Klicsko kiállt Zaluzsnij mellett

2024. február 05. 16:46

Nem ez az első eset, hogy Kijev főpolgármestere ellent mond Zelenszkijnek.

2024. február 05. 16:46

Vitalij Klicsko kijevi polgármester az ukrán fegyveres erők főparancsnoka, Valerij Zaluzsnij menesztéséről felröppent hírek kapcsán fejtette ki véleményét, és figyelmeztetett, hogy a társadalom nem bízik a katonai vezetésben bekövetkezett változás pozitív következményeiben.

„Nagyobbrészt Zaluzsnijnak köszönhetően az ukránok valóban hittek fegyveres erőinkben, amelyek ma a legnagyobb bizalmat élvezik. Valerij Zaluzsnij tábornok katonaként a háború alatt sok nehéz pillanatot élt át” – írta Klicsko hétfőn a Telegramon. 

Szavai szerint a főparancsnok leváltása esetén 

a politika felülmúlhatja a józan észt és az állam érdekeit”

Reményét fejezte ki, hogy a hatóságok tisztában vannak az általuk tervezett lépések komolyságával és az értük viselt felelősséggel. „Ma, amikor Ukrajna szó szerint a létéért küzd, a legfontosabb a hadsereg harci eredményessége és koherenciája, valamint a társadalom egysége” – hangoztatta a polgármester.

Volodimir Zelenszkij ukrán elnök egy friss interjúban azt mondta, hogy több magas rangú tisztségviselő leváltásával „új kezdetet” fontolgat a csaknem két éve zajló orosz-ukrán háború menetében. Hetek óta olyan kiszivárogtatások jelentek meg az ukrán és a nemzetközi sajtóban, hogy az ukrán elnök Zaluzsnij menesztésére készül a főparancsnoki posztról.

Nem ez az első alkalom, hogy Klicsko nem ért egyet Zelenszkijjel. Legutóbb a Globe and Mail hasábjain nyilatkozott arról, hogy Ukrajna eltávolodott a demokratikus elvektől, amelyekért állítólag harcol. „Zelenszkij vezetésével egyre inkább autokráciává válik”. 

(MTI)

***

Ezt is ajánljuk a témában

***

Ezt is ajánljuk a témában

***

Ezt is ajánljuk a témában

Nyitókép: Instagram

Összesen 21 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
lajajakab11
2024. február 05. 19:23
moszkovitáknak INGYEN OROSZ RULETT TRIPLA ezüstgolyóval! Körönként prémium VODKA " KREMLIN Special Metanol " grátisz! ínyenceknek polóniumos KAVIÁR extra! Haladóknak noviCSOKI ! csak a félkegyelműek válaszoljanak!!!"
B_kanya
2024. február 05. 18:17
Nuland: Good. I don't think Klitsch should go into the government. I don't think it's necessary, I don't think it's a good idea.
falcatus-2
2024. február 05. 18:17
"Klicsko kiállt Zaluzsnij mellett..." Guggol, de Zsaluznijt miért retusálták ki Klicsko mellől? Lassan 5 hónapja, hogy Zsaluznijt "élő ember" nem látta.
P_F_Juli
2024. február 05. 17:54
Klicsko: " Szavai szerint a főparancsnok leváltása esetén a politika felülmúlhatja a józan észt és az állam érdekeit”. A főparancsnok leváltása egyben azt is jelentheti, hogy Zelenszkij tovább űzheti kisded játékait, az oroszok pedig egyre nagyobb területet foglalnak el. Zaluzsnij egy védekező taktikát folytatna, ami egyben a háború elhúzódását is jelentené. Kérdés nem Klicskó véleménye, hanem a nyugati támogatóik mit akarnak? Trump megválasztása esetén sem lenne azonnal béke, de ez a konfliktus valamilyen formában le fog záródni. Ehhez Zaluzsnijra nincs szükség, Zelenszkijt úgy forgatják, ahogy akarják, addig, amíg szükség van rá. Aztán mehet a levesbe, hogy életben marad-e az a nagyobb kérdés.
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!