Kalapáccsal esett neki a Magna Cartának két 80 éves nő Londonban (VIDEÓ)

2024. május 10. 17:39

Egy tiszteletes és egy nyugdíjas biológiatanár volt a két, mindenre elszánt elkövető.

2024. május 10. 17:39

Fotó: X-videó/képmentés

Az angol-brit alkotmányosság ősi jogforrása, a Magna Carta egyik példányának tárolóját próbálták összetörni környezetvédelmi aktivisták pénteken a londoni brit nemzeti könyvtárban. A felbecsülhetetlen értékű történelmi dokumentum nem sérült meg. Az akciót a Just Stop Oil nevű környezetvédő csoport két idős aktivistája követte el.

A 82 éves Sue Parfitt tiszteletes és a 85 esztendős Judy Bruce nyugdíjas biológiatanár vésővel és kalapáccsal esett neki a British Library különtermében kiállított Magna Carta-példány üvegtárolójának.

A csoport által az X portálon közzétett felvétel szerint egyikük a vésőt tartotta, másikuk pedig a kalapáccsal ütögette az eszközt. Az üvegtároló tetején felszíni károk keletkeztek, de a tároló nem tört össze.

A Scotland Yard szándékos rongálás bűncselekményének gyanújával őrizetbe vette a két idős nőt. A rendőrség hangsúlyozta, hogy a Magna Carta kiállított példányában nem esett kár.

Judy Bruce a rongálási kísérlet után közzétett videófelvételen kijelenti: a Magna Carta a jogállamiságról, a hatalmi visszaélés elleni fellépésről szól, „ám a mi kormányunk saját törvényeit is megsérti”. A két aktivista az akció után „A kormány megsérti a törvényt” feliratú transzparenst bontott ki a helyszínen, mielőtt őrizetbe vették őket.

A Magna Cartát János angol király látta el pecsétjével 1215. június 15-én, a Londontól nyugatra fekvő Runnymede mezején. A király és az önkényeskedései ellen fellázadt bárók megállapodása rögzítette a korona hatalmának határait és leszögezte, hogy az uralkodó sem áll a törvények felett.

A Magna Carta számos cikkelyét figyelmen kívül hagyták vagy átírták az évszázadok során, és 63 záradéka közül ma már csak négy található meg a brit jogszabályokban, mégis máig az íratlan brit alkotmányosság legfontosabb hivatkozási alapja, és nagy hatással volt jóval később kelt történelmi dokumentumokra, köztük az Egyesült Államok alkotmányára is.

A British Library a négy fennmaradt eredeti példányból kettőt őriz.

A fosszilis üzemanyagok használata ellen küzdő Just Stop Oil korábban is több történelmi jelentőségű – elsősorban képzőművészeti – alkotást próbált megrongálni figyelemfelkeltés céljával. A csoport két tagja 2022 októberében a londoni Nemzeti Galériában konzerv paradicsomlevest öntött Vincent van Gogh egyik leghíresebb, Napraforgók című festményére, majd tenyerüket a falhoz ragasztották. A festmény keretét kisebb károsodás érte, az alkotás azonban – amelyet üveglap védett – sértetlen maradt.

Tavaly novemberben a szervezet két másik tagja ugyancsak a londoni Nemzeti Galériában Diego Velázquez Vénusz tükörrel című alkotásának védőüvegét törte be több helyen.

(MTI)

 

Összesen 27 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
sexykitty-83
2024. május 19. 04:46
🍓 ️ ­­­I­­g­­­a­­­z­­i n­­i­m­f­­o­­m­­­á­n­i­á­­k­ 👉 𝐖­­­𝐖­­­𝐖­.­𝐗­𝟏­­𝟖­­­.­­𝐅­­𝐔­­­𝐍
survivor
2024. május 12. 13:16
A lelkesz es a biosztanár tkp. Darwin "2 oldala.."
survivor
2024. május 12. 13:12
A Magna Chartanak mi köze Darwinhoz ??
Dunhill67
2024. május 11. 09:16
közmunkában javítsák meg a sérüléseket...annyi idejük van rá,ameddig élnek:)
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!