Tengeri segélyfolyosót nyitnak Gáza felé

2024. március 08. 20:53

Az Európai Bizottság elnöke szerint akár már a hétvégén megnyílhat a tengeri segélyszállítás az izraeli blokád alá vett Gázai övezetbe. A palesztin enklávéban súlyos élelmezési helyzet van, szó szerint tömegek életét menthetik meg a szállítmányok.

2024. március 08. 20:53
Humanitarian Aid In Gaza, Palestine

Nyitókép: Palesztin gyerekek a gázai romok között 2024. március 8-án  /  forrás: MAJDI FATHI / NurPhoto via AFP

Az ENSZ szerint a gázai palesztin lakosság negyede éhezik, gyerekek tömegei halhatnak éhen, ha nem érkezik az övezetbe azonnal élelmiszersegély. Az amerikai kormányzat néhány napja jelezte: ideiglenes kikötőt hoznak létre Gáza partjainál, de a platform kiépítése hetekbe telhet, pénteken pedig a Ciprusba látogató Ursula von der Leyen közölte: a hétvégén tengeri úton juttatnak be segélyeket a területre - írta a BBC.

Az Európai Bizottság elnöke szerint humanitárius katasztrófa alakult ki Gázában, és 

a tengeri segélyfolyosó lehet a gyors, hatékony és nagy mennyiségű áru beszállítását lehetővé tevő megoldás az éhezők megsegítésére.

Az amerikai és más segélyszervezetek pénteken felfüggesztették a segélyek légi úton történő bejuttatását, miután öt helyi lakos életét vesztette egy szörnyű balesetben: a levegőből ledobott csomagok agyonütötték őket.

Az Európai Bizottság, Ciprus, az Egyesült Államok, az Egyesült Királyság és az Egyesült Arab Emírségek közös nyilatkozata szerint a tengeri folyosó működtetése komplex technikai feladat, ugyanakkor jelezték azt is, hogy folyamatosan 

győzködik Izraelt, hogy oldja fel a palesztin övezet blokádját, és engedjen be szárazföldi úton is segélyeket.

A Gázai övezet déli részére a szigorú, ezért lassú izraeli határellenőrzések rosszul ugyan, de lehetővé teszik a segélyek beérkezését az egyiptomi Rafahon keresztül, az övezet északi részére azonban alig jut a szállítmányokból - itt mintegy 300 ezer palesztin lakos tartózkodik, alig van ivóvizük és élelmük.

 

Összesen 24 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
sexykitty-76
2024. április 28. 00:24
🍓 ️ ­­­A­­ ­­d­­ö­­­g­ö­­­s­­ ­­l­­­á­­n­y­­­o­­­k­­ ­­­v­­­á­­­r­­­n­­­a­­k­­ ­­r­­á­­­d­ 👉 𝗪­𝗪­­𝗪­­­.­­­𝗖­­­𝗨­­­𝗠𝟰­­.­𝗙­­­𝗨­𝗡
453682
2024. március 09. 13:31
Ja, azért elég groteszk hogy az európai gyarmatosítók 8 tengeri mélförd sávban engendték ki a palesztinokat a koncentrációs táborból 40 éve. Aki átlépi egyből tüzet nyitnak. És most a palesztinok saját területéről beszélünk ahol a biboldók szégyenérzet nélkül kiszipolyozzák a gázt, és tulajdonképpen ebből a profitból semmit nem látnak az arabok. Vagy nagy kegyesen adnak nekik egy kis morzsácskát amit segélynek állítanak be.
Beszélgető
2024. március 09. 05:17
Arra azért ügyelni kell, hogy a folyosó vége kiérjen a partra. Különben még több palesz veszik oda… Az sem mutat majd szépen a híradóban, amikor a zsidók szétbombázzák, mert a hamaszosok elkezdik dézsmálni a csomagokat
Himiko
2024. március 08. 21:16
Azonosítatlan repülőről ledobott segélycsomagok Gáza felett: https://www.tiktok.com/@mr09934/video/7343974942116957473 "Egy, a levegőből ledobott nagy segélycsomag csapott agyon öt embert a Gázai övezetben" https://pestisracok.hu/levegobol-ledobott-segelycsomag-csapott-agyon-tobbeket-a-gazai-ovezetben/
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!