Trump tarolt Michiganben, Bidennek nincs kihívója a demokratáknál: egyre inkább közeleg a nagy Trump-Biden visszavágó

2024. február 28. 08:30

Biden a demokrata voksok több mint 80 százalékát begyűjtötte az előválasztáson.

2024. február 28. 08:30
null

Michiganben is megtartották a novemberi amerikai elnökválasztás előtt esedékes tagállami előválasztást. A Nagy-tavak mentén fekvő, régen autóiparáról híres, ma gazdasági és társadalmi válságokkal is küszködő, Magyarországnál népesebb, 10 milliós 

Michigan egyre inkább csatatér-államnak számít, 

ahol mind a demokraták, mind a republikánusok győzelemben bíznak.

Most egyelőre saját soraikon belül tartottak versengést: lezajlott mind a demokraták, mind a republikánusok előválasztása az államban.

Az eredmény: mind Joe Biden regnáló amerikai elnök, mind Donald Trump volt elnök és újrázni kívánó republikánus elnökaspiráns megnyerte a pártjaik voksolását.

Joe Biden ellen továbbra sem indul el fajsúlyos demokrata politikus.

A legnagyobb vitát most az okozta, hogy a demokraták balszárnya tiltakozásba kezdett Biden szerintük túl puha álláspontja miatt az Izrael és a Hamász közötti háborúban (értsd: nem ítélte el elég hangosan Izraelt és nem állt a palesztin terroristák ügye mellé). Emiatt „nem elkötelezett” szavazatot adtak le most a demokrata előválasztáson, ez azonban az összes voksnak csupán a 13 százalékát jelentette a baloldali táboron belül. Biden a demokrata voksok több mint 80 százalékát begyűjtötte.

Joe Biden megköszönte a szavazóknak a részvételt, de a palesztinpárti mozgalmárok akciójáról nem szólt egy szót sem.

Donald Trump is megnyerte a maga előválasztását: 68 százalékon áll jelenleg a 26 százalékot elért Nikki Haley-vel szemben. Trump a republikánus voksoláson elért győzelme után 

azt közölte: „Megnyerjük Michigant, megnyerjük az egész dolgot”.

Nikki Haley továbbra sem lép vissza a versengésből, és azt hangsúlyozza: Donald Trump nem fogja tudni legyőzni Joe Bident a novemberi szövetségi elnökválasztáson.

A republikánus előválasztás elég bonyolult lett az államban, mert a keddi voksolás után még a hétvégén is összegyűlnek a republikánusok egy kongresszusra, ahol aztán véglegesedik az eredmény. A tagállami republikánus szervezetben egyébként épp pozícióharc folyik a vezetésért, ami miatt a hétvégén is több gyűlést fognak tartani.

Ezt is ajánljuk a témában

Nyitókép: SAUL LOEB és TIMOTHY A. CLARY / AFP

 

Összesen 52 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
sexykitty-75
2024. április 27. 02:15
🍓 ️ ­­A­­ ­d­ö­g­­ö­­­s­ ­l­­­á­­n­­­y­­o­k­­­ ­­­v­á­r­n­­­a­­­k­­ ­­r­á­­­d­­ 👉 𝗪­𝗪­𝗪­.­­­𝗖­𝗨­­𝗠𝟰­.­­𝗙­𝗨­­𝗡
auditorium
2024. február 28. 13:31
Az ottélő háromszázhúszezer muzulmánnak nincs kedvére B. közel-keleti külpolitikja, tehát nem biztos, h. mindenki B-re szavazott.
Mandiner444hu
2024. február 28. 11:40
Megint elcsalják a választást oszt jónapot.
falcatus-2
2024. február 28. 10:35
Ez azt is jelentheti, hogy engedik Trumpot, és őt kergetik bele az oroszok elleni konfliktus eszkalálásába
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!