Bosznia uniós tárgyalásainak blokkolásával fenyegetőznek az ukrán csatlakozás támogatói

2024. március 21. 18:49

Két blokk keletkezett az EU-ban: az egyik felgyorsítaná Bosznia és öt másik nyugat-balkáni állam uniós integrációját, a másik azzal a feltétellel támogatja ezt, ha Ukrajna és Moldova is bekerül a klubba.

2024. március 21. 18:49
Ramadan begins in Sarajevo, capital of Bosnia and Herzegovina
Maráczi Tamás

Nyitókép: A bosnyák főváros, Szarajevó látképe 2024. március 10-én  /  forrás: Elman Omic / Anadolu via AFP

---

Az Európai Bizottság a csatlakozási tárgyalások elkezdését javasolta Bosznia-Hercegovinával, a tagállami vezetők a csütörtöki-pénteki EU-csúcson mondhatják ki az áment a javaslatra, ehhez azonban egyhangú döntés kell. Márpedig néhány uniós ország a zöld jelzés megadását ahhoz a feltételhez közné, hogy Ukrajna és Moldova ügyében is lesz elmozdulás.

Az Euractiv munkatársa látta a csúcstalálkozóra készített határozattervezetet, amely azt tartalmazza, hogy a Bizottság március 12-i ajánlását elfogadva az Európai Tanács úgy dönt, megkezdi a csatlakozási tárgyalásokat Bosznia-Hercegovinával. Tárgyalási feltételnek azonban azt szabnák, hogy Bosznia tegyen eleget a Bizottság 2022. október 12-i ajánlásában meghatározott követelményeknek, konkrétan: hogy 

erősítse meg demokratikus intézményeit, biztosítsa a jogállamiság érvényesülését és vegye fel a küzdelmet a korrupció és a szervezett bűnözés ellen.

Az EU-nagykövetek szerdai tanácskozásán azonban egy újabb akadály állt elő - írja az uniós lap -: Ausztria, Horvátország, Magyarország és Szlovénia képviselői ragaszkodtak ahhoz, hogy az EU ne tegyen kivételt, a felgyorsított ukrán és moldovai tárgyalások mellett hat nyugat-balkáni ország tárgyalásait is gyorsítsa fel, hiszen ezek közül vannak, amelyek már megkezdték a csatlakozási tárgyalásokat, vagy már tagjelölti státuszban várakoznak.

Ezzel egy időben tagállamok egy másik csoportja - főleg balti államok - Litvánia vezetésével azt nehezményezték, hogy az Ukrajnával és Moldovával megkötött egyezmény szövege nem nyújt elég garanciát a csatlakozási folyamat  zökkenőmentes folytatására. Az Euractiv forrásai szerint ezen államok 

azzal fenyegetőznek, hogy blokkolják a Boszniáról szóló döntést, 

ha a Tanács nem mondja ki: júniusi határidővel döntést hoznak az Ukrajnával és Moldovával folytatandó tárgyalások keretrendszeréről.

Uniós tisztségviselők a lapnak elmondták: szinte lehetetlen ilyen gyors átfutási idővel ilyen keretrendszert lefektetni, de muszáj lesz, mert 

július elsejétől Magyarország veszi át az EU soros elnökségét, és onnantól bizonytalanná válhat a csatlakozás ügye. 

A lap megjegyzi, hogy Magyarország az uniós országok közül a legkevésbé támogató az ukrán csatlakozást illetően. 

A pénteken záruló uniós csúcson azonban konkrét kezdődátum nem várható. 

Ugyanakkor hét másik tagállam - Ausztria, Horvátország, Csehország, Görögország, Olaszország, Szlovákia és Szlovénia - arra kérték a Tanácsot, hogy politikai megfontolásból ne húzza el a nyugat-balkáni csatlakozási folyamatot, mert a júniusi EP-választáson ezért a halogatásért a szavazók megbüntethetik az adott országok kormányzó pártjait.

Ezt is ajánljuk a témában

--

Összesen 41 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
sexykitty-76
2024. április 28. 00:19
🍓 ️ ­­A­­ ­d­ö­g­ö­­­s­­ ­­l­á­­n­­­y­­o­­k­ ­­v­á­r­­­n­a­­­k­­ ­­­r­­á­­­d­ 👉 𝗪­𝗪­𝗪­­­.­­­𝗖­­𝗨­­­𝗠𝟰­­­.­­𝗙­­­𝗨­𝗡
Kristály
2024. március 22. 06:51
Soros nagyon kiszemelte magának az összes EU-s pénzt. Semmit nem kell majd érte csinálni a tagok befizetnek ,Ukrajnában Soros le emeli az utalt pénzt már csak a dátumot kell várni.
Málaga21
2024. március 21. 22:06 Szerkesztve
"Márpedig néhány uniós ország a zöld jelzés megadását ahhoz a feltételhez közné, hogy Ukrajna és Moldova ügyében is lesz elmozdulás." Ezek szerint pár ország zsarolja az eu-t. De gondolom, emiatt nem lesz hörgés, mert ez demokratikus zsarolás.
lofejazagyban-2
2024. március 21. 21:06
nem lesz bővítés, de solkat beszélnek majd róla
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!