Politico: Tucker Carlson zsarnokot segítő „hasznos idióta” lett

2024. február 08. 19:00

A Hitlerrel és Sztálinnal kokettáló egykori nyugati zsurnalisztákhoz hasonlította Tucker Carlsont az uniós lap, amiért az amerikai véleményvezér elutazott Moszkvába interjút készíteni Vlagyimir Putyinnal.

2024. február 08. 19:00
null
Maráczi Tamás
Maráczi Tamás

Nem Tucker Carlson lesz az első nyugati újságíró, aki az ellenséghez dörgölődzik, ez egy régi hagyomány: Hitler és Sztálin is megtalálta azokat a brit és amerikai szerkesztőket, akik kész voltak nekik propagandát készíteni – kezdi írását az uniós portál szerzője.

Jamie Dettmer szerint Carlson vélhetően ugyanolyan csevejre készült Moszkvában, mint amilyent készített Donald Trumppal tavaly nyáron, így ő 

nem vár semmilyen kemény interjúhelyzetet az amerikai idő szerint csütörtök este megnézhető Putyin-beszélgetéstől.

A szerző szerint Tucker Carlson egy veszélyes autoriternek tartja Volodimir Zelenszkijt, de ezt a jelzőt Vlagyimir Putyinra még nem használta, miközben osztja Putyin „hagyományos értékeit”, például azt, hogy Oroszországban nem engedik érvényesülni az LMBTQ-jogokat.

A New York Times 1920-as, 1930-as évekbeli moszkvai tudósítója, Walter Duranty a nagy párhuzam a Politico értékelése szerint: miután a kommunista rendszert méltató tudósításokat írt, és az ukrán Holodomorról elfelejtett írni, Sztálin exkluzív interjút adott neki. Duranty életművét később a helyi értékén kezelték, 

tudósításaiban akadály nélkül folyt át a szovjet propaganda az amerikai fogyasztók felé, az utókor pedig propagandistának is tartja már.

A lap által példának hozott másik nyugati „propagandista” az amerikai antiszemita William Joyce volt, aki a Brit Fasiszták Szövetsége (British Union of Fascists) tagjából lett tudósító: Lord Haw-Haw álnéven Germany Calling című műsorában adagolta nácibarát tudósításait a brit és az amerikai hallgatóság számára.

Vagy egy harmadik példa: Unity Mitford, egy régi brit arisztokrata család sarja  huszonévesen különcködésből lett a fasiszta-náci ideológia rajongója, mégpedig annyira, hogy 1934-ben Münchenbe utazott, hogy Hitlerrel találkozhasson. Majdnem egy évig zaklatta, míg a náci vezető találkozót ajánlott neki, a kapcsolatból pedig bizalmi viszony lett, Hitler belső köréhez tartozott egészen a második világháború kirobbanásáig. Akkor ugyanis a hölgy öngyilkosságot kísérelt meg, annak szövődményeibe pedig 1948-ban belehalt.

A Politico szerzője emlékeztet: Carlson azzal védte meg lépését, hogy a nyugati sajtóorgánumok nem akarnak Putyinnal interjúzni, a lap szerint azonban ez nem igaz, és ezt éppen a Kreml szóvivője, Dmitrij Peszkov erősítette meg, amikor jelezte, azért nem adott az orosz elnök interjút nyugati újságíróknak, mert 

egyik sem mutatta jelét, hogy pártatlan, kiegyensúlyozott módon készítette volna el azt.

Az uniós lap szerint azzal, hogy a Kreml Carlsonnak igent mondott, mintegy kiválasztotta magának az ügyeletes „hasznos idiótát” – az amerikai véleményvezér hozzáállása ugyanis korábbi nyilatkozatai alapján nem lehet pártatlan.

Ezt is ajánljuk a témában

--

Nyitókép: Vlagyimir Putyin és Tucker Carlson fotómontázsa (forrás: NATALIA KOLESNIKOVA, GIORGIO VIERA / AFP)

Összesen 71 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
Nehidd El
2024. február 09. 07:45
"Politico: Tucker Carlson zsarnokot segítő „hasznos idióta” lett" A rühös bolsik számára az Igazság a "zsarnok", aki nem engedi, hogy a képzeletük szabadon szárnyaljon a társadalommérnöki tevékenységük során, aki ma a százezrek, egykor tízmilliók kiirtása közben észre meri venni, hogy nincs minden rendben, és aki megvédi a többséget tőlük.
evpus
2024. február 09. 06:45
Végre! Megcsinálta! Jó újságíró! A magyar újságírásról nagyon rosz véleményem van.
Haramia
2024. február 08. 20:38
A Politico szárnyalása. (az első szótag még ékezet nélkül is hangsúlyos) Megcélozta a globális vicclap címet. Esélyes.
luxusbatar
2024. február 08. 20:25
"Oroszországban nem engedik érvényesülni az LMBTQ-jogokat." Mi az az lmbtq jog? Emberi jog van, ami minden emberre érvényes.
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!