A román államfő szerint a revizionizmus jelenti a legnagyobb kihívást az EU számára

2024. március 07. 16:57

Klaus Iohannis szerint léteznek olyan személyek, akik megbuktatnák az európai projektet.

2024. március 07. 16:57

Nyitókép: FREDERICK FLORIN / AFP

***

Románia egy gazdasági sikertörténet, Kolozsvár pedig némileg Európa Szilícium-völgyének mondható – jelentette ki szerdán Bukarestben Manfred Weber, az Európai Néppárt elnöke. Ugyanakkor Olgierd Geblewicz, a Régiók Európai Bizottsága (RB) néppárti frakciójának elnöke azt mondta, hogy az EPP a jövőbeni mandátumában a falvakat, városokat és régiókat helyezi Európa középpontjába.

A két európai politikus az EPP szerdán és csütörtökön zajló bukaresti kongresszusára érkezett a román fővárosba,

ebből az alkalomból közös sajtótájékoztatót tartottak Emil Bockal, Kolozsvár polgármesterével, illetve Siegfried Mureşan nemzeti liberális párti EP-képviselővel.

Az Európai Néppárt (EPP) bukaresti kongresszusán tartott csütörtöki beszédében

Klaus Iohannis kijelentette, hogy szerinte az Európában egyre jobban terjedő revizionista-nacionalista tendenciák jelentik a legnagyobb kihívást az EU számára

– írja a Maszol.

A román államfő emlékeztetett arra, hogy az EU egy értékközösség, amelyhez önként, saját meggyőződéséből csatlakozott a 27 tagállam. „Az Európai Unió éppen azért vonzó, mert az alapértékei nagyon magas életszínvonalat tesznek lehetővé” – jelentette ki.

Megjegyezte, hogy léteznek olyan személyek, akik megbuktatnák az európai projektet,

és az európai parlamenti választások kampányában „mindenféle ígéretekkel és ajánlatokkal fognak támadni”.

Ezek a politikusok azonban szerinte nem tudnak alternatívát kínálni arra a projektre, amelyik 50 évnyi békét és jólétet hozott a kontinensnek. „Ezeknek a (...) hangoskodóknak az alternatívája a (...) nemzeti egoizmus, ami humanitárius katasztrófákat, konfliktusokat és testvérháborúkat okozott Európában” – közölte.

***

Ezt is ajánljuk a témában

 

 

Összesen 83 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
valaki-954
2024. március 10. 08:33
Az Európa Projekt a liberálfasiszta diktatúra fenntartása. Románia, mint tolvaj nejmzet, illetve ország, retteg az igazságtételtől, miközben Ukrajnában éppen azon fáradozik, hogy területeket lopjanak vissza az oroszoktól. Vagyis a revizionizmus Ukrajnában és Romániában OK, máshol tabu.
Tehetős Totó
2024. március 08. 13:10
S tényleg! Románia az egyetlen eus tag, amely hivatalos képviselői területi követeléseket fogalmaztak meg: követelik a Moldvai Köztársaság területét.
bondavary
2024. március 08. 12:49 Szerkesztve
Hát, elég zavaros Iohannis érvelése. "A román államfő emlékeztetett arra, hogy az EU egy értékközösség, amelyhez önként, saját meggyőződéséből csatlakozott a 27 tagállam. Az Európai Unió éppen azért vonzó, mert az alapértékei nagyon magas életszínvonalat tesznek lehetővé." Láthatjuk, hogyan hülyítette el mondjuk, Németországot az életszínvonal, hogy aztán ne vegyék észre, az alapértékek már régen messze járnak a kezdeti alapértékektől. Egy másik idézet: "Megjegyezte, hogy léteznek olyan személyek, akik megbuktatnák az európai projektet, és az európai parlamenti választások kampányában mindenféle ígéretekkel és ajánlatokkal fognak támadni. Ezek a politikusok azonban szerinte nem tudnak alternatívát kínálni arra a projektre, amelyik 50 évnyi békét és jólétet hozott a kontinensnek." Azt a projektet, amelyik 50 év békét hozott, az USA az EU kollaboránsok segítségével régen felrúgta, mert nem tetszett neki, hogy a béke egy jól működő európai-orosz együttműködést is eredményezett.
polárüveg
2024. március 08. 08:02
„Ezeknek a (...) hangoskodóknak az alternatívája a (...) nemzeti egoizmus, ami humanitárius katasztrófákat, konfliktusokat és testvérháborúkat okozott Európában” Igen, pontosan így van. Ezért tessék kivizsgálnia a marosvásárhelyi románság által elkövetett magyarellenes pogromot! Azután azt is, hogy nemzeti egoizmusból kötelezően ünnepeltetni akarja a románság magát a magyarokkal. Johannis úr annyira átlátszó farizeus, hogy keresőradar kell a meglátásához. Mindenesetre újabb fűrészelést tett a saját nemzetének egyre vékonyodó sorsfáján. Gondolom, megköszönik neki ezt a kiváló tettet.
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!