Sztárok segítségével győzné le Biden Trumpot

2024. február 04. 17:28

A demokraták hírességekkel próbálnák feléleszteni a szavazók Joe Biden iránti lelkesedését. Ha a tömegek nem akarnak elmenni egy Biden-nagygyűlésre, talán elmennek egy Taylor Swift-koncerttel egybekötött kampányeseményre. Kérdés, ezzel meg tudnak-e bárkit győzni arról, hogy érdemes az idős és népszerűtlen elnökre szavazni.

2024. február 04. 17:28
null
Hajdú Tímea
Hajdú Tímea

A New York Times január végén egy riportjában részletes bepillantást adott Joe Biden újraválasztási kampányába. Ahogy arra számítani lehetett, az elnök tanácsadóinak az a terve, hogy Donald Trumpot állítsák a kampány központjába. Ahogy 2020-ban, úgy 2024-ben is azt fogja hirdetni az amerikaiaknak: „szavazz rám és szavazz Trump ellen!” 

Biden rendkívül népszerűtlen jelölt, így komoly feladat lesz fellelkesíteni a szavazókat, akiket immár harmadszor (vagy ha belevesszük a félidős választásokat, akkor ötödször) próbálnak azzal motiválni, hogy Trump vagy a Trump által támogatott jelöltek győzelme „veszélyt jelent Amerikára”.

A Biden-csapat egyik nagy terve, hogy minél több hírességet és influenszert nyerjenek meg a kampánynak. 

Biden tanácsadói csapata sokkal fiatalabb, és sokkal inkább „woke” szellemiségű, mint például a kabinetjének a tagjai. Így nem csoda, ha a kampánytanácsadók szerint a fiatal szavazókat influenszerek és celebek segítségével kell megnyerni. 

A New York Times cikke szerint Bidenék egyik fő célpontja Taylor Swift, akit tavaly a TIME magazin az év emberének választott. Egyes tanácsadók még arról is álmodoznak, hogy 

Swift rekordokat döntögető ERAS turnéján esetleg felvihetné Joe Bident a színpadra. 

Ez nem lenne olyan egyszerű, ugyanis idén az énekesnő globális turnéra indul, és csak októberben fog újra az Egyesült Államokban koncertezni. Swift country énekesnőként kezdte, de a karrierje során átélt egy zenei és egy politikai fordulatot is, és 2020-ban már támogatta Joe Biden kampányát.

Hagyományosan a 35 év alatti szavazók nem mennek el nagy számban voksolni, és ha elmennek, akkor leginkább a demokratákra szavaznak. Azonban a Vox liberális lap január elején arról a meglepő adatról számolt be, hogy az utóbbi hónapok felmérései szerint Donald Trump vezet Biden előtt a fiatal szavazók körében. Egy decemberi New York Times/Siena College felmérés szerint

Trump 6 százalékponttal vezet Biden előtt a 18-29 évesek között. 

Ez a szám sokakat meglepett, hiszen az Z-generáció tagjaitól nem ezt várták az elemzők. 

Donald Trump campaign rally
A felmérések azt mutatják: a Z generáció tagjai Trump felé húznak (Photo by ANDREW CABALLERO-REYNOLDS / AFP)

Vajon celebek segítségével magához tudja csábítani a demokrata elnök a fiatalokat? Erről megoszlanak a vélemények. Biden elnöksége alatt, különösen a 2022-es félidős választások idején több Tik-Tok influenszert is meghívott a Fehér Házba, köztük a hírhedt Dylan Mulvaney transz énekest is. 

Ezeket a videókat a legtöbben a „kínos” vagy a „bűn ciki” jelzőkkel illették. 

A Biden-kampány nem véletlenül akarja megnyerni Taylor Swiftet, ez valószínűleg abból fakad, hogy egyes felmérések szerint az énekesnő elméletben valóban befolyásolni tudná a szavazatokat. Ahogy a Mandiner is megírta „a Redfield & Wilton Strategies kutatása ezt mutatja: a válaszadók 18 százaléka nagyobb valószínűséggel szavazna egy Taylor Swift által támogatott jelöltre, ugyanakkor 17 százalékuk kisebb valószínűséggel”.

Ezt is ajánljuk a témában

Az elemzők véleménye megoszlik a kérdésben, például a Hill washingtoni székhelyű lap egyik újságírója szerint ha Swift valamilyen mértékben beszállna a kampányba, az valóban döntő lehetne Biden számára. 

Ezzel szemben Ben Shapiro konzervatív kommentátor szerint Swiftnek nincs politikai ereje. Példaként hozta fel, hogy az énekesnőnek közel 300 millió követője van az Instagramon, de abból mindössze néhány tízezret tudott megmozgatni, mikor tavaly arra kérte rajongóit, hogy regisztráljanak szavazni. 

Valóban hatalmas különbség van aközött, hogy a fiatal lányok megveszik kedvenc énekesük vagy színészük által reklámozott terméket, és aközött, hogy a sztár kérésére elmennek szavazni. 

Trump egyes támogatói között még az is elterjedt: Swiftet a Pentagon „pszichológiai műveletre” használja, hogy befolyásolja a választás eredményét. Ezt a teóriát arra alapozzák, hogy valaki előásott egy felvételt még 2019-ből egy pentagoni NATO-találkozóról, amin felmerült ötletként, hogy Swiftet megnyerhetnék a dezinformáció elleni harcnak. 

Swift valószínűleg támogatja majd Bident, azonban azok a billegő államokban élő szavazók, akiken a szavazás múlik, várhatóan nem aszerint adják le a voksaikat, hogy ki mellett kampányol a popsztár.

Mit ér a hírességek kampánya?

A hírességek részvétele az elnöki kampányokban igazi amerikai jelenség, de az elmúlt években hatalmas ellenállást váltott ki az emberekből. Trump elnöksége különösen aktív lett Hollywood. Ricky Gervais brit komikus 2020-ban az Oscar-gálán be is szólt a politikai prédikációkat tartó celebeknek: „Ha nyersz ma este, ne arra használd a köszönőbeszéded, hogy politizálj. Semmilyen témában nincs jogotok kioktatni az embereket. Nem tudtok semmit a valódi életről. A nagy részetek még annyi ideig sem járt iskolába, mint Greta Thunberg.”

Az amerikai hírességek a 2016-os választás idején tömegével álltak be Hillary Clinton mögé.

Beyoncétól, Bruce Springsteenen át LeBron James-ig milliók által rajongott sztárok álltak fel az egykori first lady mellé a színpadra. Szinte nem is volt olyan kampányesemény, ahol ne lett volna legalább egy sztár Clinton fellépői között. Ennek a nagy támogatásnak voltak olyan furcsa pillanatai, mint amikor Josh Whedon, a Bosszúállók rendezője összegyűjtötte „híres barátait”, köztük Robert Downey Jr-t, Scarlett Johannsont és Mark Ruffalót, hogy szavazásra biztassák az embereket. Az eredmény ez a videó lett, amiben többek között megígérik, hogy ha az emberek elmennek szavazni, akkor az egyikük pucérkodni fog:

Clinton még a választás előtti utolsó napokban is sztárokkal próbálta lelkesíteni a közönségét. Donald Trump az egyik nagygyűlésén így reagált ellenfele híres vendégeire: „Nekünk nincs szükségünk Jay Z-re, hogy megtöltsünk egy arénát. Mi a régimódi módszert választjuk”. 

A republikánusoknak ambivalens hozzáállásuk van a hírességekhez, 

egyrészt leggyakrabban nekik vannak celeb politikusaik: Ronald Reagan, Arnold Schwarzenegger vagy Donald Trump. Másrészt az amerikai a szórakoztatóipar túlnyomóan liberális, és ha valaki konzervatívként coming outol, akkor búcsút inthet a karrierjének. 

Hollywood rengeteg pénzt ad a Demokrata Pártnak, és teljesen összefolyik Washingtonnal. Nem véletlen, hogy az Obama házaspár is a filmiparban folytatta karrierjét a Fehér Házból való távozás után. Ben Shapiro a podcastjében rámutatott: az emberek sokkal valószínűbb, hogy a szavazataikat egy hírességnek adják (lásd Trump), minthogy a celebek unszolására egy unalmas politikusra szavazzanak. 

A Biden kampány nagy dobása

A 2020-as kampány rendkívüli körülmények között játszódott le. 

A Covid miatt Bidennek nem kellett nagygyűléseket tartania, alig jött elő saját házának alagsorából. 

Beszédeit néhány száz ember előtt olvasta fel egy súgógépről. Például egy Cherrel közösen tartott eseményen a néhány tucat résztvevő maszkban és egymástól másfél méter távolságban tapsolt az énekesnőnek és a jelöltnek. 

Most azonban kínosan nézne ki, ha Biden nem tudna megtölteni egy kisebb sportcsarnokot. Éppen ezért, úgy tűnik ugyanahhoz a módszerhez fog nyúlni, mint Hillary Clinton: sztárfellépőkkel éri el, hogy az emberek elmenjenek a kampányeseményeire. Bár a New York Times-nak nyilatkozó tanácsadók azt mondták: szeretnék, ha az emberek nemcsak Trump ellen, hanem egyben Bidenre is szavaznának, valószínűleg a győzelem érdekében elengedik ezt a vágyukat. 

Decemberben Joe Biden egy hollywoodi támogatói rendezvényen az egybegyűlt vendégeknek azt állította, hogy Donald Trump miattuk bukott meg. Ha Biden kampánya komolyan elhiszi, hogy az amerikai sztárokon múlik a demokraták győzelme, akkor a következő évben számtalan híresség politikai véleményét kell majd végighallgatnia az embereknek, akár interjúkban, beszédekben, vagy Biden kampányszínpadán fogalmazzák meg őket. Nem biztos, hogy ez tetszeni fog az amerikai szavazóknak. 

Ezt is ajánljuk a témában

 

 

Nyitókép: Brendan SMIALOWSKI / AFP

Összesen 86 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
EX_Terminator
2024. február 05. 07:19
Azok a "sztárok" akik hajlandók összeállni velük, már éppen úgy eljátszották a becsületüket vagy fogják ahogy ők tették. Aki gazemberekkel közösködik, az maga is egy gazember. Ilyen egyszerű az egész.
catalina11
2024. február 05. 07:18
Óriási fejlődött az USA-ban a demokrácia Az idei választáson még élő emberek segítségével próbálnak választást nyerni. " is, de a halottak megbízhatóbbak..
figyelő4322
2024. február 05. 04:51
A képen a csaj, aki Brandont ölelgeti, az Taylor Swift? Az arca olyan, mintha valami Halloween- maszkot viselne! Nem is ismertem volna rá... Valahogy úgy néz ki, mint Madonna talán néhány évvel ezelőtt.... Az ő arca pedig még fiatal korában sem volt kimondottan szép, Taylor pedig kimondottan csinos volt még nem is régen. Dehát ez történik az öregedő celebekkel... MULTI- milliókat költenek a testük/ pofájuk fiatalságának megőrzésére (DOLLÁRBAN persze 😱.) Ha szerencsések, ez egy ideig működik, de ez a Taylor Swift is manapság már úgy néz ki, mintha valaki műanyagból rakta volna össze...
Perczel Éva
2024. február 05. 04:42
Óriási fejlődött az USA-ban a demokrácia Az idei választáson még élő emberek segítségével próbálnak választást nyerni.
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!