A magyar csapat eredményei:
Aranyérem
0
Ezüstérem
0
Bronzérem
0

Nem nyugodnak a kedélyek Németországban: elárulta sorozási tervét a német védelmi miniszter

2024. május 30. 21:18

A tervezett rendszer az önkéntesség és a kötelezettség egyfajta keverékét tartalmazná, hasonlóan a svéd modellhez.

2024. május 30. 21:18

Nyitókép: BERND WUSTNECK / DPA / dpa Picture-Alliance via AFP

Kohán Mátyás kollégánk korábban egy részletes cikket írt arról, hogy a német védelmi miniszter hadkötelezettségről tett szavai mekkora hullámokat vertek május elején. Az akkori várakozások szerint már lehetett látni, hogy hamarosan előáll majd arra vonatkozó tervével, hogy a hadkötelezettséget milyen módon vezetnék majd újra be Németországban a következő választási ciklusban. A ZDF értesülései szerint viszont Scholz kancellár választástaktikai okokból arra utasította Pistoriust, hogy „ne nyissa ki a témát az EP-választások előtt”

A Der Spiegel hétfőn írt arról, hogy Pistorius az SPD elnöksége előtt bemutatta a Bundeswehr létszámhiányának megoldásáról szóló új koncepcióját. A tervezett rendszer az önkéntesség és a kötelezettség egyfajta keverékét tartalmazná, hasonlóan a svéd modellhez – írta meg a Portfolio. A megbeszélésen a sorkötelezettség kifejezés nem került elő. Ehelyett egy önkéntes modellről esett szó, ahol különböző ösztönzőkkel toboroznák a fiatalokat a hadseregbe. A Zeit Online információi szerint azonban a sajtónak csak az önkéntességgel kapcsolatos részletek szivárogtak ki. Pistorius ugyanakkor használta a „kötelezettség” szót is, bár ezek a javaslatok megosztották a résztvevőket. 

Nézzük meg részletesebben, hogy miről van szó.

Kérdőív és kiválasztás

Fiatal férfiak és nők egy kérdőívet kapnának, amelyben fizikai állapotukról, egészségükről és a katonai szolgálat iránti érdeklődésükről kellene nyilatkozniuk. 

A kérdőív visszaküldése a férfiaknak kötelező lenne, míg a nőknek önkéntes. 

A kitöltőkből csak a legjobbakat választanák ki katonai szolgálatra. Első körben 5-10 ezer fiatalról lehet szó. Az ösztönzési rendszer része lehet például ingyenes jogosítványszerzés vagy könnyebb bekerülés az egyetemre. Aki 12 hónap szolgálatot vállalna, több kedvezményt kapna, mint aki csak hatot.

Feltételek és tartalékosok

Amint a fizikai feltételeket megteremtik, növelni kell majd a szolgálatot teljesítendők létszámát. 

Ha nem lesz elég önkéntes, egyes fiatalokat kötelezően be kell majd vonni a szolgálatba.

Az igazi cél a tartalékosok számának növelése („növekedési képesség”). Tartalékosok azokból lesznek, akiket már kiképeztek katonailag.

Létszámnövelés

A Bundeswehr létszámát a jelenlegi 181 ezerről 2031-re 203 ezerre szeretnék növelni. Az SPD számára kényelmetlen a sorkötelezettség kérdése, főleg az európai parlamenti választások előtt. A párt nagyobb része, beleértve Olaf Scholz kancellárt is, a sorkatonaság bevezetése ellen van. Ugyanakkor a konzervatív CDU/CSU párt támogatja a sorkötelezettség fokozatos visszavezetését, és Manfred Weber, az Európai Néppárt elnöke és frakcióvezetője is a németországi sorkötelezettség mellett foglalt állást. 

 

 

Összesen 75 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
sexykitty-164
2024. július 26. 16:02
🍓 ️ ­­É­­r­­t­­­é­­k­­e­­­l­­­d­­­ ­­a­­­ ­­s­­z­e­­x­­i­­ ­­­p­­u­­n­­c­­i­­m­­­a­­t­­ 👉 𝐖­­­𝐖­𝐖­­.­­𝐗­­­𝟏­𝟖­­­.­­𝐅­­𝐔­𝐍
Polly_neni
2024. május 31. 07:29
"A Bundeswehr létszámát a jelenlegi 181 ezerről 2031-re 203 ezerre szeretnék növelni." Ez valami vicc? ☺☺ Ettől Moszkvában több kurva van. De szerintem Berlinben is...
2024. május 31. 07:08 Szerkesztve
Jo volt Pistorius ( német hadügyminiszter) tegnap az egyik hiradoban. Elkezdett hápogni amikor a TV riporter arrol kérdezte, hogy azt irta több német lap, hogy jelenleg (felszereléssel, tartalékokkal, emberi anyaggal) a NATO még egy napig ( 5%) sem lenne képes ellenállni egy valodi orosz támadásnak.
2024. május 31. 07:02 Szerkesztve
Ehhez jön egy ujabb skandallum. Az EU tegnap véglegesitette, hogy 2027 után nagyobb összeget mint €10000 nem lehet készpénzben kiegyenliteni. ( néhány apro kivétellel) . Erre a hirre több német ujságban szinte végtelen reakciok jelentek meg, szinte 90%-ban EU ellenesek. Ez a törvény ismét az egyéni szabadságot korlátozza, és megint olyan törvény amihez az EUnak az alapszerzödések szerint semmi köze. Sokaknak egy ujabb ok jövöhéten azokra a pártokra szavazni, akik az EUtol megvonnának renget jogot, vagy fel is oszlatnák. 👎🏿👎🏿👎🏿👎🏿👎🏿👎🏿👎🏿
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!
Mindent egy helyen az olimpiáról