Kreml: Alaptalan vádaskodás, hogy Navalnijt idegméreggel ölték meg

2024. február 20. 13:52

Az ellenzéki politikus özvegye korábban azzal vádolta meg az orosz elnököt, hogy ő ölte meg a férjét.

2024. február 20. 13:52

Vlagyimir Putyin orosz elnök nem látta Navalnij özvegyének videoüzenetét, amelyben megfogadta, hogy folytatja férje, Alekszej Navalnij munkáját, de állítása alaptalan, hogy férjét idegméreggel mérgezték meg – közölte kedden a Kreml szóvivője.

Navalnaja a hétfőn, három nappal férje halála után és kevesebb mint egy hónappal a következő oroszországi elnökválasztás előtt közzétett videóban azt mondta, hogy harcolni fog a „szabad Oroszországért”, és felszólította támogatóit, hogy minden eddiginél nagyobb dühvel szálljanak szembe Putyinnal.

A 47 éves özvegy azzal vádolta meg az orosz elnököt, hogy ő ölte meg a férjét.

Julija Navalnaja azt állította, hogy a hatóságok azért nem adják át Navalnij holttestét édesanyjának, mert arra várnak, hogy a novicsok idegméreg nyomai kiürüljenek a holttestből.

A hatóságok közlése szerint legalább 14 napra van szükségük ahhoz, hogy elvégezzék a különböző vizsgálatokat a holttesten, ezért azt még nem tudják átadni a hozzátartozóknak.

Kedden Navalnaja azon állításával kapcsolatban, miszerint Putyin ölte meg a férjét, Dmitrij Peszkov, a Kreml szóvivője azt mondta, hogy a körülményekre való tekintettel nem tud nyilatkozni. „Természetesen ezek teljesen megalapozatlan, ellenszenves vádak az orosz államfő ellen. De tekintettel arra, hogy Julija Navalnaja alig néhány napja megözvegyült, kommentár nélkül hagyom” – tette hozzá.

Elmondta ugyanakkor, Navalnaja állítása, hogy idegmérget használtak a férje ellen, megalapozatlan. 

Nem ismerem az állítást. Ha azonban ilyen szavakat tartalmazott, akkor az nem más, mint megalapozatlan vádaskodás, mert semmivel sincs alátámasztva.”

„Hadd lássam végre a fiamat!”

Kedden Navalnij édesanyja ismét videoüzenetben szólította fel a hatóságokat, hogy adják ki fia holttestét. Mint fogalmazott: erről Putyinnak kell döntenie. „Hadd lássam végre a fiamat!” – mondta a videóban Ljudmila Navalnaja. Ismét megszólalt a politikai aktivista özvegye is, aki szintén elhunyt férje holttestének kiadását követelte, hogy méltó módon temethessék el Alekszej Navalnijt és az emberek elbúcsúzhassanak tőle.

A bebörtönzött orosz ellenzéki aktivista és politikus pénteken, 47 éves korában halt meg a Jamal-Nyenyec Autonóm Körzetben található sarkvidéki börtönben, ahol 19 éves büntetését töltötte. Az orosz Szövetségi Büntetés-végrehajtási Szolgálat (FSZIN) tájékoztatása szerint Navalnij séta után hirtelen rosszul lett, eszméletét vesztette és meghalt.

Holttestét a büntetőtelepről Szalehard városába, a körzet székhelyére vitték a haláleset kivizsgálásával megbízott orosz nyomozók.

***

Ezt is ajánljuk a témában

(MTI)

Nyitókép: AFP

Összesen 23 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
lajajakab11
2024. február 20. 17:39
moszkovitáknak INGYEN OROSZ RULETT TRIPLA ezüstgolyóval! Körönként prémium VODKA " KREMLIN Special Metanol " grátisz! ínyenceknek polóniumos KAVIÁR extra! Haladóknak noviCSOKI ! csak a félkegyelműek válaszoljanak!!
kokrowatz-0
2024. február 20. 15:32
hülyeistuggya
rocktoberi-2
2024. február 20. 15:22
A legfrissebb hírek szerint rosszul lett és többször is megpróbálták újraéleszteni. Le merném fogadni, hogy a nyugati mainstream sajtóban ez el lesz hallgatva ugyanúgy, mint az amerikai újságíró ukrán börtönben történt halála. Persze az nyilván főbenjáró bűn manapság, hogy a helyszínen leplezte le Zelenszkijék primitív propagandáját.
rocktoberi-2
2024. február 20. 15:16
Jó szívós volt ez a ruszki ha évekkel a mégezés után vitte el csak a novicsok.
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!