Törökország
18:002024. június 18.
Grúzia
Portugália
21:002024. június 18.
Cseh Köztársaság

Mitől fogy a férfiak spermája?

2024. május 21. 22:09

Az emberiség jövője a tét.

2024. május 21. 22:09

Nyitókép: Ben Stansall/AFP

Az emberi herékben található mikroműanyagok a spermiumok számának csökkenését okozhatják – írja az Euronews.

Egy új tanulmány arról számol be, hogy az apró műanyagrészecskéket 23 emberi herében, valamint 47 háziállatként tartott kutya heréjében is megtalálták. A mikroműanyagok olyan sok értékhatárt átléptek, hogy nehéz számon tartani őket. 

A fogyasztói életmódunk hulladékai mindenhol megtalálhatók, a Mariana-árkoktól a Mount Everest csúcsáig. Sőt, a lebomlott műanyag apró részecskéi a felhőkbe is megtalálhatóak.

A testünk sérthetetlenségéről alkotott elképzelésein is megkérdőjeleződtek, mivel a mikroműanyok minden szervünkbe beszivárogtak. 

Az emberi élet legtisztább részei – a méhlepény, a csecsemők teste, az anyatej – is mikroműanyagokat tartalmaznak.

Így nem meglepő, hogy az emberi herékben is megtalálhatóak az apró plasztik részecskék, amint a herezacskóról szóló eddigi legátfogóbb tanulmány is ezt a szomorú tényt megerősíti. Kevesebbet tudunk viszont arról, hogy mit tesznek a mikroműanyagok a testünkkel. A herék esetében azonban az új kutatás szerint csökkenthetik a spermiumok számát.

A tény hogy, a nanoműanyagok lassan mindenütt megtalálhatóak, aggályokat vet fel az emberi reproduktív rendszerre gyakorolt ​​lehetséges hatásuk miatt – állapítja meg a Toxicological Sciences folyóiratban megjelent tanulmány. Az emberi heréket 2016-ban végzett posztmortemekből vették, a férfiak életkora 16 és 88 év közötti volt, amikor meghaltak. Míg a kutyák heréit állatorvosi rendelőben végzett ivartalanítási műveletek után nyerték ki. A kutatók feloldották a szövetmintákat, hogy megnézzék, maradtak-e apró műanyag részecskék.

A kutatásból kiderült, hogy a mikroműanyag koncentráció csaknem háromszor magasabb emberben, mint kutya heréiben. A polietilén – a leggyakrabban előállított műanyag, amelyet elsősorban a műanyag zacskókhoz hasonló csomagoláshoz használnak – nem meglepő módon a leggyakrabban talált nanoműanyagok volt.

Csökkentik a mikroműanyagok a férfiak spermiumszámát?

Az összefüggés bizonyításához további kutatásokra van szükség – jegyzik meg a kutatók, de a jelek ebbe az irányba mutatnak. A nyugati férfiak  spermiumszáma több mint felére csökkent az elmúlt néhány évtizedben, a levegőszennyezés és a kártevőirtó szereknek való kitettséget miatt. Egy szakértő úgy véli, hogy a szennyezés hatására a pénisz összezsugorodik, valamint csökken a spermiumok száma is.

 

Összesen 83 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
Chardonnay99
2024. május 22. 20:48
Még jó, hogy a stressz nem probléma ebből szempontból sem. Ugye, okos tudósok?
Tommaso
2024. május 22. 13:23
A szextól, illetve az ejakuációtól fogy.
Syr Wullam
2024. május 22. 13:22
Tommasót kérdezzétek. 😝
pipa89
2024. május 22. 11:00
Az ösztrogénnel teli víztől, a földben-vízben felhalmozódott kemikáliáktól és a természettől elszakadt életmódtól. A töketlen élet, töketlen, elnőiesedett férfiakat eredményez...
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!