2024. május 30. 09:59

Nyitókép: Shutterstock / Mandiner-grafika

***

Európai polgári kezdeményezést indított az Against Conversion Therapy (ACT) nevű francia LMBTQ-párti szervezet, méghozzá azért, hogy az Európai Unióban tiltsák be az úgynevezett konverziós terápiákat.

A konverziós – vagy reparatív – terápia lényege, hogy elméletileg segít a heteroszexuálostól eltérő nemi orientációval rendelkező személyek eredeti, heteroszexuális orientációjának visszaállításában. A konverziós terápiákat sokan áltudományos megoldásnak tartják, ugyanakkor klinikai pszichológusok, például Joseph Nicolosi, a Reintegratív Terápiás Szövetség alapítója amellett érvel, hogy a szexualitás nem csak egy irányba (vagyis heteroszexuálisból LMBTQ irányba, hanem fordítva is) változhat, és ebben környezeti hatásokkal is lehet segíteni.

A konverziós terápiákat Franciaországban már mintegy két éve betiltották, most pedig egy újabb lépésre készülnek, méghozzá európai szinten szeretnék elérni, hogy tilos legyen hasonló terápiákat indítani.

A polgári kezdeményezés – amelynek jelenleg mintegy 50 ezer aláírója van – szövege szerint arra kéri fel

„az Európai Bizottságot, hogy tegyen javaslatot az LMBTQ+ polgárokat célzó konverziós terápiák kötelező jogi tilalmára az Európai Unióban”;

véleményük szerint „a konverziós terápiák az LMTBQ+ személyek szexuális irányultságának, nemi identitásának és/vagy nemi önkifejezésének megváltoztatására, elnyomására vagy elfojtására irányuló beavatkozások”, ezek pedig „diszkriminatív, megalázó, káros és csalárd” beavatkozások, az ENSZ szerint kínzásnak minősülnek, ezért fel kell lépni ellenük.

A petíció aláírói azt akarják, hogy a „Bizottság tegyen javaslatot egy olyan irányelvre, amely a konverziós terápiákat felveszi az uniós dimenziójú bűncselekmények listájára, és/vagy módosítsa az egyenlőségről szóló, jelenleg hatályos irányelvet (2008) úgy, hogy az tartalmazza e terápiák tilalmát is”, emellett

tegyen állásfoglalást, amely a konverziós terápiák széles körű betiltására szólít fel az Unióban,

valamint tekintse áldozatoknak azokat, akik konverziós terápián vettek részt, a tagállamok pedig ugyancsak tiltsák be a konverziós terápiákat, vagy „vizsgálják felül a jelenlegi gyakorlatokat”.

A konverziós terápiák és az LMBTQ-érzékenyítés közötti apró különbségről elfeledkeztek azonban a polgári kezdeményezés indítói: míg előbbi önkéntes, utóbbi kikerülhetetlen, például a francia iskolákban is

Ezt is ajánljuk a témában

 

Összesen 89 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
survivor
2024. május 31. 04:14
Ha levagjak a faszod es kiherélnek...egyik SE nő vissza...
survivor
2024. május 31. 04:11
Ha valaki suabadon megbuzulhat, akkor visszafelé miert nem ? O.Wilde,Shakeslesare BI voltak ..
survivor
2024. május 31. 04:06
lgBtq Biszex nem lehet ?
Ez D-dúr és e-moll
2024. május 30. 15:28 Szerkesztve
"B_kanya 2024. május 30. 12:41 'Bell & Sebastian 2024. május 30. 11:34 Minden csapból az folyik, mennyire fasza ma Magyarországon fiatalnak lenni. A kormány családbarát intézkedései mindent megtesznek annak érdekében, hogy hitelspirálba kerülj' Miközben a 2010-es 40% feletti értékről 20%-ra csökkent a háztartások GDP arányos TARTOZÁSÁLLOMÁNYA. Volt kevesebb is, a COVID előtt. Ja, hitelspirál, B+" Nem azokról van szó, okoska, akiknek van háztartása, hanem azokról, akiknek még nincs vagy már nincs! 2008 és 2023 között 10000-nél több család veszítette el a lakását, mert bedőlt a hitele. Ma már eljutottunk oda, hogy egy fiatal házaspár jó eséllyel nem is kap hitelt, mert nem tud megfelelni a hitelfeltételeknek, így háztartásuk sem lesz, ami tartozhatna.
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!