Belgium
ÉLŐ
Szlovákia

Igazat mondott vagy hazudott Donald Tusk?

2024. május 27. 12:35

A migrációs paktumról vitatkozik Lengyelország.

2024. május 27. 12:35

Fotó: Wojtek Radwanski / AFP

 

Újra a migráció a vitatéma Lengyelországban. A pár hónapja elfogadott új európai migrációs mechanizmus kapcsán csapott össze ismét a Donald Tusk-féle kormány és jobboldali, Jog és Igazságosság-féle ellenzéke.

Az EU új szabályrendszere alapján a tagállamok eldönthetik, hogy migránsok befogadásával avagy pénzügyi vagy műveleti segítségnyújtással támogatják a közös migrációs politikát. A tömeges migrációval szemben elzárkózó lengyeleknek 

Donald Tusk, az új lengyel kormányfő azt üzente: Lengyelországot nem fogják egyikre se rákényszeríteni.

Jött azonban Gabriel Attal francia miniszterelnök, aki egy franciaországi, Jordan Bardellával, a Nemzeti Tömörülés vezető politikusával folytatott vitában azt mondta: „Tisztában van azzal, hogy rá tudtuk beszélni a keleti EU-tagállamokat egy megállapodásra, mely szerint vagy befogadják a migránsokat, vagy fizetnek a határvédelemért?”

Mariusz Blaszczak korábbi lengyel védelmi miniszter ennek kapcsán kérdezte fel Tusk miniszterelnököt. 

„Úgy tűnik, Donald Tusk hazudott, amikor azt mondta, Lengyelországnak nem kell befogadnia illegális migránsokat. A francia kormányfő szerint lehetséges volt ráerőltetni a kelet-európai országokra egy olyan dokumentumot, amely vagy a befogadásra, vagy finanszírozásra kötelezte őket. Ezt tisztázni kell mihamarabb” – fogalmazott Blaszczak.

Jaroslaw Kaczynski, a Jog és Igazságosság elnöke még tömörebben fogalmazott: 

„Gabriel Attal francia kormányfő leleplezte Tusk hazugságait”.

Donald Tusk időközben arra hivatkozik, hogy Lengyelországot „mentesítették” az új séma alól arra hivatkozva, hogy nagy számú ukrán menekültet fogadott be. Tusk azt is hangsúlyozta, hogy Lengyelország az új migrációs paktum „kedvezményezettje” lesz, mert az ukrán és belarusz menekültek miatt Varsó segítséget, támogatást kérhet a többi uniós tagállamtól.

Összesen 212 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
Azmo
2024. május 27. 19:11
Na tehát, Magyarország védi a schengeni határt ezért nem , hogy befogadni nem kell nyugatról "menekülteket" de még ök tartoznak nekünk!
Lombi
2024. május 27. 18:17
Mozgott a szája? Akkor hazudott.
atti64
2024. május 27. 18:14
TUSKO ELVTÁRS!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!
kovsa2
2024. május 27. 18:02
"hogy migránsok befogadásával avagy pénzügyi vagy műveleti segítségnyújtással támogatják a közös migrációs politikát." Micsoda? "műveleti segítségnyújtással"? Erről eddig nem volt szó. Szerintem ennek semmi akadálya részünkről. Kiküldünk mi akár száz hivatalnokot is a kérelmek elbírálására. Mindnél lesz egy darab technikai felszerelés. Egy bélyegző. Szép nagy "ELUTASÍTVA" felirattal. Persze több nyelven, hogy mindenki értse. És aztán jöhet a Kabos féle jelenet: "Egy a párna, egy az irat, egy lehelet, egy az irat.". (Lehet, hogy nem pont így van, de most nincs kedvem újra megnézni a filmet. De lehet, hogy este megnézem. Még mindig jó.)
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!