Törökország
18:002024. június 18.
Grúzia
Portugália
21:002024. június 18.
Cseh Köztársaság

Az USA visszafordíthatatlanná tenné az ukrán NATO-csatlakozást

2024. május 30. 17:42

A szövetség korábbi főtitkára felvetette, hogy ez a lépés „eszközként” szolgálhatna az orosz háború befejezéséhez.

2024. május 30. 17:42
President Biden Welcomes President Of Ukraine Volodymyr Zelensky To The White House

Nyitókép: Drew Angerer/Getty Images

A partnerek biztosították Kijevet arról, hogy a washingtoni csúcstalálkozón meghatározzák Ukrajna NATO-tagságának konkrét álláspontját, nevezetesen annak visszafordíthatatlanságát és az ahhoz vezető útitervet – közölte Olha Sztefanszina ukrán miniszterelnök-helyettes, írta meg a The Kyiv Independent.

Kijev a 2023-as vilniusi NATO-csúcstalálkozón nem kapta meg a hőn áhított meghívást és nem kapott konkrét határidőt sem a szövetséghez való csatlakozásra, annak ellenére, hogy a NATO lépéseket tett az együttműködés szorosabbra fűzésére. Ukrán tisztviselők reményüket fejezték ki, hogy a július 9-11-re tervezett washingtoni találkozó komolyabb előrelépést hoz. „Biztosítékokat kaptunk a szövetségesektől, különösen az Egyesült Államoktól és más országoktól, – amelyek közvetlen kulcsszerepet játszanak a csúcstalálkozó előkészítésében, – hogy 

a csúcstalálkozó határozatai tartalmazni fognak egy konkrét álláspontot Ukrajna NATO-tagságáról, annak visszafordíthatatlanságáról és a tagsághoz vezető útitervről” 

– mondta Stefanishyna az állami televízióban.

Kijev arra számít, hogy a washingtoni csúcstalálkozó az ukrán légvédelemmel kapcsolatos stratégiai döntések meghozatalának platformjává válik, valamint a miniszterelnök-helyettes szerint más, kétoldalú szinten zajló releváns konzultációknak. Anders Fogh Rasmussen, a szövetség korábbi főtitkára szerint a NATO Ukrajnának szóló meghívása „ellentmondásos és legalábbis példátlan döntés lenne”. Rasmussen mindazonáltal felvetette, hogy ez a lépés „eszközként” szolgálhatna az orosz háború befejezéséhez.

 

Összesen 46 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
auditorium
2024. május 31. 08:20
De jó lenne tudni, tételesen felsorolni, mi ennek a nagy szerelemnek az ára !!! Mit igért a művész úr nekik ?
Akitlosz
2024. május 30. 21:58
"a NATO Ukrajnának szóló meghívása „ellentmondásos és legalábbis példátlan döntés lenne”. Rasmussen mindazonáltal felvetette, hogy ez a lépés „eszközként” szolgálhatna az orosz háború befejezéséhez." vagy a háború kiterjesztéséhez az egész NATO-ra.
Akitlosz
2024. május 30. 21:56
Az az "Olha" Olga akar lenni? Már megint hozzák a szokásos színvonalat a Mandiner héberei. :-(
Ad majorem Dei gloriam
2024. május 30. 21:30
Mindegy, mert mire megtörténne, addigra vagy a NATO, vagy Ukrajna fog megszűnni.
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!