Szexuális zaklatás Brüsszelben: felfüggesztik az érintett professzort

2024. február 19. 11:14

A Politico több mint 20 jelenlegi és korábbi diákkal beszélt az ügyben.

2024. február 19. 11:14

Mint a Mandiner olvasói emlékezhetnek, vasárnap kiderült: szexuális zaklatástól hangos az uniós tisztviselők keltetője. A Politico cikke szerint egy szexuális zaklatási ügy rendítette meg a híres-neves College of Europe-t, amely „a legkiválóbb európai uniós tisztviselők képzőhelye”.

Az ügy kapcsán nyilvánosságra került információk a következők: női diákok vádolják a College of Europe egyik professzorát évekig tartó „szabálytalanságok” miatt, amelynek következtében az intézmény szexuális zaklatással kapcsolatos vizsgálatot indított. Miután a vizsgálat híre nyilvánosságra került, hat korábbi egyetemi dolgozó és diák is levelet küldött Federica Mogherininek, a főiskola rektorának, azt követelve, hogy rúgják ki az érintett oktatót. A Politico az ügy kapcsán péntekig több mint 20 jelenlegi és korábbi College-diákkal és dolgozóval beszélt, noha a lap nem nevezte meg a professzort, akinek állítólag komoly kapcsolatai vannak.

Új fordulat a bürokratakeltetőben kipattant botrányban

A College of Europe bizottsága úgy döntött, hogy a professzor nem folytathatja tevékenységét a bruges-i egyetemen, miután megállapítást nyert, hogy

a professzor megsértette az egyetem magatartási kódexét azzal, hogy szexuálisan zaklatott egy jelenlegi hallgatót.

– írta meg vasárnapi cikkében a Politico.

„Tekintettel a cselekmény természetére, a reflexió és a lelkiismeret-furdalás hiányára az alperes részéről, a Bizottság úgy ítéli meg, hogy a vádlott nem töltheti be a College of Europe professzori pozícióját, felelősségi köreiben nem járhat el, nem élvezheti a pozícióval járó kiváltságokat” – állapította meg a kollégium meghallgatási bizottsága. A Politico által megismert jelentés szerint tehát

a bizottság úgy ítéli meg, hogy a professzor nem folytathatja eddigi munkáját a College of Europe oktatójaként.

Mit követett el a professzor?

A Politico információi szerint „az ötvenes éveiben járó professzor” többek között „késő esti üzenetet küldött egy diáklánynak, miután 2012-ben meglátta a College bárjában”. Egy másik korábbi diák szerint a professzor „2014-ben követte az utcán”, míg harmadik megmutatta a professzortól kapott e-mailjeit, amelyeket 2018-ban kapott tőle, és amelyek a lap szerint tartalmukban hasonlóak voltak a vizsgálat alapjául szolgáló, jelenlegi hallgatónak (2023-ban) küldött e-mailekhez.

Utóbbiak kapcsán a Politico arról tájékoztat: „a bizottság megállapította, hogy a professzor nyomást gyakorolt a hallgatóra, hogy »meghitt és romantikus kapcsolatot« alakítson ki vele azáltal, hogy »ismételt üzenetekben személyes információkat, bensőséges gondolatokat, fényképeket, szenvedélyeit és érdeklődési köreit is megosztotta a hallgatóval, vacsorára hívva, vagy éppen arra invitálva a diákot, hogy igyanak meg valamit együtt«”.

A lap teljes, angol nyelvű cikkét a témában itt olvashatja.

Nyitókép: Képernyőfotó/Google Térkép

 

Összesen 25 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
Lajoss
2024. február 26. 12:33
Kemény dolgok…meglátogatta…követte… 😂😂😂😂😂😂😂😂😂
Krupp Skya
2024. február 22. 08:19
o1gtolvaj-2 2024. február 19. 12:37 "A fidesz pedofilhalozatarol egy szo sincs, befejezve, a halozat feje marad a Karmelitaban!" 1 válasz elrejtése Krupp Skyao1gtolvaj-2 2024. február 22. 08:17 De, donáth lászló szexuális zaklatását sem említették meg és donáth ferenc ávh-S ezredest sem aki tevékenyen részt vett apró antallal a magyar parasztok kifosztásában. Azért írtam kisbetűvel a nevüket mert van egy ilyen hallgatólagos helyesírási szabály, hogy nagy tetű kisbetű.
bagoly-29
2024. február 19. 13:24
Ezek a me too kurvák megőrültek s azok is akik ezekete a marhaságokat elhiszik s komolyan veszik!
masikhozzaszolo
2024. február 19. 13:18
College bárjában Mikor én a BME-re jártam, akkor nem volt ott bár. Bár lehetett volna. De akkor nem volt Gazdasági sem. És akkor most miszlikbe lesz? Vagy csak "netessékidejönnicsak este hanem látják?"
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!