Lengyelország
15:002024. június 16.
Hollandia
Szlovénia
18:002024. június 16.
Dánia

Francia erőszak: bukdácsol Macron EP-kampánya, jön fel Le Pen

2024. május 22. 09:06

Miközben Emmanuel Macron elnök az ukrajnai háborút és az EU-t helyezi kampánya középpontjába, a franciákat inkább a saját biztonságuk érdekli.

2024. május 22. 09:06
Emmanuel Macron francia elnök

Fotó: AFP

 

Az elmúlt hetekben tinigyilkosságok, kábítószerrel kapcsolatos lövöldözések, fokozott terrorfenyegetés és halálos tüntetések uralták a közéletet a csendes-óceáni Új-Kaledóniában, gondot okozva a francia elnöknek és európai választási kampányának – írja a Politico.

A közép-franciaországi Châteauroux városában áprilisban egy 15 éves fiút késeltek halálra, miután állítólag nem volt hajlandó átadni a telefonját a támadónak. A gyanúsított egy afgán származású fiú volt.

Ennek nyomán Le Pen az afganisztáni bevándorlás leállítását szorgalmazta, mondván, ez a népesség „nem jelent hozzáadott értéket a francia társadalom számára”. A támadó anyja állítólag részt vett a halálos támadásban.

Az erőszakos bűnözés nagyban befolyásolja a közvéleményt, kezdve a tavaly nyári összecsapásokkal országszerte, miután egy 17 éves fiatalt halálosan lelőtt egy rendőr. A múlt hónapban egy 15 éves fiatalt vert halálra Párizs egyik külvárosában  állítólag négy 17 és 20 év közötti fiatalember. Néhány héttel később egy 22 éves férfit öltek meg, állítólag két tinédzser, akik lesből támadtak rá, miután egy társkereső oldalon keresztül oda csalogatták.

Mint írják: Macron megpróbálja meggyőzni a választókat, hogy támogassák EU-párti vízióját egy olyan erős unióról, amelynek középpontjában Franciaország áll. De 

Marine Le Pen Nemzeti Tömörülése (RN) már megszilárdította jelentős előnyét Macron pártjával szemben a közvélemény-kutatásokban,

így Macron nehéz küzdelmet folytat.

A Politico szerint a bűnözéssel és erőszakkal kapcsolatos tendenciák javulóban vannak Franciaországban. De a közelmúlt erőszakos bűncselekményei nagyot szóltak, és nagy vitát váltottak ki, amivel visszarántották Macron Renaissance pártjának kampányát, és segítették a jobboldalét.

Az év elején Macron a 35 éves Gabriel Attalt nevezte ki miniszterelnöknek abban a reményben, hogy új lendületet adhat elnökségének, és kemény, egyben népszerű ellenfelet állíthat szembe a Nemzeti Tömörülés üdvöskéjével, Jordan Bardellával szemben.

Attal támogatja Ukrajnát az orosz invázióval szemben, egyre inkább háborús retorikát használ, és azzal vádolja a jobboldalt, pontosabban a Nemzeti Tömörülést, hogy az összejátszik az oroszokkal.

„El kell gondolkodni azon, hogy Vlagyimir Putyin csapatai nincsenek-e már az országunkban – rólad és az oldaladról beszélek” – mondta Attal februárban Le Pennek. Ugyanebben a hónapban a Renaissance listavezetője, Valérie Hayer kampányát az „egyetlen Európa-párti kampánynak” nevezte, s azt mondta, hogy megpróbálja megvédeni Európát Oroszország Putyinjával és az Unión belüli „szövetségeseivel” szemben.

De a francia szavazók szemében az európai témák és Ukrajna továbbra is távoli kérdésként jelennek meg. 

Az Odoxa május 15-16-i, ezer ember bevonásával végzett közvélemény-kutatásában a megkérdezettek mindössze tizede sorolta az ukrajnai háborút a három legfontosabb választási kérdés közé, míg több mint egyharmaduk (35 százalék) említette a biztonságot.

A franciákat sokkal jobban érdekli a határaikon belüli biztonság, mint a globális biztonság – mondja Erwan Lestrohan, az Odoxa közvélemény-kutató cég kutatási elemzője. Hozzátette: Macron elnökségének felénél járunk, erről szavaznak a választók, és a belpolitikai ügyek a fontosak a számukra.

Christian Mouhanna szociológus szerint Le Pen pártja azzal szerez szavazókat, hogy a biztonságot helyezi kampánya középpontjába. Erwan Lestrohan, az Odoxa közvélemény-kutató cég munkatársa szerint a biztonsággal kapcsolatos aggodalom szorosan kapcsolódik a jelenlegi eseményekhez.

Bár Macron kormánya mindent megtesz annak érdekében, hogy úgy állítsa be magát, mint aki keményen lép fel a bűnözéssel szemben, az Odoxa közvélemény-kutatása szerint a megkérdezettek 70 százaléka elégtelennek ítélte az állam biztonsági ügyekben tett lépéseit.

Az uniós választási közvélemény-kutatások becslése szerint a Nemzeti Tömörülés a szavazatok több mint 30 százalékát kapja a jövő hónapban, Macron Renaissance-listája 16 százalék körül ragadt, és fennáll annak a veszélye, hogy megelőzik a szocialisták is.

Ezt is ajánljuk a témában

 

Összesen 16 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
sexykitty-93
2024. június 15. 02:23
🍓 ️ ­­­É­­r­t­­é­­k­e­­­l­d­­ ­­­a­­­ ­­s­­z­­e­x­­i­­­ ­p­­u­­n­­­c­­i­m­­­a­t­­­ 👉 𝐖­­­𝐖­­­𝐖­.­𝐗­𝟏­𝟖­­.­­𝐅­𝐔­­𝐍
Bi Tang Tomee
2024. május 22. 11:04 Szerkesztve
Született Rotschild, vagy 'jobboldali nacionalistának' álcázott Rotschild-báb… döntsön mindenki ízlése szerint. Ezek egy brancs, és nem Franciaország érdekében tevékenykednek.
remi
2024. május 22. 11:01
Ahogy nézem a napi híreket mikronkának egyre komolyabb problémái vannak Új-Kaledóniában. Már oda is utazott, de a helyzet nemhogy nem enyhült de súlyosbodott.... Úgyhogy az idei turizmus bevételt alighanem lehúzták a klotyón, bár a nyugatromáknál ez amúgyse érdekel majdnem senkit, a lényeg a cinkbányák, amik szintén igencsak ott vannak. Mondjuk ez utóbbiakról meg az átlag nyugatromán nem is tud semmit.
2024. május 22. 10:29 Szerkesztve
Ez a macron olyan hülye mint a momentum. Azok is azt hitték az ország ellen dolgozni megéri. A francia nép magasról leszrja, hogy mi van ukrajnában. Csak a drágább gázból ért. Amerikának hála. Meghalni már párizsért sem biztos hogy hajlandó lenne. Kijivért biztosan nem. Micrin meg erőlteti, hátha ezzel szavazatokat nyer. Fog. Mint a momentum.
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!