Így csatlakozna Románia a schengeni térséghez

2024. március 29. 17:22

A román kormányfő ismertette a tervet.

2024. március 29. 17:22
Marcel Ciolacu

Nyitókép: HENNADII MINCHENKO / NURPHOTO / NURPHOTO VIA AFP

Románia kormányának megvan a terve, hogy év végéig megvalósuljon az ország teljes schengeni csatlakozása, de ehhez a nemzeti érdeket kell a politikai érdekek elé helyezni – mondta Marcel Ciolacu román kormányfő pénteken Temesváron.

A román miniszterelnök a Temesvári Traian Vuia Nemzetközi Repülőtér nemzetközi járatoknak szánt új indulási terminálja avatóünnepségén vett részt.

A terminál vasárnaptól, az ország részleges – légi és tengeri közlekedésben megvalósuló – schengeni csatlakozásával üzemel, az útlevélellenőrzés nélküli uniós térségbe tartó utasokat szolgálja ki.

Az avatóünnepségen Nicolae Ciuca szenátusi elnök, Alfred Simonis képviselőházi elnök és Sorin Grindeanu közlekedési miniszter is részt vett. Marcel Ciolacu leszögezte: a nagy országos projektek kapcsán – mint a schengeni csatlakozás – stabilitásra és egységre van szükség, káoszban és politikai viták közepette nem lehet építkezni.

Aláhúzta: 48 órán belül a román állampolgárok „elfelejthetik a klasszikus reptéri ellenőrzést”.

Arra is kitért, hogy hasonló beruházásokra a többi romániai repülőtéren, valamint a konstancai és dunai kikötőkben is sor kerül.

Úgy fogalmazott, már kevesen hittek a schengeni csatlakozásban, de az vasárnap a légi és tengeri közlekedésben megvalósul. „Ez az első lépés, amely visszaigazolja, hogy az út visszafordíthatatlan” – fogalmazott a kormányfő, és biztosította a jelenlévőket, hogy év végéig a szárazföldi közlekedésben is létrejön a schengeni csatlakozás.

(MTI)

***

Ezt is ajánljuk a témában

***

 

Összesen 23 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
kislaci-2
2024. március 29. 19:34
hajra
tikkadt-szocske
2024. március 29. 18:15
A jó Ciolacu elfelejtette kihangsúlyozni Temesváron, hogy a Bánát mint régió t.k. nem is létezik. Vagy ilyesmit csak a Székelyföldön kell?
P_F_Juli
2024. március 29. 17:41 Szerkesztve
"Románia kormányának megvan a terve, hogy év végéig megvalósuljon az ország teljes schengeni csatlakozása, de ehhez a nemzeti érdeket kell a politikai érdekek elé helyezni ..." "Úgy fogalmazott, már kevesen hittek a schengeni csatlakozásban, de az vasárnap a légi és tengeri közlekedésben megvalósul. " Azért tudnak ezek a románok.. megint megtalálták a "kiskaput", amivel valamilyen előnyre tehetnek szert - a tényleges chengeni csatlakozás bekövetkezéséig. Nem is tudom, hogy miért csodálkoztunk eddig az árulásaikon - ez az élő példa, hogy "minden út Romániába vezet".
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!