Újabb világjárvány fenyeget? Állatról emberre átterjedő vírust fedeztek fel

2024. május 17. 07:56

A madárinfluenza terjedt át tehénről emberre az Egyesült Államokban.

2024. május 17. 07:56
Livestock

Nyitókép: Design Pics Editorial/Universal Images Group via Getty Images

Az Egyesült Államokban megerősítettek egy esetet, miszerint a madárinfluenza vírus képes volt tehénről emberre átterjedni. A megbetegedett tejtermelőnél szerencsére még idejében megállították a fertőzést, így az a szemgyulladáson túl nem okozott felső légúti megbetegedést. Ez volt az első olyan regisztrált eset, hogy a magas patogenitású madárinfluenzát tejelő szarvasmarháknál mutatták ki – írta meg a ScienceAlert.

Ez alapján a 2020 óta világszerte terjedő magas patogenitású madárinfluenza (H5N1) vírus képes a tehénről átterjedni az emberre is.

A kutatók számára már eddig is bőséges információ áll rendelkezésre a vírus baromfik és vadon élő állatok közötti terjedés vizsgálatára, ugyanakkor most már azt is behatóan tudják majd vizsgálni, hogy hogyan  jelentkezik a madárinfluenza az emberekben. Ez lehetőséget biztosít a szakembereknek felmérni a fertőzés esetleges közegészségügyi veszélyeit. Emellett sokat segíthet abban is, hogy még idejében detektálják a további lehetséges eseteket.

Óriási dolog, hogy a vírus a madarakról átugrott az emlősökre, ebben az esetben a tejelő tehénre, majd az emberre

– mondja Steve Presley környezeti toxikológus, a Texasi Műszaki Egyetem biológiai kutató laboratóriumának igazgatója.

A madárinfluenza csak nemrégiben terjedt át baromfiról a haszonállatokra az Egyesült Államokban, ami némileg meglepte a szakértőket, mivel ez volt az első alkalom, hogy a magas patogenitású madárinfluenzát tejelő szarvasmarháknál mutatták ki.

A jelenlegi vizsgálatok alapján kijelenthető, hogy ugyan adaptálódhat a vírus, de emberről emberre még nem terjedt át.

***

Ezt is ajánljuk a témában

 

Összesen 155 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
ambaracurjan
2024. május 17. 12:47
"JÓ LENNE, JÓ LENNE, DE MOST, A KOVID UTÁN MIVEL GYŐZZÜK MEG AZ EMBEREKET, BILL, HOGY ENGEDJÉK MAGUKAT BEOLTANI? -kérdezte Ursula. STATISZTIKAAAA, INTERNET-BLOKKOLÁS ÉS SZAKÉRTŐK, A TÖBBIT A WHO-S EMBEREINK INTÉZIK -válaszolta BILL széles vigyorral az arcán."
Spiritmonger
2024. május 17. 12:29
Mandiner.hu, hogy nyúljon meg a nyakatok, apadjon el a tejetek, holló nézze a szemeteket csecsebogyónak! Mi a véres harci faxért adtok teret a következő globális riogatásnak? Nem tűnt még fel, hogy a második világháború óta nem voltak valóban veszélyes, globális járványok? Érdekes módon nem haltunk bele sem a legutóbbi bohócnáthába, sem az azt megelőző sertés-és madárinfluenzába, sem a kergemahakórba, sőt, a jövőben bejelentett krokodiltripperbe és tobzoskaherpeszbe sem fogunk belehalni. Ebből kifolyólag teljesen felesleges és káros egy nem létező veszéllyel rettegtetni.
gebsi1
2024. május 17. 12:11
Már megint kezdik a "covidhisztériát". Úgy látszik nem loptak még elég pénzt az emberektől.
agglomeracioskarrieristaadocsalopolgar
2024. május 17. 11:21
Csúti asszisztál megint?
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!