Újra támad a Covid, most egy egészen új variánssal, mutatjuk a részleteket!

2024. május 15. 13:05

Bár a „nyáron szabadságra megy a koronavírus”, a FLIRT nevű alvariáns egyre dominánsabbá válik.

2024. május 15. 13:05

Nyitókép illusztráció. Fotó: MTI/Veres Nándor

Rusvai Miklós víruskutató az Indexnek nemrég az omikron legújabb variánsáról nyilatkozott, amely egyre inkább dominssá kezd válni. A szakértő elmondta, hogy az Egyesült Államokban már az esetek harmadáért a KP.2, azaz a FLIRT a felelős, ami a világon mindenhol jelen van.

„A FLIRT egy mozaikszó, amiben a mássalhangzók az aminosav-mutációkra utalnak, amíg nem kap a görög ábécé szerint új nevet a koronavírus újabb változata, addig nem új variánsról, csak a 2021 vége óta velünk lévő omikron egyik alvariánsáról van szó” – ismertette Rusvai Miklós. 

A víruskutató ezután arra is rámutatott: 

2023 januárja és augusztusa között 28 különböző omikron-variánst azonosítottak Magyarországon,

 tulajdonságuk azonban alig különbözik egymástól, ezért nem érdemes mindet számításba venni. 

Aggodalomra ad okot a tüskefehérjében történt változás

Rusvai idézte az amerikai kutatókat, akik szerint a FLIRT-nél aggodalomra ad okot a tüskefehérjében történt változás, amely alkalmassá teszi arra, hogy könnyebben bejusson a szervezetbe, és megbetegítse az embert.

A víruskutató megjegyezte, hogy mivel a tüskefehérje ellen képződnek ellenanyagok, 

egy fokkal jobban ki tudja kerülni a KP.2 a korábbi vakcinákat. 

A vuhani törzs ellen kidolgozott oltóanyagok a FLIRT esetében 60-70 százalékos védelmet nyújtanak, míg az omikronra kifejlesztett vakcinák 85-90 százalékos hatékonyságot mutatnak az új alvariánssal történő megfertőződésnél.

A gyártók már dolgoznak az erre a változatra kifejlesztett vakcinán, amit minden bizonnyal az őszi-téli időszakra tesznek elérhetővé, mivel a megfigyelésekazt bizonyítják, „nyáron szabadságra megy a koronavírus” – jegyezte meg Rusvai Miklós.

Az összeállításban a FLIRT tüneteit is felsorolta:

  • hőemelkedés
  • orrfolyás, légzési nehézségek
  • rekedtség, torok-, fejfájás
  • ízületi fájdalmak
  • gyengeség
  • gyomor-bélrendszeri panaszok
  • ízlelés- vagy szaglásvesztés.

A kutató ennél a pontnál azt is megjegyezte, „egyéni érzékenységtől függ, hogy kinél mely tünetek és milyen intenzíven jelentkeznek” – írta az Index.

 

 

 

Összesen 50 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
sexykitty-83
2024. május 19. 04:45
🍓 ️ ­­­I­­­g­­a­­­z­i n­i­­­m­­f­­o­m­­á­­n­­­i­á­­k­­ 👉 𝐖­­­𝐖­­𝐖­­.­𝐗­𝟏­𝟖­.­­𝐅­­­𝐔­­𝐍
MaBaker
2024. május 16. 13:48
Az omikron megjelenésével már Rusvai is bevallotta, hogy nem érdemes felvenni ellene az oltást, mert marginális kockázatot jelent. Innentől miről dumálnak még, ha még mindig az omikronnál tartunk?
lacika-985
2024. május 15. 21:04
Mi a bubánatos virusról papoltok ? Nem volt elég áldozat , nem tejel eléggé az ukrán húsdaráló ? Most hogy rájöttetek amit mindenki tudott - hogy nem győzhettek , megint előjött egy újabb virus ??? Lámpavason lenne a helyetek - mocskos tömeggyilkosok .
Hekimeki
2024. május 15. 20:42
Elmentek a büdös kurva anyátokba az összes halálos védőoltásotokkal együtt nyomjátok anyátokba meg magatokba❗❗❗❗ A maszk rohadjon arra aki megint bevezeti ezt a szart😠😠😡😡😠
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!