Ez lehet Navalnij utolsó betartása az orosz hatalomnak

2024. március 14. 21:28

Az ellenzéki vezető halála előtt pár héttel még kidolgozott egy stratégiát, amellyel borsot törne Vlagyimir Putyin orra alá az elnökválasztáson. Navalnij március 17-én még halálában is kárt okozhat az orosz elnöknek.

2024. március 14. 21:28
null
Maráczi Tamás

Nyitókép: Ljudmila Navalnaja (napszemüvegben), az elhunyt édesanyja Alekszej Navalnij ravatalánál Moszkvában 2024. március másodikán / forrás: Olga MALTSEVA / AFP

***

Két héttel az egyik észak-oroszországi büntetőkolónián bekövetkezett halála előtt Alekszej Navalnij még egy választási trükköt eszelt ki, hogy megnehezítse az orosz elnök egyébként borítékolt választási meccsét. Bár elszigetelt fogságban töltötte élete utolsó három évét, hívei által több üzenetet is el tudott juttatni munkatársaihoz, és ezeket a korlátozott üzeneteit emberei ki is tették a közösségi oldalakra.

Február elsején egy rövid üzenetet tettek ki az X nevű platformon lévő oldalára, amelyben azt írta: a három napos választás utolsó napján, 

március 17-én minden ellenzéki szavazónak pontosan délben kellene az urnákhoz járulnia. 

Ez egy országos méretű Putyin-ellenes flashmob lenne, amelyet nem lehetne betiltani, hiszen a választók csak élnének a választójogukkal, elmennek szavazni. „Mégis, mit tenne a hatalom? Bezáratná a szavazóhelyiségeket délben? Vagy ellenakciót szerveznének Putyin támogatására 10 órára? Esetleg minden délre érkező választópolgárt regisztrálnának mint megbízhatatlan polgárt?" - olvasható a posztjában.

A Politico cikke emlékeztet: az oroszországi választások régóta nem tisztességesek, és nem is szabadok. Putyin mindig nyer, ellenfelei pedig vagy halottak, vagy börtönben ülnek, vagy száműzetésbe kényszerülnek, vagy nem tudnak bürokratikus okokból elindulni a megmérettetésen. Egy ilyen egyidejű, országos demonstrációval az ország elégedetlen fele látványosan és egyénileg 

saját biztonsága kockáztatása nélkül, a szigorú gyülekezési törvény megsértése nélkül tudná kifejezni elégedetlenségét.

Navalnij váratlan halála ennek a kezdeményezésnek új lendületet adhat - írja az uniós lap, hozzátéve, hogy Navalnij özvegye egy videóüzenetben arra kérte az orosz ellenzékieket, hogy férje halála ellenére, sőt, éppen ezért, ne ejtsék ezt a tervet, valósítsák meg március 17-én.

A Politico felidézi: Putyin 1999 óta hatalmon van, soha nem vett részt politikai vitákon, alkotmány-módosítást kellett végrehajtania ahhoz, hogy a két ciklusra maximalizált elnöki mandátumért újra indulhasson, és a biztos választási kimenetel mellett kulcsfontosságú számára, hogy nagy arányú támogatást kapjon, 

ez adhat ugyanis neki legitimitást a két éve tartó ukrajnai háborúhoz. 

Három másik, súlytalan jelölt indul ellene, így az oroszok az erős vezető, vagy a nagy bizonytalanság között választhatnak - teszi hozzá a lap. 

A nagy terv azonban kérdéses, mivel sok ellenzéki szavazó nem akar részt venni ilyen feltételek mellett a választásokon, márpedig ha az ellenzék nem mutat erőt, nem mozgósít nagy tömegeket, akkor a „deles demonstráció" nem éri el a hatását.

--

 

 

 

Összesen 72 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
sexykitty-75
2024. április 27. 02:09
🍓 ️ ­A­­­ ­­d­­­ö­­­g­­­ö­­­s­ ­­­l­á­n­­­y­o­k­­ ­­­v­á­r­­n­­­a­­­k­ ­­r­­­á­d­­­ 👉 𝗪­𝗪­­𝗪­­.­𝗖­𝗨­𝗠𝟰­­­.­𝗙­­­𝗨­­𝗡
ördöngös pepecselés
2024. március 15. 06:14
ennek az akciónak semmi köze Navalnijhoz a CIA és a dollároroszok találták ki és tették közzé az ő nevében mert egy "diktatúra" börtöne nem átjáróház
backsplash
2024. március 15. 04:58
Az ellenzéki "vezető" halála előtt pár héttel a CIA kidolgozott egy stratégiát....
NokiNokedli
2024. március 15. 01:38
Ez aztán qrva nagyot ütne...hát ha a hülyék szeretnek sorba állni.....
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!