Szuperkedd: Trump fölényes győzelmet aratott

2024. március 06. 07:54

Donald Trump a jelenlegi állás szerint egyetlen állam kivételével mindent vitt a keddi voksoláson. A demokrata versenyben Joe Bident meg sem közelítette két kihívója, de ezúttal is sok demokrata adott le „el nem kötelezett” szavazatot, amivel az elnök Izrael-politikája ellen tiltakoztak.

2024. március 06. 07:54
null
Hajdú Tímea
Hajdú Tímea

Nyitókép: Mandel NGAN / AFP

***

A szuperkedd az előválasztási szezonnak az a napja, mikor a legtöbb államban szavaznak az amerikaiak. Idén 15 államban voksoltak, valamint Amerikai Szamoában. 2024-ben a verseny mentes volt minden izgalomtól: Donald Trump a jelenlegi állás szerint eddig 12 államban már biztosan győzött. Némi meglepetésre Nikki Haley diadalmaskodni tudott a túlnyomóan demokrata Vermontban. Utah-ban és Alaszkában még nem számolták össze a voksokat. Demokrata oldalon Biden mindent vitt, Amerikai Szamoa kivételével, ahol Jason Palmer üzletember győzött, aki egyszer sem ment el kampányolni a szigetre. 

A 15 állam, ahol szavaztak az amerikaiak: Alabama, Alaszka, Arkansas, Kalifornia, Colorado, Maine, Massachusetts, Minnesota, Észak-Karolina, Oklahoma, Tennessee, Texas, Utah, Vermont és Virginia. A demokraták esetében Iowa állam eredményei is most derültek ki, mivel ott levélszavazással döntenek a demokrata elnökjelölt személyéről.

Sima győzelem

Trump kedden még közelebb került az elnökjelöltséghez. Ugyan Nikki Haley több államban jobban teljesített, mint azt a felmérések alapján várni lehetett, de eddig egyedül Vermontot tudta elvenni ellenfelétől. Az apró keleti parti államot 1992 óta minden választáskor a demokraták nyerték, és az állam egyik szenátora a szocialista Bernie Sanders. Trump a legtöbb államban fölényes győzelmet aratott: Alabamában a szavazók több, mint 80-a, Kaliforniában pedig több, mint a 70%-a őt választotta. (A legtöbb államban még tart a szavazatok feldolgozása így Trump győzelmének a mértéke még változhat.)

Donald Trump győzelmi beszédében ezúttal sem említette meg kihívóját – számolt be a Hill. „Nagyszerű Republikánus Pártunk van, rengeteg tehetséggel, és mi egységre törekszünk, és egységesek is leszünk hamarosan. Ahogy mostanában mindig mondtam: a siker egységesíteni fogja az országot” – jelentette ki Trump. „Biden a történelmünk legrosszabb elnöke” – tette hozzá. 

A volt elnök a beszédében már a novemberi választásra koncentrált.

„November 5. úgy lesz feljegyezve, mint az országunk történetének legfontosabb napja”

 – mondta a volt elnök. 

Nikki Haley nem mondott beszédet az eredmények után, és az elemzők arra számítanak, hogy hamarosan bejelenti, hogy kiszáll a versenyből. 

Ezt is ajánljuk a témában

A demokrata kisebbség apró lázadása

Biden elnök eddig mindenhol győzött kedden – egyedül az amerikai-szamoai küldöttversenyben kapott ki Jason Palmertől – de néhány kulcsfontosságú államban a szavazók jelezték az elégedetlenségüket – írta rövid elemzésében a Wall Street Journal. 

Minnesotában a demokrata szavazók mintegy 20%-a nyilatkozott úgy, hogy ők „el nem kötelezettek.” Más államokban, például Coloradóban és Tennessee-ben szintén kisebb csoportok választották az „el nem kötelezett” opciót a szavazólapon. A WSJ szerint ezek a demokraták a Biden-kormány Izrael barátnak vélt politikája ellen tiltakoztak. 

A múlt héten Michiganben több mint 100 ezer szavazó az „el nem kötelezett” opciót választotta. 

Biden kedd este egy nyilatkozatban reagált az eredményre: „Az üzenetem az ország számára a következő: minden generációban eljön a pillanat, mikor az amerikaiaknak meg kell védelmezniük a demokráciát. Ki kell állnunk a személyes szabadságunkért. Ki kell állni a szavazati jogért és a polgárjogokért. Minden demokratának, republikánusnak és függetlennek, aki hisz egy szabad és igazságos Amerikában azt üzenem: Ez a mi pillanatunk. Ez a mi harcunk. Együtt győzni fogunk.”

Az elnökjelöltek előválasztása mellett megkezdődtek a kongresszusi és a kormányzói előválasztások is. Kaliforniában és Texasban is szavaztak az amerikaiak arról, hogy pártjaik kiket fognak indítani novemberben. 

Ezt is ajánljuk a témában

Trump legyőzheti Bident?

Joe Biden hivatalban levő elnökhöz méltóan eddig könnyedén nyerte az előválasztásokat, azonban egyre több felmérés mutatja, hogy a demokraták is aggódnak Biden kora miatt, és 

egyre többen spekulálnak az esetleges lecseréléséről.

A The Associated Press-NORC Center for Public Affairs Research új felmérése szerint 10-ből nagyjából 6 ember azt nyilatkozta, hogy nem nagyon vagy egyáltalán nem bízik Biden szellemi képességeiben. Ugyanígy tízből közel hatan azt mondják, hogy nem bíznak Donald Trump volt elnök szellemi képességeiben sem. 

A New York Times and Siena College közös felmérése szerint 

Trump országosan már 5%-al vezet Biden előtt. 

Az egyik legmeglepőbb adat, hogy a fekete szavazók között Trump négy év alatt 4%-ról 23%-ra ugrott, ami 500%-os növekedést jelent. Érdekes módon Trump  hat százalékkal veri Bident a spanyol-ajkúak között is. 

Kedden a CNN beszámolója szerint Biden kritizálta a médiát, amiért szerinte a híroldalak csak azokra a felmérésekre összpontosítanak, amelyek szerint lemaradásban van Donald Trump mögött, és ragaszkodott ahhoz, hogy számos felmérés őt mutatja az élen. „Az utolsó öt közvélemény-kutatás, amiről ti nem számoltok be, ott én nyerek” – mondta a marylandi repülőtéren az újságíróknak. Kérdés milyen felmérésekre gondolhatott Biden, mert az utóbbi időben szinte minden közvéleménykutatás szerint Trump vezet, vagy fej-fej mellett vannak Bidennel. 

Ezt is ajánljuk a témában

 

Összesen 43 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
sexykitty-79
2024. április 30. 23:05
🍓 ️ ­­­A­­­ ­d­­­ö­­g­­ö­­­s­­­ ­­­l­­­á­­n­­y­­o­k­­ ­v­­á­­­r­­­n­a­k­­­ ­­­r­­á­d­­ 👉 𝗪­­𝗪­­­𝗪­­.­­­𝗖­­­𝗨­­𝗠𝟰­­­.­­­𝗙­­­𝗨­­𝗡
Anyádcsipája
2024. március 06. 16:47
Amikor a világ "csendőre", atomnagyhatalma, gazdaságilag egyik legfejlettebbje azon tépelődik, hogy egy demens vénembert, vagy egy második gyerekkorát élő nagypapát válasszon elnöknek, akkor ideje betárazni otthonra konzervekből és aranyból, mert csúnya világ lesz itt pár éven belül!!
voltospultos-2
2024. március 06. 14:01
Vajon megvan-e már a Holtzman-generátora a testpajzshoz? (Dűne)
states-2
2024. március 06. 13:34
Pressman elvtárs kezdhet csomagolni.
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!