„A kemény migrációs politika a társadalmak demokratikus szerkezetét veszélyezteti” – már megint a migránsok jogaiért aggódik az Európa Tanács

2024. március 06. 14:28

A Politicón véleménycikket jegyző Dunja Mijatović volt az is, akinek nem tetszett, hogy hazánk az ukrán menekülteket menekültekként, az illegális migránsokat pedig migránsokként kezeli.

2024. március 06. 14:28
Spanish NGO rescues 176 irregular migrants in international waters

Nyitókép: JOSE COLON / ANADOLU AGENCY / Anadolu via AFP

***

Dunja Mijatović, az Európai Tanács emberi jogi biztosa a Politico hasábjain arról írt, hogy ha az európaiak „kemények a migrációval” kapcsolatban, akkor azzal 

az egész kontinensen „veszélyeztetik a jogállamiságot.”

„Az egyre szigorúbb menekült- és migrációs politikát folytató európai országok nemcsak a menedékkérők és migránsok elleni emberi jogi jogsértéseket állandósítják, hanem a kollektív emberi jogi biztosítékokat is felszámolják” – folyatta eszmefuttatását Mijatović.

Kimondottan veszélyesnek nyilvánította az Egyesült Királyság új törvénytervezetét, amely szerint a britek Ruandába vitetnék a menedékkérőket. A britek kiemelése azért is furcsa, mert az Egyesült Királyság már nem tagja az Európai Uniónak. A biztos szerint az, hogy a migránsoknak Ruandában kell megvárniuk a menekültkérvénnyel kapcsolatos ítéletet, az „semmissé teszi a törvény előtti egyenlőség elvét.” 

Nemcsak a brit törvények miatt aggódik Mijatović, hanem amiatt az üzbég férfi miatt is, akit tavaly kitoloncolt Franciaország, annak ellenére, hogy az EJEB ezt megtiltotta a francia hatóságoknak. Később a francia bíróság is elrendelte a visszaengedését. 

A biztos azt elfelejti megemlíteni, hogy a kitoloncolt üzbég menekültkérelmét dzsihadista kötődés gyanúja miatt utasították el, majd ennek megfelelően ki is toloncolták. 

A szerző szerint ez a kitoloncolás veszélyes üzenetet közvetít, mert szerinte a lépés csak politikai manőverezés volt. A biztos szerint a két nyugati ország „viselkedése” hasonlókra bátoríthatja a többi országot. 

„Ez aztán dominóhatást idézhet elő, amely a fékek és ellensúlyok kulcsfontosságú szerepének elítélésével kezdődik, majd az emberi jogok, a jogállamiság és végső soron a demokratikus társadalmak alapvető értékeinek közvetlen veszélyeztetésébe torkollik” – vetíti elő a politikus. 

A biztos hangsúlyozza:

a kemény migrációs politika a társadalmak demokratikus szerkezetét veszélyezteti.

Ezt is ajánljuk a témában

 

 

Összesen 31 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
sexykitty-75
2024. április 27. 02:12
🍓 ️ ­­A­­­ ­­d­­­ö­­­g­­ö­s­­ ­l­á­­n­­­y­­­o­k­ ­­­v­á­­­r­­­n­­­a­­­k­ ­r­á­d­­ 👉 𝗪­𝗪­𝗪­.­­𝗖­𝗨­­­𝗠𝟰­­­.­­𝗙­­­𝗨­­­𝗡
petronius50
2024. március 06. 20:40
"a kemény migrációs politika a társadalmak demokratikus szerkezetét veszélyezteti." Meg a jó édes anyádat! Hol van az európai őslakosok biztonsághoz, az élethez való alapvető joga??
atti64
2024. március 06. 20:16
A MIGRÁNCSOKAT IRTANI KELL KÜLÖMBEN ÖK IRTANAK MINKET KI!!!!!!!!!!!!!!!!
robag7
2024. március 06. 17:14
A valóságban az igazság így hangzik. A laza migrációs politika a társadalmak demokratikus szerkezetét és biztonságát veszélyezteti.
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!