NATO-főtitkár: Ukrajna nagyon-nagyon gyorsan taggá válhat

2024. február 16. 16:27

„A háború sújtotta ország tagsági folyamatát kétlépcsősről egylépcsősre változtatták” – hangzott el a védelmi miniszterek találkozóján.

2024. február 16. 16:27

A NATO védelmi miniszterei pénteken találkoztak, hogy felkészüljenek a júliusi washingtoni csúcstalálkozóra.

Felidézték, hogy tavaly Vilniusban fontos döntéseket hoztak „az elrettentés és a védelem megerősítése” érdekében.

Mint fogalmaztak, „felgyorsították az új védelmi terveik forrásainak biztosításával és a transzatlanti védelmi ipari bázis megerősítésével kapcsolatos munkát” – derült ki a NATO hivatalos oldaláról.

Hozzátették, 2024 végére az európai szövetségesek és Kanada több mint 600 milliárd dollárt fordítanak majd a védelemre azóta, hogy 2014-ben védelmi beruházási ígéretet tett a szervezet.

Még mindig van hová fejlődnünk. De máris történelmi előrelépést értünk el”

 – hangzott el a találkozón.

Továbbá az is kiderült, hogy a lőszergyártás felfuttatásáról is tárgyaltak.

Fontos döntések születtek a tavalyi csúcstalálkozón

Mindezek mellett Ukrajna képviselőivel is találkoztak a nap során. 

Nataliia Rop, a New Voice of  Ukraine munkatársa azt a kérdést tette fel Jens Stoltenbergnek, a NATO főtitkárának, hogy minek kell történnie ahhoz, hogy akár már a most júliusi találkon megkapja Ukrajna a meghívást a szövetségbe.

Ezt is ajánljuk a témában

Erre Stoltenberg azt válaszolta, hogy a háború sújtotta ország

 minden eddiginél közelebb van a NATO-tagsághoz”.

„Ez annak köszönhető, hogy a tavalyi vilniusi csúcstalálkozónkon fontos döntéseket hoztunk. Akkor úgy döntöttünk, hogy 

Ukrajna tagsági folyamatát kétlépcsősről egylépcsősre változtatjuk,

 megszüntetve a tagsági cselekvési tervre vonatkozó követelményeket. Mert általában, mielőtt egy tagjelölt ország meghívást kaphatna, az a követelmény, hogy részt kell vennie valamiben, amit mi tagsági cselekvési tervnek nevezünk” – ismertette a főtitkár.

Nyitókép: YouTube/Euronews

Összesen 120 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
Mich99
2024. február 17. 11:29
A NATO nagyon-nagyon gyorsan halad a KATASZTRÓFA felé...!
atti64
2024. február 17. 08:00
ANYÁD VÁLJON TAGGÁ!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!
Hekimeki
2024. február 16. 23:07
Te figyelj már te fasszopó köcsög te hol a gecibe élsz ❓❓❓Vagy mi a kurva anyád pofázol folyton USA patkány🔫🔫🔫😡😡😡😡🔫🔫🔫
egy genetikusanalattvaló
2024. február 16. 20:57
"victory Úgy látszik, a béke nem profitábilis." Ideje az USA 33 900 milliárd USD államadósságát "szanálni". Évek óta folyamatos az államadósság törvényi plafonjának emelése, mert már annak hiányában számtalan esetben leállt volna az USA államigazgatásának működése. Visszafizetése lehetetlen. Akkor mi a megoldás? Elpusztítani azokat, akik visszakövetelhetik, vagy veszélyeztetik az USD egyeduralmát a világban. Van esélye, hogy szuperszámítógépeken lefuttattak modelleket a világban rendelkezésre álló atomfegyverekkel és azok időbeli képességeivel, célbajutási valószínűségeivel. Nem véletlenül akarják a legnagyobb számú atomtöltettel rendelkező riválist minél közelebb bekeríteni, rakétákkal célba venni. A távolság és idő kulcsfontosságú az atomháború megvívása szempontjából. Nem ismerjük az eredményeket, de minden abba az irányba mutat, hogy ez is lehet a háttérben. Ukrajna és Finnország határos Oroszországgal. Svédország a Balti tenger ellenőrzéséhez stratégiai fontosságú.
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!