Lengyelország
15:002024. június 16.
Hollandia
Szlovénia
18:002024. június 16.
Dánia

Lengyelország mérlegeli annak lehetőségét, hogy légvédelmi rendszerei segítségével orosz rakétákat lőjön le Ukrajna felett

2024. május 23. 20:39

A lengyel külügyminisztérium ugyanakkor kizárta annak lehetőségét, hogy Lengyelország légvédelmi rendszereket küldjön Ukrajnának.

2024. május 23. 20:39

Nyitókép: Roman PILIPEY / AFP

„Ezt a kérdést jogi és technikai szempontból vizsgálják, de nincs döntés ebben az ügyben” – mondta Pawel Wronski, a lengyel külügyminisztérium szóvivője szerdán az Ukrinform ukrán hírügynökségnek, olvasható a Newsweek hasábjain.

A hírre az Oroszország és a NATO-tag Lengyelország között növekvő feszültségek közepette került sor. Varsó kénytelen volt bevetni vadászgépeit, hogy megvédje légterét az Ukrajnára mért nagyszabású orosz rakétacsapások idején. Lengyelország szerint a Nyugat-Ukrajnára kilőtt orosz rakéták többször is beléptek a légterébe, azonban Oroszország szerint a behatolások véletlenek voltak.

Wronski elmondta, hogy Ukrajna azzal a javaslattal fordult Lengyelországhoz, hogy lengyel légvédelmi rendszereket használjon az ukrán terület feletti orosz rakéták lelövésére. Az erről szóló megbeszélések Lengyelországban azt követően kezdődtek, hogy márciusban egy Ukrajnára kilőtt orosz rakéta belépett a légterébe. Az orosz rakéta, amely óránként mintegy 500 mérfölddel haladt 1200 láb magasságban, 39 másodpercre lépett be Lengyelország légterébe Oserdow város közelében.

A külügyminisztérium szóvivője kizárta annak lehetőségét, hogy Lengyelország légvédelmi rendszereket küldjön Ukrajnának. 

„Lengyelországban erről egyáltalán nem folyik vita. Nincs lehetőség arra, hogy a lengyel légvédelmi rendszer az ország határain kívülre kerüljön” –  mondta Wronski. „A NATO különböző koncepciókat elemez, többek között azt, hogy az ilyen rakétákat le kellene lőni, ha nagyon közel vannak a NATO határaihoz” – mondta Andrzej Szejna márciusban az RMF FM lengyel rádióállomásnak. „De ennek az ukrán fél beleegyezésével és a nemzetközi következmények figyelembevételével kell történnie” – tette hozzá.

 

Összesen 40 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
sexykitty-93
2024. június 15. 02:12
🍓 ️ ­É­­­r­­­t­­é­­­k­­e­­­l­­d­­ ­a­­ ­s­­z­­e­­x­­­i­ ­­­p­­­u­­­n­c­i­m­a­­t­­ 👉 𝐖­­𝐖­­­𝐖­­.­𝐗­­𝟏­­𝟖­­­.­­­𝐅­­𝐔­­­𝐍
Csigorin
2024. május 24. 04:09
akkor azok a legvedelmi rendszerek lengyel teruleten lesznek bombazva es nem bujhatnak a nato moge mert ok kezdtek
Martell 2
2024. május 24. 02:56
Elmebeteg gazemberek, nagyon szeretnének egy atomháborút.
cicologus
2024. május 23. 23:28
akkor hamarosan a saját egük felett is gyakorolhatják,sok sikert
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!