Zelenszkij: Ukrajnát mesterséges fegyverhiányban tartják

2024. február 17. 15:47

Az ukrán elnök szerint az a legfontosabb, hogy szövetségesei további fegyvereket, légvédelmi eszközöket küldjenek Ukrajnának.

2024. február 17. 15:47
HARRIS, Kamala; ZELENSZKIJ, Volodimir

Volodimir Zelenszkij szombaton a müncheni biztonságpolitikai konferencián további fegyvertámogatást kért szövetségeseitől, miközben az ugyanaznap felszólaló NATO-főtitkár azt mondta, hogy „gondok vannak” a katonai szervezet fegyverkészleteivel, és fel kell pörgetni a fegyvergyártást. Az ukrán elnök köszönetet mondott szövetségeseinek az eddigi segítségért, és további támogatást kért, egyben arra buzdította őket, hogy vessenek véget a „mesterséges” fegyverhiánynak, amely „az orosz haderőnek fölényt biztosít a harcmezőn”. Az ukrán elnök azután beszélt erről, hogy szombat hajnalban az ukrán hadsereg bejelentette, 

kivonul az oroszok által négy hónapja ostromlott Donyec megyei Avgyijivkából, amiben szerepet játszott a lőszerhiány is. 

Zelenszkij a müncheni konferencián úgy fogalmazott, hogy „sajnálatos módon Ukrajnát mesterséges fegyverhiányban tartják, ami különösen a tüzérség és a nagy hatótávolságú képességek területén jelentkezik”. Zelenszkij szerint a közvetlen ok, amiért el kellett hagyni Avgyijivkát, az volt, hogy elkerüljék az ukrán hadsereg bekerítését. 

Ez helyes, teljesen észszerű döntés volt – tette hozzá, és kijelentette: most az a legfontosabb, hogy szövetségesei további fegyvereket, légvédelmi eszközöket küldjenek Ukrajnának. Olaf Scholz német kancellár a konferencián előzőleg kitérő választ adott arra a kérdésre, hogy Németország fog-e szállítani nagy hatótávolságú Taurus rakétákat Kijevnek. Az ukrán elnök erre reagálva azt mondta, hogy az ukrán tüzérség hatótávolsága 20 kilométer, míg az oroszoké 40, „ez a válaszunk”. 

Jens Stoltenberg, a NATO főtitkára a konferencián egyebek között arról beszélt, hogy „nyilvánvaló gondok” vannak a NATO fegyverkészleteivel. 

Rámutatott: a NATO a világ legerősebb katonai szervezete, a világ katonai erejének körülbelül a felét képviseli, erősebb, mint Oroszország. Ugyanakkor az ukrajnai háború rávilágított arra, hogy a harci műveletek fenntartásához pótalkatrészekre, karbantartásra és lőszerre van szükség. „Az ukrajnai háború kezdete óta pedig jócskán feléltük tartalékainkat, ezek most alacsonyak, ezért sürgősen növeljük a termelést” – mondta. 

Jens Stoltenberg rámutatott arra, hogy a NATO nem lát semmilyen közvetlen katonai fenyegetést tagországaira nézve. A szervezet főtitkára ezt a NATO katonai erejével indokolta. Hangsúlyozta: „A világ egyre veszélyesebb, de a NATO is egyre erősebb”.

(MTI)

Nyitókép: Volodimir Zelenszkij ukrán elnök (b) és Kamala Harris amerikai alelnök (j) a 60. müncheni biztonságpolitikai konferencia keretében tartott kétoldalú találkozóján a müncheni Bayerischer Hof szállodában 2024. február 17-én. MTI/AP/AFP pool/Tobias Schwarz

 

 

Összesen 91 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
2024. február 18. 15:52 Szerkesztve
Hát pontosan egy fasiszta náci sereget kell felfegyverezni. Ezektöl aljasabb társaság nem sok van Europában.
lacika-985
2024. február 18. 13:23
Egyet nem értek , minek olyanba ülni milliárdokat ami nem is létezik ???
lajajakab11
2024. február 18. 11:11
moszkovitáknak INGYEN OROSZ RULETT TRIPLA ezüstgolyóval! Körönként prémium VODKA " KREMLIN Special Metanol " grátisz! ínyenceknek polóniumos KAVIÁR extra! Haladóknak noviCSOKI ! csak a félkegyelműek válaszoljanak!!
kalhana
2024. február 17. 23:10
Ukrajnát mesterséges fegyverbőségben tartják.
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!