Törökország
18:002024. június 18.
Grúzia
Portugália
21:002024. június 18.
Cseh Köztársaság

Akcióban a román szélsőségesek: magyar nyelvű helységnévtáblákat rongáltak meg Erdélyben

2024. május 30. 13:12

Nagyekemezőn a Grossprobstdorf német feliratot, Kiskapuson a magyar feliratot húzták át piros festékkel.

2024. május 30. 13:12
Romanian National Day parade

Nyitókép: Photo by Baris Oral/Anadolu Agency/Getty Images

Eddig ismeretlen tettesek piros festékkel áthúzták Medgyes be- és kijáratánál felállított helységnévtáblákon a magyar és német feliratokat – tájékoztatta a Maszolt az RMDSZ medgyesi szervezete. A Medgyesi Magyar Demokratikus Ifjúsági Szövetség (MADISZ) elnöke, Balázs Botond közölte, ilyen típusú cselekedeteket eddig nem tapasztaltak a városban.

A lap arról is beszámolt, hogy Medgyes szomszédságában található további két településen is hasonló a helyzet.

Nagyekemezőn a Grossprobstdorf német feliratot, Kiskapuson a magyar feliratot húzták át piros festékkel. A szövetség helyi szervezete szerdán este Facebook bejegyzésben ítélte el a történteket: „Eldöntötték, hogy mi már nem vagyunk?! Szomorú hír Medgyesről: ismeretlen elkövetők lefestették a magyar és német nyelvű feliratokat a Kiskapus felőli bejáratnál.

Az ilyen cselekedetek nemcsak a közösségi együttélést zavarják, hanem történelmi és kulturális örökségünket is károsítják.

Kérünk mindenkit, hogy amennyiben információval rendelkezik az esettel kapcsolatban, értesítse a hatóságokat. Lépjünk fel együtt a vandalizmus ellen, és őrizzük meg városunk sokszínűségét és történelmét!”

Forrás: Medgyesi RMDSZ / Maszol

Csütörtök reggel a medgyesi önkormányzat egy csapatot küldött a helyszínre, hogy eltávolítsák a táblákról a festéket. Az RMDSZ közölte, panaszt tesz a rendőrségen – mondta el a lap megkeresésére Balázs Botond.

***

Ezt is ajánljuk a témában

***

 

Összesen 52 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
Syndicalist-Cat
2024. május 31. 05:39
Szakadt volna a fejük a szőrőstalpú anyjuk vlah picsájába!
Muki46
2024. május 30. 19:58
Kamerát rakni a közterületekre. Megfizettetni velük a táblát és a büntetést is.
Mindenhova
2024. május 30. 19:11
Úgy látom most már ideje lenne átmenni és rendet tenni a koponyákba.
pragmatika
2024. május 30. 18:19 Szerkesztve
@leonardodicarpaccio "Medgyesen már nincs 10%-nyi magyar lakosság, így igazából magyar nyelvű tábla sem kell. Valószínűleg ez a praktikus megfontolás, és nem nacionalizmus áll a cselekedet mögött!" Világos. Azonban van egy kis bibi. Ez alapján a Székelyudvarhely településnév táblán mi a f.szt keres az oláh felirat ? Át kell húzni azt is pirossal, aztán jóvan.
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!