Ausztria
21:002024. június 17.
Franciaország
Törökország
18:002024. június 18.
Grúzia

A háború kitörése óta soha nem importált annyi műtrágyát az Európai Unió Oroszországból, mint most

2024. május 27. 11:48

A műtrágyaimport korábban nem látott magasságokba emelkedett a háború kitörése óta.

2024. május 27. 11:48
null

Nyitókép: Képernyőkép/Magyar Nemzet

Bár az uniós szankcióknak egyik célja elvileg az, hogy csökkentsék a kontinens függőségét az orosz importtól, a gyakorlatban azonban Európa egyre kiszolgáltatottabbá válik Oroszországtól – olvasható a Magyar Nemzeten

Európa függőjévé vált az orosz műtrágyának, ami veszélybe sodorhatja a kontinens élelmiszer-ellátását – figyelmeztetnek a nyugati szakértők.

A műtrágya az új gáz”

– foglalta össze a helyzetet Svein Tore Holsether, az egyik legnagyobb műtrágyagyártó, a Yara International vezetője a The Financial Times amerikai napilapnak.

Az orosz műtrágyapiac továbbra is kulcsszereplő a globális kereskedelemben. Oroszország az ammónia, kálium, karbamid és foszfát műtrágyák világforgalmának jelentős részét szállítja. Az alapanyagok lelőhelyeinek nagy része Oroszországban található, ami hosszú távon is fenntarthatja ezt a pozíciót. Ugyanakkor az orosz-ukrán háború és az új szállítási útvonalak kialakítása miatt a műtrágya források jelentősége tovább nőtt. Az Európai Unió folyamatosan fokozza az orosz műtrágya importját, és a tendencia tovább emelkedik. Márciusban az import értéke elérte a 174 millió dollárt, ami 2022 decembere óta a legmagasabb szint. 

 

 

 

 

Összesen 223 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
julius68-2
2024. május 27. 17:31
A szocialista diktatúrában, ha ott fönt valamit nagyon elbasztak, akkor nagy öntömjénező dumákkal megpróbálták eltussolni az elvtársak. Az EU vezetése szépen átvette ugyanezt a stílust, és semmilyen kritikát ugyanúgy nem fogadnak el, ha látják is hogy elbaszták, akkor is erőltetik tovább, felelősségre vonás itt sincs.
connorj
2024. május 27. 16:42
😂😂😂😂😂😂😂😂😂😂😂😂😂😂😂😂😂😂😂😂😂
Gullwing
2024. május 27. 15:21
Hát igen szankcióznak, szankcióznak, és kereskednek...
lemez
2024. május 27. 15:02
Putyin seggnyalói.Kémek.
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!