Moszkva jócskán bevásárolt iráni rakétákból

2024. február 21. 19:47

Teherán több száz ballisztikus rakétát küld Oroszországnak.

2024. február 21. 19:47

Irán nagyszámú nagy teljesítményű felszíni ballisztikus rakétát szállított Oroszországnak, tovább mélyítve ezzel a két ország közötti katonai együttműködést – közölte a Reuters hat forrásra hivatkozva.

Három iráni forrás szerint

Irán mintegy 400 rakétát szállított Oroszországnak 

köztük számos rövid hatótávolságú ballisztikus fegyvert, például a Zolfaghar Fateh-110 családjába tartozó rakétát. Ez a közúti indítású rakéta 300 és 700 km közötti távolságból képes célpontokat eltalálni a szakértők szerint.

Az iráni védelmi minisztérium és a Forradalmi Gárda – az iráni ballisztikus rakétaprogramot felügyelő elit alakulat – nem kívánt nyilatkozni az ügyben a Reutersnek. Az orosz védelmi minisztérium egyelőre nem reagált a hírügynökség megkeresésére.

Egy iráni katonai tisztviselő – aki a többi forráshoz hasonlóan az információ érzékenysége miatt kérte, hogy ne nevezzék meg – azt mondta, hogy legalább négy rakétaszállítmány érkezett az oroszokhoz, és a következő hetekben továbbiak is érkeznek majd. További részletekkel nem kívánt szolgálni. 

Már nem is titkolják

Egy másik magas rangú iráni tisztviselő szerint a rakéták egy részét hajóval szállították Oroszországba a Kaszpi-tengeren keresztül, míg a többi repülővel érkezett az országba. „Lesznek még szállítmányok” – tette hozzá.

Nincs okunk eltitkolni. Bármelyik országba exportálhatunk fegyvereket, ahová csak akarunk”

mondta. 

A Pentagon egyelőre nem reagált a Reutersnek a rakétaszállításokkal kapcsolatban. 

Irán keményvonalas klerikális vezetői folyamatosan igyekeznek elmélyíteni a kapcsolatokat Oroszországgal és Kínával, hogy így álljanak ellen a Nyugat elszigetelési kísérleteinek. 

Egy másik katonai tisztviselő elmondta, „ez a katonai partnerség Oroszországgal megmutatja a világnak Irán védelmi képességeit”. Hozzátéve, hogy 

ez nem jelenti azt, hogy Oroszország oldalára állunk az ukrajnai konfliktusban”.

A Nyugat aggódik

Szergej Sojgu orosz védelmi miniszter szeptemberben Teheránban találkozott az iráni Forradalmi Gárda légierejének vezetőjével, Amirali Hajizadehvel, amikor is iráni drónokat, rakétákat és légvédelmi rendszereket mutattak be neki – jelentette az iráni állami média.

A múlt hónapban pedig az orosz külügyminisztérium közölte, hogy Vlagyimir Putyin elnök és iráni kollégája, Ebrahim Raisi hamarosan széles körű új együttműködési szerződést ír alá, a decemberi moszkvai tárgyalásokat követően.

Egy, az ügyben tájékozott nyugati diplomata megerősítette a Reutersnek, hogy az elmúlt hetekben iráni ballisztikus rakétákat szállítottak Oroszországnak, anélkül, hogy további részleteket közölt volna. Elmondta, hogy a nyugati nemzetek aggódnak amiatt, hogy Oroszország és Irán együttműködése megerősítheti a perzsa állam pozícióit. 

Ezt is ajánljuk a témában

***

Nyitókép: IRANIAN DEFENCE MINISTRY / AFP

Összesen 25 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
Stingary76
2024. február 22. 11:35
Úgyis lelövi a kétszeresét az ukrán, a 800 zsákmányolt harckocsival meg támadást indít, közben meg diverzánsok gránátokat dobnak a mi hazánkosok autóira, is. Igazán szeretni való állam ez az Ukrajna, szerintem imádja őket az egész földkerekség.
alenka
2024. február 21. 22:39
Helyes, tökéletes, így tovább, Putin... A perzsák kései leszármazottjai tudják, merre vezet a tiszta út...
B_kanya
2024. február 21. 20:57
"sozlib_abschaumB_kanya 2024. február 21. 20:52 Szerintem küldhetünk tankokat de magyar legénységgel és csak Kárpátaljáig és nem ideiglenesen." De, ideiglenesen lesznek Ukrajnában :)))
B_kanya
2024. február 21. 20:49
sozlib_abschaum 2024. február 21. 20:42 "Nem vagyok mihazánkos de ez tényleg felháborító "Egész parlamenti frakciójának kiirtásával fenyegették meg a Mi Hazánkat Ukrajnából"" Az ejrópai demokraszi szívcsakrája fuckrajna... ... Szerintem küldjünk nekik tankokat. Ideiglenesen ott tartózkodó katonákkal.
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!