Jön az EU-s szigorítás, minden autóst érint

2024. március 14. 14:41

Jelenleg a határokon átnyúló jogsértések mintegy 40 százaléka büntetlenül marad.

2024. március 14. 14:41

A nyitókép illusztráció. Fotó: MTI/Varga György

Az Európai Parlament és a Tanács kedden arról döntött, hogy ezentúl az uniós tagállamok szorosabban együttműködnek abban, hogy hatékonyabban kapják el azon autósokat, akik hazájukon kívül követnek el közlekedési szabálysértést vagy bűncselekményt – közölte a vezess.hu.

Mint írták, a külföldön történő szabálytalan, másokat veszélyeztető vezetés megelőzése érdekében a frissített szabályok kibővítik a külföldi járművezetők által elkövetett közlekedési szabálysértések listáját. 

Eddig főként a külföldi gyorshajtások után kaphattak az autósok bírságot abból az országból, ahol azt elkövették, ezentúl azonban az ittas vezetést, a piros lámpán való áthajtást, szabálytalan parkolást, veszélyes előzést, a záróvonal átlépését és a cserbenhagyásos gázolást sem úszhatjuk meg egykönnyen a tervek szerint.

Az összeállításból kiderült, jelenleg 

a határokon átnyúló jogsértések mintegy 40 százaléka büntetlenül marad, 

ezért is történt a fent említett változtatás.

Online portál segít majd a tájékozódásban

Az Európai Parlament hivatalos közleményéből az is kiderült, hogy a megállapodás értelmében az uniós országoknak késedelem nélkül, de legkésőbb két hónappal a szükséges információ összegyűjtése után válaszolniuk kell a hatóságok ilyen jellegű megkeresésére. Ezenkívül a 70 eurónál kisebb bírságokat (27 ezer forint) az elkövető lakhelye szerinti ország hajthatja be.

Az uniós országnak, ahol elkövették a szabálysértést, 

az elkövetésétől számított 11 hónap áll rendelkezésére, hogy értesítést bocsásson ki. 

A képviselőknek sikerült egy olyan rendelkezést is kialkudniuk, amely az új együttműködési szabályok érvénybe lépése után megtiltja, hogy a bírságok beszedését magán behajtócégek végezzék el – imsertették.

Sőt, az átláthatóság kedvéért a jövőben létrehoznak egy online portált is, amely többek között felsorolja a szabályokat, a fellebbezési lehetőségeket és a vonatkozó közúti közlekedési bírságokat – közölte a lap.

 

 

 

Összesen 40 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
Kybon
2024. március 14. 18:28
Na, akkor meggazdagszunk az oláhokon. A zsaruk leszállhatnak a magyarok vegzálásáról, parancs, értetted...?
bogdan5-aki-vigan-jatszott-mig-elevenen-egtek-az-oroszok
2024. március 14. 17:46
tényleg akkor a buzifejű románokat meg németeket is meg lehet majd büntetni
bagira002
2024. március 14. 17:25
Aha új törvény betolakodókat nem érinti , szabadon gyilkolhatnak bármit csinállnak ráfogják szegény frusztráltnak rossz gyerekkora volt .
h040183
2024. március 14. 15:56
Csak ki kell tiltani az összes románt az autópályákról, és máris csökken 50%-al a baleset száma!!
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!