Törökország
18:002024. június 18.
Grúzia
Portugália
21:002024. június 18.
Cseh Köztársaság

Riasztólövés

2024. május 28. 07:40

Néhány nap elteltével már itthon sem igazán volt „téma” a Fico elleni merénylet.

2024. május 28. 07:40
Slovakia’s Prime Minister Fico Shot Multiple Times In ‘politically Motivated’ Attack
Bogár László
Bogár László
Magyar Hírlap

Nyitókép: NurPhoto via AFP

„Az elmúlt évek során gyakran véltük úgy, hogy na nem, »az« biztos, hogy nem történhet meg, aztán mégis menetrendszerűen történtek meg olyan dolgok, amelyek »egészen biztosan meg nem történése«, pontosabban ennek a feltételezése, emberi létezésünk egyik legfontosabb lelki, erkölcsi, szellemi talapzatát jelentette. Most újra átélhetjük mindezt egy olyan történés által, ami nem volt „divat” térségünkben, lelőtték a szlovák miniszterelnököt.

Az azóta eltelt napok során igyekeztem összegyűjteni azokat a globális elemzéseket, amelyek ezt a tragikus eseményt érintették, mert kíváncsi voltam arra, hogy vajon miként éli át a világ mindezt. Nos, a »világ« elég egykedvűen és fásultan reagált a történésre, mint olyanra, ami mondhatni nem nagyon éri el a »ingerküszöböt«, és ugyan persze szomorú, de »mindennapos« dologról van szó. És valójában néhány nap elteltével már itthon sem igazán volt »téma« a merénylet, nem nagyon született kísérlet arra, hogy a történés mélyebb rétegeit is alaposan szemügyre vegyük. Ez talán még attól is szívszorítóbb, mint magának az eseménynek a megtörténte.

Igazából még az sem váltott ki különösebb visszhangot, hogy magában Szlovákiában és nálunk is voltak olyan kommentek, hogy hajrá magyarok, vegyünk példát a szlovákok »bátorságáról«. Sőt egy belga rádió-műsorvezető élőadásban biztatta a »belgákat« (akikről, mint tudjuk »nincsenek«, hisz valaki vagy flamand vagy vallon), hogy ők is követhetnék a szlovákokat.

Bár minderre elég nehéz szavakat találni, de azért tegyünk kísérletet arra, hogy végiggondoljuk, mi is történt valójában. Talán abból a tanulságos logikából lehetne kiindulni, amit a merénylet elkövetője mondott, aki önmagát liberális baloldali embernek tartja. Viszonylag higgadtan úgy fogalmazott, hogy azért lőtte le a miniszterelnököt, mert nem értett egyet a kormány politikájával. És ez valóban »hibátlan levezetés«, hisz teljesen »természetes« az, hogy a liberális logika alapján, akivel nem értek egyet, azt lelövöm.

E vérfagyasztóan abszurd következtetés uralkodóvá válása permanens verbális agresszióként persze eddig is jelen volt az önmagukat liberális demokráciaként beazonosító társadalmakban, Nyugat-Európában és Amerikában, de eddig legalábbis úgy véltük, hogy térségünkben ez a verbális agresszió soha nem csaphat át véres erőszakban. Most már ettől az illúziótól is el kell búcsúznunk, de hogy az a törekvésünk, hogy az illúzió elvesztése ellenére megmaradjon a hitünk abban, hogy mégis elkerülhetjük az ezek után már akár mindent elnyelni képes véres örvényeket, arra kell hogy ösztönözzön minket, hogy megpróbáljuk megérteni a mélyrétegben aktivizálódó sötét energiákat.”

***

Ezt is ajánljuk a témában

 

az eredeti, teljes írást itt olvashatja el Navigálás

Összesen 22 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
zatoicsi
2024. május 28. 11:09
azért tehetik meg mert a bíróságok mögöttük állnak, érzékenyített gecik óvják védik őket, ha én rúgnék fel egyet és azt mondanám azért tettem mert utálom a kommunistákat mint a szart azonnal lecsuknának
szarvas-2
2024. május 28. 10:55
Sajnos,a "helyzet fokozódik"-ahogy a Virág elvtásr mondta volt.
nemecsekerno_007
2024. május 28. 10:31
Minden libbsi mehet megdögleni a petrodollárért, nem kár értük. Csak mérgezik az életünket.
Karvaly
2024. május 28. 10:25
Igaza van Bogárnak, ráadásul a szándékos polarizálás globális jelenség, a nyugati világban mindenhol megfigyelhető. Magyar Péteren is látszik, hogy úgy hergeli a követőit, mint a fiatal Mussolini, nem lepődnék meg, ha a hazai "antifák" (akik egy-az-egyben a fasiszta módszerekkel élnek) beállnának mögé, és rendszeressé válna az utcai erőszak.
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!