Dánia
18:002024. június 20.
Anglia
Spanyolország
21:002024. június 20.
Olaszország

Újabb országban tiltják be a bikaviadalokat, az ellenzők szerint a tilalom sérti a kisebbségek szabadságát

2024. május 29. 10:49

Az utóbbi években állatvédelmi szempontok miatt egyre több bírálat érte ezeket a rendezvényeket.

2024. május 29. 10:49

Nyitókép: MTI/EPA/EFE/Jero Morales

Három éven belül illegálissá teszik a bikaviadalokat Kolumbiában, az erről szóló jogszabályt helyi idő szerint kedden hagyta jóvá a dél-amerikai ország törvényhozása. Bár a több évszázados hagyomány egykor országszerte népszerű mulatság volt, és a televíziók élőben közvetítették a viadalokat, amelyek számos híres dalt és regényt is inspiráltak, az utóbbi években állatvédelmi szempontok miatt egyre több bírálat érte ezeket a rendezvényeket. 

Ma már az emberek többsége elfogadhatatlannak tartja, hogy állatok szenvedését nézve szórakozzon.

Az új jogszabály értelmében 2028-tól tiltanák be teljesen a bikaviadalokat Kolumbiában. A törvényt még alá kell írnia Gustavo Petro kolumbiai államfőnek is, akiről hosszú ideje köztudott, hogy élesen ellenzi ezeket a rendezvényeket. Hatalmas győzelem ez azoknak a szervezeteknek, amelyek az állatokkal szembeni erőszak ellen és a társadalom szemléletének átalakításáért küzdenek. Nagy megkönnyebbülés, hogy Kolumbiában ezentúl nem fognak bikákat és lovakat kínozni, és a gyerekeknek nem kell ezentúl végignézni ezeket a viadalokat – mondta el Terry Hurtado állatjogi aktivista, aki már az 1990-es évek óta szervezett tiltakozásokat a bikaviadalok ellen.

A viadalok hagyománya az Ibériai-félszigetről ered, és néhány országban – Spanyolországban, Franciaországban, Portugáliában, Peruban, Ecuadorban és Mexikóban – ma is legális. Kolumbiában ma már csak néhány városban bevett szokás, bár a Manizalesben tartott híres éves fesztiválon megrendezett bikaviadalokra még mindig több tízezer néző kíváncsi. A bikaviadalok rajongói szerint a tilalom sérti a kisebbségek szabadságát, és gondot okozhat majd azoknak a városoknak, ahova több ezer turista éppen a viadalok miatt látogat el.

(MTI)
 

Összesen 79 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
kata56
2024. május 29. 15:21
Helyes. Reg ideje volt
The Loner
2024. május 29. 15:17
Már éppen ideje volt. Milyen beteg lelkűnek kell lenni annak aki egy állat megölését élvezi?
Akitlosz
2024. május 29. 14:36
Már a Földközi-tenger partjáról is az állatviadalok miatt pusztultak ki az állatok. Atlasz medve, Berber oroszlán, Kaszpi-tigris. Mind kihalt. És az elefántok is mind eltűntek észak-Afrikából és a közel-Keletről.
Akitlosz
2024. május 29. 14:07
Remek hír!
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!