Korrupciós botrány rázza meg a spanyol baloldali kormányt

2024. február 26. 11:54

Még a Covid-időszakban kezdődött az ügy.

2024. február 26. 11:54

Egyre nagyobb nyomás nehezedik Pedro Sánchez miniszterelnökre az ellenzék részéről, hogy távolítsa el José Luis Ábalos volt közlekedési minisztert képviselői tisztségéből, mert a gyanú szerint tudott egy 50 millió eurós korrupciós botrányról. A beszámolók szerint a világjárvány idején nagy tételben megrendelt maszkvásárlás képzi a gyanú alapját.

A szóban forgó korrupciós botrány Koldo-ügyként ismert, amely Koldo Garcíára, Ábalos egykori tanácsadójára vonatkozik, aki a járvány tetőpontján egy több üzletembert és köztisztviselőt érintő korrupciós hálózat részeként több mint 50 millió euró kenőpénzt szedett be a kormánytól a maszkok „közvetítése és vásárlása” miatt – írja az Euractiv partnere, az EFE.

A nyomozók szerint Koldo García, miután megkapta a maszkok egészségügyi hatóságoknak való szállítására vonatkozó kormányzati szerződéseket, megpróbálta „elrejteni ezeket a díjakat”, és igyekezett elkerülni a pénz nyomon követhetőségét.

García olyan ember volt, akiben Ábalos megbízott, 2018 és 2021 között többek között a volt miniszter tanácsadója, az állami vasúttársaság (RENFE) tanácsadója, valamint a Puertos del Estado (Állami Kikötő Igazgatóság) köztestület igazgatóságának tagja volt – számolt be az El País.

Néhány órával a botrány kirobbanása után a kormány határozottan elítélte a korrupció minden formáját.

A szombati madridi ülésen Sánchez megismételte a koalíció végrehajtó testületének – a PSOE és a baloldali Sumar platform – teljes elkötelezettségét a korrupció elleni küzdelem mellett. Mint mondta: „bárhonnan jön, és bárki is esik bele, megfizet érte” – utalt a Koldo-ügyre.

José Luis Ábalost 2021 júliusában menesztette Sánchez a közlekedési miniszteri posztjáról. A botrány kirobbanását követően számos elemző, valamint több jobboldali és konzervatív sajtó is hangot adott értetlenségének, mi állhat a döntés hátterében.

A kormányban két miniszteren kívül még senki nem nyilatkozott egyértelműen a botrányról, mindössze María Jesús Montero pénzügyminiszter és Margarita Robles védelmi miniszter szólalt meg.

Mindenkinek tudnia kell, hogy adott pillanatban mit kell tennie”

– mondta sokat sejtetően Robles.

A parlament legfőbb ellenzéki ereje, a Partido Popular és a parlament harmadik ereje, a szélsőjobboldali Vox párt Ábalos képviselői lemondását követeli, és a spanyol politikai színteret megrázó és botrányt okozó ügy minden részletének nyilvánosságra hozatalát követeli.

A PP főtitkára, Cuca Gamarra azt állítja, hogy Sánchez is érintett a botrányban, mert szerinte a kormányfő tudott a korrupciós összeesküvésről, amikor 2021 júliusában menesztette Ábalost.

Nem lehetséges, hogy Ábalos egy perccel is tovább maradjon a spanyol parlamenti képviselőként, Sáncheznek pedig magyarázatot kell adnia arra vonatkozóan, hogy miért menesztette Ábalost, és miért nem jelentette az esetet a bíróságnak”

– mondta Gamarra.

Fotó: Oscar Gonzalez/NurPhoto via AFP

 

Összesen 27 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
jooeee
2024. február 26. 18:50
A baloldal? Milyen érdekes, bár csodálkozni felesleges. Ezeknek a libsiknek a génjeikben van a lopás.
Chekke-Faint
2024. február 26. 13:44
Csak nem ott is baloldal korrupt? Hogy jön ezek után a pofájára bármelyik balosnak, hogy Orbán lop?
5m007h 0p3ra70r
2024. február 26. 13:28
Varju és Felete győr az elítélt bűnözők lemondtak már?
5m007h 0p3ra70r
2024. február 26. 13:27
>>>birozsletaparadicsomnemzsargamagyarorszageloremegyennemhatrafelecsakafidezsesadogtorminizsterelnokurasag 2024. február 26. 12:27 Tényleg? És a semmire sem jó többmilliárdos lélegeztetőgép bizniszről miért nem írtok?<<< Ilyen volt spanyolban? Ki hinné.
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!