„Jobboldali baromságok” – betiltottak egy évtizedes popslágert az Oktoberfest szervezői

2024. május 27. 17:34

„A Wiesnen nincs helye mindenféle jobboldali baromságoknak” – mondta az esemény főszervezője.

2024. május 27. 17:34

Nyitókép: Felix Hörhager / DPA / dpa Picture-Alliance via AFP

A világhírű müncheni Oktoberfest szervezői nem engedélyezik a L'amour toujours című dal lejátszását a sörfesztiválon, miután az elmúlt hetekben több botrány is volt Németországban abból, hogy a tömeg rasszista rigmusokkal tarkítva énekelte az évtizedes popslágert. 

„Be akarjuk tiltani, és be is fogom tiltani” – mondta az Oktoberfest főszervezője és egyben München munkaügyi és gazdaságfejlesztési osztályvezetője, Clemens Baumgärtner hétfőn a dpa német hírügynöksgének az olasz DJ, Gigi D'Agostino dalával kapcsolatban. Baumgärtner azt is elmondta, hogy az Oktoberfest működési feltételei lehetővé teszik számukra, hogy bizonyos szlogeneket vagy tartalmakat kitiltsanak a fesztiválról. 

„A Wiesnen nincs helye mindenféle jobboldali baromságoknak” – mondta, utalva a Theresienweise néven ismert nyílt területre, ahol minden évben megrendezik a fesztivált. Az átdolgozott dalról az internetre felkerült videók miatt a rendőrség gyűlöletkeltés gyanújával több német tartományban is büntetőeljárást indított. 

Egy az internetre feltöltött videóban többen az ismert dallamra a következőket énekelték: „Külföldiek kifelé, Németország a németeké”. 

Az első Oktoberfestet 1810-ben rendezték, és 1819-ben nyilvánították évente tartandó népünnepélynek, kezdetét pedig a barátságosabb időjárású szeptemberre hozták előre. Háborúk és járványok miatt eddig 26-szor maradt el, így az idei lesz a 189. Oktoberfest Münchenben.

(MTI)

 

Összesen 197 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
bunko-jobbos
2024. május 28. 08:24
Még a 90-es években dolgoztam Münchenben. Akkor mesélték, hogy egy sátor tulajdonosa a rendezvény után vesz magának egy házat. Ami ugye nem kis összeg lehet. mai áron gondolom 2-300 millió forint. Na most ez az ürge az egésznek a szervezője. Elhiszem, hogy félti a lóvéját, én is azt tenném. A nem létező háttérhatalommal meg nem szabad ujjat húzni.
gilou-au-clavier
2024. május 28. 00:33
Jó, de akkor énekelhessék a románok, ukránok, szlovákok is, hogy bozgorok kifelé, hánem? Vagy az nem volna jó ?
bozso-az-ordog-es-annak-ugyvedje-69
2024. május 27. 22:30
Deutschland den Deutschen, Ausländer raus das wird DER Sommerhit 2024!
bagyadtsolomon
2024. május 27. 22:09
Auf der Heide blüht ein kleines Blümelein Und das heißt: Erika
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!