Orbán Viktor vezető szerepben – címlapsztorin Magyarország a világ egyik legelismertebb hetilapjában

2024. február 16. 08:49

A magyar miniszterelnök és Donald Trump konzervatív politikáját mutatja be a The Economist, az összeállítás szerint megbocsájthatatlan önelégültségre vall, ha egyesek nem veszik komolyan az új globális közösséget.

2024. február 16. 08:49
Donald Trump, Orbán Viktor

A nemzeti konzervativizmus növekvő szerepe került a fókuszba a világ egyik legelismertebb hetilapja, a The Economist legújabb számában: a címlapsztoriban elsősorban Donald Trump és Orbán Viktor politikáját elemzik. Összehasonlítják az általuk képviselt irányvonalat Ronald Reagan és Margaret Thatcher elképzeléseivel, valamint megállapítják, hogy Trump és Orbán részei a globális közösségnek, amelyet egy ideológia köt össze.

Érzik, hogy most övék a konzervativizmus, és igazuk lehet

– állapítja meg a szerző, aki szerint ők nem úgy látják a Nyugatot, mint ragyogó város a dombon, sokkal inkább úgy, mint a bukás előtti Rómát.

Megjegyzi, akadnak, akik úgy vélik, a nemzeti konzervatívok nem jelentenek veszélyt, és ha többen is hatalomra kerülnének, a következmények miatt a választók legközelebb a világ liberalizmusának helyreállítása mellett döntenének.

Ez a nézet megbocsájthatatlanul önelégült. Már a választási előrejelzések miatt is megérdemlik, hogy komolyan vegyék őket

– áll a cikkben, amely kiemeli, hogy a konzervatívok képesek voltak összefogni a „közös ellenségek", például a migráció és a globalistákat támogatók ellen. A szerző rámutat: Donald Trump vezeti a közvélemény-kutatásokat az Egyesült Államokban, Németország második legnagyobb pártja az AfD, 2027-ben pedig Marine Le Pen lehet Franciaország elnöke.

Ezt is ajánljuk a témában

Az összeállítás azt is kiemeli, hogy ideje lenne végre komolyan venni az emberek jogos sérelmeit, példaként említve az illegális migrációt, az aggodalmat, hogy az új technológiák miatt elveszítik a munkájukat, a fiatalok félelmét, mert kiszorulnak a lakáspiacról. Úgy vélik, fontos intézményeket foglal el a baloldali elit.

Ezeknek az aggodalmaknak megvannak a maguk okai, a rajtuk való gúnyolódás pedig csak megerősíti, hogy az elit mennyire elzárkózott

– teszi hozzá a szerző, aki szerint a baloldalnak meg kell mutatnia, hogy képes illiberális politikát is folytatni, mert ha túlságosan finnyás ehhez, akkor nem tudja megvédeni az értékeit a jobboldallal szemben.

Ezt is ajánljuk a témában

Nyitókép: Orbán Viktor Facebook-oldala

Összesen 239 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
Akitlosz
2024. február 16. 17:27
Nem utazik Trump Magyarországra? A saját kampányának is jót tenne, ha beszédet mondana. S persze Európának is.
2024. február 16. 17:01 Szerkesztve
polárüveg 13:23 - höhöhö ... a nagy ember és családja: "2010 óta az egész ország látja a jövőjét - elkezdtünk hinni abban, képesek vagyunk megváltoztatni a világot, de legalább is a saját világunkat”. (Orbán Viktor) "Egy egész nemzetre, milliókra fogunk hatni, nemcsak Magyarországon, hanem Európában. Nem Felházként, hanem Jézus követőiként” – hangzott el csütörtök éjjel a keresztény ifjúsági szervezet rendezvényén. A szervezet szerint Magyarországon nagyobb és dicsőségesebb dolgok jönnek. Nagyobb, mint az, hogy ezer éve felvette a kereszténységet Magyarország, nagyobb, mint a reformáció. A folyamatok pedig Európára is hatással lesznek." (Orbán Gáspár) Nagypapa meg kuncog a hatvanpuszthay könyvtárterem sarkában: "Az állambiztonság számára különös garancia Viktor édesapjának, Orbán Győzőnek, a Kádár-rendszer őszinte és megbecsült hívének személye. Társadalmi fejlődésünkről alkotott véleménye következetes kommunista, amely érezhető gyermekei tudati nevelésében is.”
Valodi
2024. február 16. 16:53
... höhöhö - a normalitás születésének helyszíne a PARASZTCSALÁD! "Olyan sokrétű mezőgazdaság, környezet- és tájgazdálkodás megteremtése a cél, amely úgy állít elő értékes, a természetet a lehető legkevésbé terhelő, egészséges és biztonságos élelmiszereket, valamint helyi energiákat és különféle nyersanyagokat, hogy közben megőrzi talajainkat, ivóvízkészleteinket, az élővilágot, természeti értékeinket. Fenn kell tartani kultúrtájainkat, a települések közösségeit, egyediségükben megnyilvánuló termelési hagyományainkat. Csak egy összetettebb, sok kis- és közepes méretű birtokra épülő, változatos termékszerkezetű mezőgazdaság tud nagyszámú, megélhetést biztosító munkahelyet teremteni, és ezáltal kellő távlatot nyújtani a gazdatársadalom, és utánpótlást a fiatal gazdák számára." (Nemzeti Együttműködés Rendszere, 26. oldal) UGYI? Ámbár ebben is hazudik ez az Orbán nevű, ahogyan szokott ...
P_F_Juli
2024. február 16. 16:23
" Érzik, hogy most övék a konzervativizmus, és igazuk lehet – állapítja meg a szerző, aki szerint ők nem úgy látják a Nyugatot, mint ragyogó város a dombon, sokkal inkább úgy, mint a bukás előtti Rómát." És a látásmódjuk valóban jogos. Róma bukás előtti állapotát látjuk ma a fejlett nyugaton. Tombol az egoizmus és nihilizmus. Az emberek, és elsősorban a fiatalok józan eszét teljesen elvette a jólét. Egy hagyományos családmodell már unalmas és terhes a számukra. Az életet csak úgy tudják elképzelni, ha az élvezetek mámorába merülnek, nem törődve sem a környezettel, még a saját családjukkal sem. Mindehhez csak a saját érdekeik szerinti politikai irányvonalnak hódolnak be, és azt tűzzel-vassal próbálják másokra is rákényszeríteni. Még az állatvilág is elsősorban a fajfenntartásra összpontosít, viszont ezek azt gondolják, ők élik a világukat, és az utánpótlásról majd mások gondoskodnak. A közösségüket pedig toborzással bővítik, nem törődve azzal, hogy azok életét is romlásba taszítják.
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!