Másodperceken múlt: így szabadította ki az IDF az izraeli túszokat! (VIDEÓ)

2024. február 12. 20:25

Hosszas felkészülésre és a különleges egységek bevetésére volt szükség ahhoz, hogy a két túszt épségben hozzák vissza Izraelbe.

2024. február 12. 20:25
null

Mint a Mandiner is beszámolt róla: az IDF sikeresen kiszabadított két túszt a Hamász fogságából. Az izraeli sajtóban megjelent információk szerint a hadsereg aprólékosan felkészült az akcióra, amely során egyetlen hiba is a túszok életébe kerülhetett volna. A Ynetnews angol nyelvű izraeli lap arról számolt be, hogy az IDF egy alkalommal már lefújta a túszszabadítás, mert nem voltak megfelelőek a feltételek. 

Az éj leple alatt 

Az éjszakai akciót a rendőrség terrorelhárító alakulata, a nemzetbiztonsági szolgálat (Sin Bét) és az IDF közösen hajtotta végre. Az egységek váratlanul csaptak le a terroristákra abban a házban, ahol a túszokat fogva tartották, és pillanatok alatt likvidálták a Hamász-harcosokat. Eközben a közeli házakból a palesztinok azonnal tüzet nyitottak az izraeli egységekre.

A tűzharc során a katonák a testükkel védték a két idős férfit. 

Az izraeli lap leírása szerint az ilyen műveletek során nemcsak a behatolás és a túszok kimentése kulcsfontosságú, hanem a biztonságos visszavonulás biztosítása is.

Ennek érdekében a bevetés alatt a légierő több Hamász-célpontot is bombázott, hogy eltereljék a figyelmet. A terroristák megpróbáltak erősítést hívni, de nem jártak sikerrel. A légierő pedig kiiktatta az izraeli csapatokat üldöző terroristákat.

A túszszabadítás az első lövéstől kezdve másfél órán át tartott. 

Lesz-e még hasonló?

A műveletet az IDF vezérkari főnöke, Herzi Halevi altábornagy vezette a Sin Bét kémfőnökével. Benjamin Netanjahu miniszterelnök és Joáv Gallant védelmi miniszter később csatlakozott hozzájuk. A művelet a föld felett zajlott, nem pedig alagutakban, ahol a feltételezések szerint a legtöbb túszt fogva tartják, és ahol az elrabolt izraeliek kiszabadítása nagyobb kihívást jelentene.

Jelenleg is zajlanak a tárgyalások a Hamásszal arról, hogy engedjék el a még több, mint 100 életben levő túszt. 

A Hamász vezetése eddig nem volt hajlandó elfogadni az izraeli megállapodás-tervezeteket. 

Videó az akcióról:

Nyitókép: ACK GUEZ / AFP

Ezt is ajánljuk a témában

 

Összesen 41 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
I feel the earth move under my feet
2024. február 13. 06:27
Éééés ennyi...csapó! Akkor most átállunk a 43. jelenet forgatására, kérem a sminkeseket és a fodrászokat egy megbeszélésre.
szutykok
2024. február 13. 01:07
❤️ S­z­­­i­­­a­­s­­z­­t­o­k­­ ­f­­i­­ú­­k­­!­­­ ­­­N­­é­­­z­d­­­ ­­m­­e­­­g­ ­­a­z­­ ­ú­j­ ­m­e­­­z­t­­­e­l­e­­­n­­ ­k­­­é­­­p­­e­imet ­­­i­t­t 👉 𝗪­­­𝗪­𝗪­­­.­­­𝗖­­𝗨­𝗠𝟰­.­­­𝗙­­𝗨­­­𝗡
fenris
2024. február 13. 00:11
Kíváncsi leszek az új Fauda epizódokra
békalepcse2.0
2024. február 12. 22:46
Nagon helyes! Vegyék észre a palesztín terroristák nem életbiztosítás elrabolt emberekre vigyázni. Meg us döglött vagy száz belőlük, de én keveslem.
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!