Csendélet: Magyarországra jönnek a források, Brüsszelben meg egymást tépi az EP és a Bizottság

2024. március 13. 07:10

Az Európai Parlament olyannyira sérelmezi, hogy a Bizottság folyósított hazánknak korábban visszatartott uniós forrásokat, hogy bírósági perrel kíván érvényt szerezni az igazának.

2024. március 13. 07:10

Nyitókép: Thierry Monasse / Getty images

***

Egyre szürreálisabb kezd lenni a két vezető uniós szerv viaskodása, ugyanis ahogy korábban megírtuk, az Európai Parlament olyannyira sérelmezi, hogy a Bizottság folyósított hazánknak korábban visszatartott uniós forrásokat, hogy bírósági perrel kíván érvényt szerezni az igazának.

A Politico értesülése szerint a parlament jogi bizottsága hétfőn szinte egyhangúlag megszavazta, hogy bíróság elé vigye a Bizottságot, mert megsértette azon kötelezettségét, hogy megvédje az adófizetők pénzét a visszaélésektől.

Tavaly decemberben a Bizottság feloldotta a hazánknak szánt 10,2 milliárd euró befagyasztott uniós kohéziós forrás zárolását, amelyet korábban emberi jogi és jogállamisági aggályok miatt visszatartottak.

Ursula von der Leyen, az Európai Bizottság elnöke döntött a források feloldásáról. Mivel a döntés egy nappal az EU-csúcs előtt született, ahol a vezetők megvitatták az Ukrajnának nyújtandó új segélyeket, a képviselők egy része úgy gondolja, hogy ezzel az Bizottság elnöke lényegében „engedett a magyar miniszterelnök zsarolásának”.

Úgy gondoljuk, hogy szilárd érveink vannak, mivel a Bizottság ellentmondott önmagának abban, hogy Magyarország tiszteletben tartja-e a jogállamiságot

 – mondta Daniel Freund, a Zöldek EP-képviselője hétfő este a Playbooknak, hozzátéve, hogy „a jogállamiságot nem lehet elcserélni az Orbánnal kötött megállapodásokra”.

A kedélyek azóta sem csillapodtak. A képviselőcsoportok vezetői csütörtökön találkoznak majd, hogy zöld utat adjanak az Európai Parlament elnökének, hogy még a március 25-e előtt bíróság elé vigye a Bizottságot. A lap értesülése szerint az S&D, a Zöldek, a Baloldal és a liberálisok vezetőivel együtt Manfred Weber, az EPP vezetője is a lépés mellett fog szavazni.

Ezzel szemben a Bizottság úgy véli, hogy teljes mértékben az uniós joggal összhangban járt el, és a döntését meg fogja védeni az uniós bíróságok előtt is.

***

Ezt is ajánljuk a témában

 

Összesen 85 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
sexykitty-76
2024. április 28. 00:22
🍓 ️ ­A­­ ­d­­­ö­g­­ö­s­­ ­­­l­­á­­­n­­­y­o­­­k­­­ ­­v­­á­r­n­­­a­k­­ ­­­r­­á­d­­­ 👉 𝗪­𝗪­𝗪­­­.­­­𝗖­𝗨­𝗠𝟰­­.­­­𝗙­­𝗨­­𝗡
salmonella
2024. március 22. 22:17
Az én számlámra is jöhet, van hely elég.
Genusnextgen
2024. március 13. 10:30
No comment no cry 2024. március 13. 08:19 "Fideszes nyugger ismerősők évente 2-3-4 külföldi utazást is nyomnak egyszerű alkalmazotti, közalkalmazotti bér utáni nyugdíjból. (Párizs, Svájc, Izrael, etc.)" Legalább megnézted volna a közalkalmazotti bértáblát, mielőtt ekkora baromságokat írsz Buksika. Én megnéztem, J17, 321.746Ft/hó. Te balfasz:)
Átoperált Kiscsoportos
2024. március 13. 09:46 Szerkesztve
bondavárynak és Tehetős Tótó kívánságára, újra ... " Megállt a forint a lélektani határ előtt, 399,5-ig gyengült Elárulta a KSH, mitől esett ennyire nagyot a magyar ipar " :))))))))))))))) Jönnek megint a források ... kell is különben összedől a pedocigányputri !!!! Ezt köszönhetjük a Bakcigány Pedovajdátoknak: - már csak a bolgárok vannak mögöttünk (talán) - 2010 óta majd' 3 szorosa lett az államadósságunk - az € zóna 3-szorosa az inflációnk - az államháztartási hiány az EU-ban az egyik legnagyobb - 400 körül van az € - az EU-ban nálunk volt a legnagyobb vásárlóerő csökkenés - 2023-ban kb 2000 milliárd buktája volt az mnb-nek - az EU-ban az értékéből a legtöbbet vesztett deviza a HUF lett - az ország 4 régiója is az EU legszegényebbje közé tartozik - magyarPutrisztán hivatalosan is az EU legszegényebb országa
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!