Kettős mércével vádolják Macront, mert megemlékezett a Hamász terrorakciójának francia áldozatairól

2024. február 08. 21:50

A francia baloldal szerint a gázai bombázás áldozatairól is meg kellett volna emlékeznie a francia elnöknek. Hivatala jelezte: alkalmas időben róluk is megemlékeznek majd.

2024. február 08. 21:50
null
Maráczi Tamás
Maráczi Tamás

A párizsi Invalidusok belső udvarán szerdán a Hamász október 7-i terrorakciójának 42 francia áldozatáról emlékezett meg a francia állam. A meghaltak portréképeit az elnöki testőrség tagjai tartották a kezükben, az elhunytak rokonai és állami méltóságok voltak jelen a zártkörű rendezvényen, amelyet Tel-Avivban egy párhuzamos események is élőben nézhették az ottani emberek.

Emmanuel Macron beszédében barbárságnak nevezte a palesztin fegyveres rajtaütést, 

amelynek során a Gázai övezet határán túl fekvő kibucokban, katonai állomáshelyeken 1200 izraelit mészároltak le a Hamász emberei. Mint emlékeztetett, a franciák a közelmúltban Párizsban, Nizzában vagy Strasbourgban a bőrükön tapasztalhatták a terror pusztítását, így együtt tudnak érezni az izraeli áldozatok hozzátartozóival.

A francia elnök hangsúlyozta: október 7-e után 

fellángolt Franciaországban az antiszemitizmus, de a franciák nem engedik, hogy ez az indulat úrrá legyen a nemzeten.

Minden élet egyenlő a franciák szemében. Soha nem fogjuk engedni, hogy a bosszú szelleme megtelepedjen a lelkünkben” – fogalmazott az elnök, hozzátéve, hogy a Hamász terrorakciója és utána Izrael gázai bombázása a „szenvedés tornádóját” indította el a Közel-Keleten.

A megemlékezés körül kisebb belpolitikai botrány alakult ki, miután több francia-izraeli hozzátartozó jelezte, hogy nem szívesen látják az eseményen a baloldali Engedetlen Franciaország (La France Insoumise) párt képviselőit, miután a csoport október 7-e után nem ítélte el a Hamász akcióját.

Sőt, 

a baloldali párt azt követelte, hogy Macron a megemlékezésen a gázai bombázásokban meghalt francia áldozatokról is ejtsen szót. 

A The National szerint nincsenek hivatalos adatok arról, hány palesztin-francia állampolgár vesztette életét az izraeli támadás-sorozatban.

A Engedetlen Franciaország két képviselője, Mathilde Panot és Manuel Bompard ott volt a megemlékezésen, de a résztvevők többször kifütyülték őket.

Az Élysée palota közleménye szerint az elnök egy másik alkalommal fog megemlékezni a gázai áldozatokról, „akkor, amikor ezzel a kérdéssel foglalkoznunk kell” – áll a szövegben, amely felhívja a figyelmet, hogy a terrorizmus és a háború áldozatait nem szabad összekeverni.

--

Nyitókép: Emmanuel Macron a Hamász-akció francia áldozatainak párizsi megemlékezésén 2024. február 7-én   (forrás: GONZALO FUENTES / POOL / AFP)

 

Összesen 11 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
Namond
2024. február 09. 00:04
A francia baloldal szerint a gázai bombázásnak voltak francia áldozatai? Talán az ISIS, Iszlám Dzsihád, HAMASZ önkénteseiként voltak ott?
westend
2024. február 08. 22:21
milyen érdekes, a francia balódal ugyanolyan elvtelen gyökér csürhe, mint kb a mi moslékellenzékünk. Mindegy, csak ellenkezhessen mindenben. Lehet ezek ugyanazon a beteges utópián nevelkedtek.
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!