Anglia
18:002024. június 30.
Szlovákia
Spanyolország
21:002024. június 30.
Grúzia

Bedobta a busz alá Donald Tuskot a francia miniszterelnök migránsügyben

2024. május 28. 05:36

Lengyelország vezetője most magyarázkodhat: hazudott a paktumról, vagy sem?

2024. május 28. 05:36
Alexander De Croo - Ursula Von Der Leyen - Donald Tusk Meeting In Poland

Nyitókép: NurPhoto via AFP

Súlyos kijelentést tett egy óvatlan pillanatában Gabriel Attal francia miniszterelnök: riválisával, Jordan Bardellával, Marine Le Pen pártja, a Nemzeti Tömörülés (RN) elnökével vitatkozva arról beszélt, hogy „meg tudtuk győzni a keleti EU-tagállamokat, hogy aláírjanak egy olyan megállapodást, amiben az áll:

vagy befogadsz migránsokat, ahogy teszi azt Franciaország, Spanyolország és Olaszország mind, vagy fizetsz a határvédelemért”. 

Csakhogy Donald Tusk lengyel miniszterelnök korábban, a migrációs paktum EU-tanácsi elfogadásakor azt mondta: Lengyelország sem befogadni nem fog migránsokat, sem fizetni utánuk. Itt kezdődnek a problémák – jelenti az Euractiv, amely beszámol arról, hogy Mariusz Błaszczak, a Jog és Igazságosság (PiS) képviselője, korábbi védelmi miniszter magyarázatot kért Tusktól arról, hogy akkor most Attal hazudott, vagy ő. 

Úgy tűnik, hogy Donald Tusk hazudott, amikor azt mondta, hogy Lengyelországnak nem kell majd befogadnia illegális migránsokat” – írta Błaszczak az X-en.

Jarosław Kaczyński, a PiS elnöke korábban úgy nyilatkozott: „Gabriel Attal francia miniszterelnök leleplezte Tusk hazugságait”.

Tusk egyébként azon túlmenően, hogy váltig állította, hogy Lengyelországnak sem migránsokat nem kell majd befogadnia, sem pénzt nem kell majd fizetnie a be nem fogadott migránsok után, azt is mondta: Lengyelország az Ukrajnából befogadott menekültek nagy száma miatt kivételt fog kapni, sőt, „a migrációs paktum nyertese” lesz, miután az Ukrajnából érkező menekültek, illetve a Belarusz által a lengyel-belarusz határon generált migránsválság miatt még segítségre is pályázhat majd más EU-tagállamoktól.

Töltődjön fel a Mandinerrel!

Összesen 51 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
voltospultos-2
2024. május 28. 09:11
Ha ez az idő eljön, hát eljön. Akkor majd kimegyünk a közterületre, íjastól. (nem minősül fegyvernek) Persze nem céllövő hegyű vesszőkkel, hanem vadászheggyel.
mindenOK
2024. május 28. 09:10
azt kapják jutalmul............ amit nekünk büntetésnek szánnak...........................
polárüveg
2024. május 28. 09:03
A határvédelem biztosítása helyett Brüsszel a határátjárás biztosítását akarja. Milyen szervezet az, amely a saját szervezetének összetartását biztosító szabályait megszegi és tagjait is azok megszegésére kötelezi?
Permysticicorporis
2024. május 28. 08:53
Nyugodtan nevezzük ezt a jellegű adót következetesen dzsizjának!
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!